Kreembrülee

Valmistamisaeg: 3 h 40 min

Küpsetamise aeg: 45 min

Kokku kuluv aeg: 4 h 25 min

Koostisained

  • 600 ml vahukoort
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 vaniljekaun või 1 tl kvaliteetset vanillisuhkrut
  • 8 munakollast
  • 1/4 tl soola

Valmistamisõpetus

  1. Lõika vaniljekaun pikuti pooleks, eemalda teelusika otsaga kaapides seemned.
  2. Tõsta seemned ja kaun kastrulisse ning lisa koor.
  3. Kuumuta keemiseni, aga ära keeda.
  4. Tõsta pliidilt, kata kaanega ja lase seista 15-20 minutit.
  5. Vispelda või mikserda munakollased suhkruga heledaks paksu hapukoore taoliseks kreemiks.
  6. Kui koorele on seistes tekkinud nahk, siis eemalda see.
  7. Eemalda ka vaniljekaun ning lisa sutsuke soola.
  8. Kui kasutad vaniljekauna asemel vaniljeekstrakti või suhkrut (vanillisuhkrut kasutades vähenda 2 tl võrra hariliku suhkru kogust), siis lisa nüüd needki.
  9. Vala koore hulka esialgu ettevaatlikult umbes 50 ml munavahtu, samal ajal pidevalt vispeldades, et temperatuurid ühtlustuks.
  10. Lisa vaikselt niristades ka ülejäänud munavaht, samal ajal segu pidevalt vispeldades.
  11. Tõsta väikesed ahjuvormid ehk ramekinid sobiva suurusega ahjuvormi.
  12. Jaga kreem kuue 1,5 dl mahutavusega ramekini vahel.
  13. Vala ahjuvormi ramekinide ümber nii palju kuuma vett, et see ulatuks umbes samale tasemele kui ramekinides on kreemi.
  14. Küpseta 150 kraadi juures 40-45 minutit kuni kreem on tahkunud, kuid võdiseb veel veidi vormi liigutades.
  15. Jahtudes taheneb ta veelgi. NB: hoidu pruunistamisest!
  16. Tõsta vormid kuumast veest ja lase tunnike toatemperatuuril jahtuda.
  17. Tõsta seejärel kolmeks tunniks või kuni kolmeks päevaks külmkappi.
  18. Enne serveerimist puista kreemi pinnale ühtlaselt 1 tl võimalikult peeneteralist kristallsuhkrut.
  19. Liiguta vorme ettevaatlikult, et suhkur ühtlaselt jaotuks.
  20. Põleta suhkur leeklambi ehk gaasipõleti abil karamelliks.

Kreembrülee

Kreembrülee ehk créme brulée

Märtsikuises Kokakoolis valmistasime mitu magustoitu ja üks nendest oli kreembrülee. Kreembrülee valmistamiseks on ennekõike vaja sobivaid vorme. Meie saime enda vormid Apelsini poest.  Seal oli mitmekesine valik erinevaid küpsetus- ja ahjuvorme. Soovitame just kasutada klassikalisi kreembrülee vorme, sest siis saab magustoitu valmistada vastavalt inimeste arvule. Selliseid vorme kutsutakse ramekinideks. Ramekinid on mõõdult väikesed, sest brüleekreem on üks väga magus dessert. Lisaks on üksikute vormidega magustoitu hea lihtne serveerida ja väga mugav süüa. Meie valik langes valgete vormide kasuks, kuid Apelsini poes oli veel kollaseid, helesiniseid, halle jne.

Kreembrülee

Kreembrülee valmistamine tundub alguses lihtne, kuid see koosneb mitmest tähtsast etapist ning iga etapp on oluline, et lõpptulemus õnnestuks. Sellepärast on väga tähtis järgida täpselt retsepti.

Näiteks üks kõige lahedamaid tegevusi nende valmistamise juures on kreembrülee põletamine. Gaasipõleti ja selle jaoks sobiva gaasi saime samuti Apelsini poest. Gaasipõletit ei pea kasutama ainult magustoidu valmistamisel, samuti võib väga edukalt põletada kitsejuustu, et tekiks mõnus krõbe ja maitsev koorik.

Põletamine käib nii, et puistad juba tahenenud kreemi pinnale ühe teelusika jagu peeneteralist kristallsuhkrut ja siis põletad leeklambi abil suhkru karamelliks. Põletada tuleks seni, kuni on tekkinud õrn karamelline koorik. Meil Kokakoolis osad haarasid kohe ohjad ja hakkasid põletama, kuid osadel võttis natuke julguse kogumine aega. Lõpus põletasid kõik juba rõõmuga. Kui kodus teha brüleekreemi, siis tuleks tähele panna, et lapsed gaasipõletit üksi ei kasutaks.

Kreembrülee

Igatahes soovitame seda magustoitu kodus kindlasti järele proovida, sest tõsiasi on, et brüleekreem on maailmas väga levinud ja tunnustatud magustoit ning see lisaks maitseb suurepäraselt.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here