Valmistamisaeg: 1 h
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 20 min
Koostisained pastataigna valmistamiseks
- 200 g durum jahu (jahu võib ka segada 100 g nisujahu ja 100 g durum jahu)
- 30 g nisumannat
- 6 munakollast (L suuruses munad)
- 1 spl õli
- 2 spl külma vett
Koostisained
- 300 g hakkliha
- 1 sibul
- 1 pakk või purk tomatikastet
- 200 g sulajuustu
- 50 ml kohvikoort
- Riivitud mozzarella
- Sool
- Pipar
Valmistamisõpetus
- Klopi L suuruses munad koos 2 spl külma vee ja 1 spl õliga.
- Sega klopitud munad vähehaaval jahuseguga (tainas ei tohiks jääda kuivaks ega ka liiga niiskeks).
- Kui tainas on saavutanud õige konsistensi, siis kata see kilega ja tõsta 30 minutiks külma.
- Seejärel rulli tainast korralikult seni, kuni tainas muutub elastseks.
- Kasuta pasta tegemise masinat ja hakka tainast läbi masina rullima.
- Rulli tainast läbi masina seni, kuni tainas on õhuke ja ühtlane.
- Jäta pasta kuivama, kuni teed kastet.
- Haki sibul ja prae pannil koos hakklihaga.
- Maitsesta soola ja pipraga.
- Lisa hakklihale tomatikaste ja sega.
- Sulata väiksemas potis sulajuust ja lisa kohvikoort, et sulajuustu vedeldada.
- Võta paras ahjuvorm ja aseta vormi põhja natukene tomatipasta ja hakkliha segu, et pasta ei jääks ahjuvormi põhja.
- Tõsta esimesed isetehtud pastaplaadid ahjuvormi põhja.
- Lisa tomatipasta ja hakkliha segu.
- Raputa peale riivitud mozzarellat.
- Jätka sama järjekorda seni, kuni ahjuvormi mahub.
- Viimaseks kihiks peab jääma tomatikaste, millele raputa peale veel riivitud mozzarellat ja kõige peale vala valge kaste.
- Tõsta lasanje ahju 180 kraadi juures 20 minutiks, sest isetehtud pasta küpseb kiiremini kui poest ostetud lasanje plaadid.
Klassikaline lasanje
Lasanje, itaalia keeles lasagne või lasagna, on ahjus küpsetatud itaalia päritolu kihiline pastaroog. Ka meie otsustasime seda itaalia klassikalist rooga proovida ja ise valmistada. Seekord mõtleme ise valmistamise all seda, et võtsime lasanje valmistamise täiesti nullist ette.
Selleks, et lasanjeplaate ise valmistada, läheb vaja pastamasinat, mida meil veel ei olnud. Olime enne Apelsini poes käies seda näinud ja seega hüppasime uuesti meie ühest lemmikumast poest läbi ja ostsime omale korraliku pastamasina. Sellega ei saa ainult lasanjeplaate teha, vaid kõiksugu erikujulisi pastasid. Seega kunagi katsetame ära ka teised versioonid – stay tuned!
Ise pastataigna valmistamine on tegelikult üpriski lihtne, kuid see vajab natukene harjutamist – nagu öeldakse, et harjutamine teeb meistriks :). Taigna tegime jahust, munast, nisumannast, veest ja natukesest õlist ning seda tuleb sõtkuda seni, kuni taigen tundub kätevahel ühtlane. Kui taigen on valmis, tuleb hakata taigent läbi pastamasina rullima. Rullimine võtab veidi aega, sest seda tuleb teha päris mitu korda, et taigen läheks ühtlaseks ja õhemaks ning tekiksid ilusad lasanjeplaadid. Tegelikult on see päris lõbus tegevus, mida võiks teha koos lastega.
Meie otsustasime seekord teha klassikalise lasanje ehk bolognese kastmega, kuid tegelikult võib lasanjet teha hoopis ka köögiviljade või mereandidega. Seega on see valmistaja otsustada, milline tuleb lasanje kaste või mis lisaneid kasutada. Meie panime seekord rõhku pastataigna valmistamisele ja pastamasina kasutama õppimisele.
Vaata ka meie teisi pasta retsepte!