purukook

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 1 h

Koostisained

  • 300 g nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 200 g võid
  • 100 g suhkrut
  • 160 ml petti või hapupiima
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • näpuotsaga soola
  • 300 g külmutatud kirsse
  • 2 spl suhkrut
  • 2 tl jahu
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 50-75 g mandlilaaste
  • 1 tops jäätist (245 g)
  • 1 keskmine puhastatud granaatõun

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  2. Sega kokku jahu, küpsetuspulber, suhkur, vanillisuhkur ja sool.
  3. Lisa juurde toasoe või ja sega läbi.
  4. Lisa hapupiim, või, pett ja sega ühtlaseks tainaks.
  5. Määri vormi põhi võiga, raputa peale jahu, suhkur ning vaniljesuhkur.
  6. Vala peale kirsid, viimase kihina muretainas ning raputa üle mandlilaastudega.
  7. Küpseta 180C juures 25-30 minutit või kuniks kuldpruun.
  8. Raputa peale tuhksuhkur, granaatõuna seemned ja serveeri jäätisepallidega.

purukook

Kirsi-purukook jäätisega

Kirsi-purukook jäätisega on dessert, mida võiks süüa iga ilmaga olenemata aastaajast. Kirsi-purukook jäätisega on hõrk ja täidlane, mis sobib oivaliselt kohvi ja tee kõrvale lõpetama viisakalt pidulikumat sünnipäeva või õhtusööki. Vaatame aga lähemalt, mis täpsem essents purukoogis peidus on, tehes temast nii palavalt armastatud magustoidu.

Täna valmistatavat rooga nimetatakse tehniliselt cobbleriks, aga eestikeelse parema vaste puudumisel teatakse seda siinmail kui purukooki. Koogi sünnilugu jääb sajandite tagusesse Briti-Ameerika kolooniate aega, kui Inglismaa asunikel puudus võimalus sobivate koostisosade tõttu valmistada nende eelistatud ploomirasva ehk tahke veise- või lambarasvaga valmistatud pudinguid. Suet’ nagu seda nimetatakse, on ka Briti sinivereliste kindel lemmik igal jõululaual. Sõna cobbler võib pärineda arhailisest sõnast cobeler, mis tähendab puidust kaussi. See võib olla tingitud sellest, et kattekiht näeb välja pigem munakivisillutisega kivitee kui tavapärasem “sile” kook.

purukook

Koogi valmistamiseks on alati vaja ka spetsiaalset nõud. Sellega saab teid aidata iga kodukoka lemmik kaubamaja Apelsin. Kes esmakordselt purukooki teeb peab silmas pidama, et koostisosade vahekord oleks täpselt paigas. Kookide valmistamisel, nagu muidugi kokkamisel, sõltub palju detailidest ning tooraine suhtest.

Kui kirsi-purukook on valmis saanud ja ilusti granaatõunaga garneeritud, ei pea tulemuses pettuma. Soe, võine ja õhuline purukook kirsside hapususe ja jäätise rammususega on kõik, mida ühelt koogilt oodata. Kui üldjuhul võivad purukoogid kohati jääda kuivad, siis selle koogi puhul mahlasust ei pea luubiga taga otsima. Tõeline maitseelamus, mis läheb kindlasti mu erilisemate kookide nimistusse kirja.

purukook

Retseptisahtel soovitab kahe käega ise järele katsetada, kui maitsev ja täidlane üks kook välja tulla saab. Olgu selleks laupäevane küpsetus, laste sünnipäev, armsama aastapäev või lihtsalt kihk valmistada kooki, soovitame soojalt seda mõnusat ja rammusat koogikest, mis muide seistes läheb vaid paremaks!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here