Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 40 min
Kokku kuluv aeg: 35 min
Põhja koostisained
8le
- 150 g toasooja võid
- 75 g Kreeka jogurtit või hapukoort
- 1 L suuruses muna
- 1 tl soola
- 1 tl küpsetuspulbrit või ½ söögisoodat
- 325 g toortatra jahu
Sisu koostisained
- 4 M suuruses muna
- 300 ml kohvikoort
- 85 g Cheddarit
- 85 g Gudbrandsdalenit
- 85 g Noort kitsepiimajuustu
- Ürdisegu
Valmistamisõpetus
- Vahusta toasoe või soolaga, lisa muna ja Kreeka jogurt.
- Sega jahu küpsetuspulbriga ja sega kokku ülejäänu.
- Pane umbes pooleks tunniks tainas külma.
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Sega kokku kõik täidise koostisosad.
- Pane quiche ahju 180 kraadi juures 35-40 minutiks või kuni kuldpruun.
- Quice on valmis, kui sisu veidi võdiseb.
- Lase enne serveerimist jahtuda.
Kolme juustu quiche
Oi, kuidas ma armastan juustu. Võiksin ma sellega katta kõik oma toidud ning isegi elada mõnes Juustukuningate kaupluses kuni lettidelt viimsegi olen ära söönud. Ja ka siis poleks mul küllalt. Tänase roaga saab rahuldatud mu sellekuine juustunälg ning ehk pisut pealegi. Tulemas on, kõik juustusõbrad võivad juba suu stardivalmis panna, üks mõnusalt juustune quiche.
Kaugelt maalt
Kuigi sarnaste koostisosadega toite on kokandusmeistrid maailmale pakkunud juba 13-st sajandist, siis quiche, nagu me teda tänasel päeval teame ja tunneme, pärineb 16-st sajandist. Pärit on see põnev roog sellisest piirkonnast nagu Elsass-Lotring ja kes oma põhikooli ajalootunnis tähele jõudsid panna, mäletavad seda mitmes maailmasõjas lükata-tõugata olnud kohana. Tähtis on see olnud nii prantslastele kui ka sakslastele ning just viimastelt pärineb ka toidule antud nimi – kuchen tähendab saksa keeles kooki, kuid just prantslased olid need, kes sinna sisse juustu hakkasid panema. Aitäh, prantslased!
Ei midagi keerulist
Esimese asjana võtsin toasooja või ning vahustasin selle ära ning lisasin muna ja Kreeka jogurti. Segasin jahu ja küpsetuspulbri omavahel ning seejärel kõige eelnevaga kokku, et saada üks korralik tainas. Panin taina pooleks tunniks külma, eelsoojendasin ahju 180 kraadini ning hakkasin samal ajal tegelema täidisega. Täidiseks kasutasin kolme juustu, mille sain Juustukuningate kauplusest. Head inimesed mul sinna küll elama ei lubanud jääda, aga terve pika päeva sain seal juuste maitsta küll.
Kolm juustu – Cheddar, Gudbrandsdalen ja Noor kitsepiimajuust, tegin tükkideks ning segasin kokku muna, kohvikoore ja ürdiseguga. Nüüd ei muud, kui tainas koogivormi põhja ja servadesse, täidis sisse ning quiche ahju. Küpsetasin seda 180 kraadi juures umbes 35-40 minutit, eesmärk oli see saada kergelt kuldpruuniks nii, et täidis veel pisut võdiseks.
Tööpäevaks, puhkepäevaks, tähtpäevaks
Taaskord üks huvitav roog, mida, nagu te lugeda võisite, pole mitte üldse keeruline teha. Unustasid sünnipäevatorti teha? Tee parem üks quiche. Soovid õhtusöögiks midagi põnevat? Quiche on sinu jaoks. On mõni muu vahva tähtpäev tulemas? Quiche. Ja kes sarnaselt minule peavad lugu tõeliselt kvaliteetsetest juustudest – Juustukuningad oskavad teid viia imelistele maitserännakutele. Nüüd rännakule ja siis kokkama!