Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 2 min
Kokku kuluv aeg: 6 h
Koostisained
- 100 ml täispiima
- 100 ml espressot
- 1 1/2 tl želatiini
- 300 ml vahukoort
- 40 g suhkrut
- näpuotsaga soola
Espressosiirupi koostisained
- 100 ml espressot
- 100 g suhkrut
Valmistamisõpetus
- Sega 80-100 g toasooja vette želatiini ja jäta paisuma.
- Vala potti kohv, piim, vahukoor, suhkur ja sool ning kuumuta keemiseni.
- Lase veidi jahtuda ja sega koore-kohvisegusse paisunud želatiini.
- Jahuta kaane all toatemperatuurini ning vala seejärel välja serveerimisnõudesse.
- Kata vormid õhukindlalt nt toidukilega (et ei tekiks nn piimakilet) ja aseta vormid külmikusse 4-6 tunniks, või üleöö.
- Espressosiirupi tegemiseks vala potti espresso ja sega sisse suhkur ning kuumuta keemiseni. Vähenda kuumust ja kuumuta kuni segu on paksenenud.
- Jahuta ja vala siirup panna cottale ning kaunista kohviubadega.
Kohvi panna cotta
2.-3. septembril toimuva Tallinn Coffee Festivali raames valmistasime Retseptisahtliga omalt poolt mõned kohvitoidud, mida sel ajal proovida, et võtta kohvi nautimisest viimast. Esimene neist siis kohvi panna cotta magusa espressosiirupiga.
Panna cotta (itaalia keeles küpsetatud koor) on itaalia magustoit. Kuigi panna cottat peetakse traditsiooniliseks itaalia magustoiduks, siis on tegu siiski suhteliselt uue magustoiduga. Panna cottat pole Itaalia kokaraamatutes mainitud varem kui 1960-nendatel. Ühe kinnitamata teooria kohaselt valmistas esimese panna cotta Ungarist pärit naine Langhi piirkonnas 20. sajandi alguses. Kohvi panna cotta on üle maailma üks enim levinud panna cotta maitsestusviise.
Natuke ka peagi toimuvast kohvifestivalist, mille raames meie kohvi panna cotta valmiski. Kohvimaailma tutvustav Tallinn Coffee Festival toimub juba kuuendat korda, sel korral Kultuurikatlas. Saab mekkida nii kohve kogu maailmast kui proovida kätt baristakunstis. Maitsemeeli aitavad täiendada ka tänavatoit ja kohvikud. Kokku esitleb festivalil oma tootevalikut üle 50 ettevõtte. TLNCF-i korraldajad ja osalejad on seadnud oma eesmärgiks kohvikultuuri arendamise Eestis. Teadlikule tarbimisele kaasaaitamine, tarbijates huvi tekitamine, kohvigurmaanide üllatamine uute toodete ja pakutavaga – see ongi kohvifestivali taotlus.
Meie kohvi panna cotta tuli mõnusalt kreemine ja magus. Ettevaatlik tasub olla espressosiirupi lisamisel – kui läheb liiga palju, on magustoit talumatult magus. Selline apsakas meil endal Retseptsahtliga juhtus. Kui seda aga vältida, on kohvi panna cotta elegantne ja maitsev magustoit, millega perekonda ja sõpru üllatada. Kes on baristakunstist huvitatud või niisama suur kohvisõber, siis minge vaadake kindlasti 2.-3. septembril üle ka Tallinn Coffee Festival, tulevad põnevad päevad.