Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 20 min
Karamellikastme koostisained
-
100 g suhkrut
-
2 spl võid
-
60 ml tõispiima või kohvikoort
-
näpuotsaga soola
Joogi koostisained
-
0,5 l õuna mahla, -siidrit või limonaadi
-
0,5 l õunabrändit
-
Kaunistuseks vahustatud vahukoort või XL vahukomme
Valmistamisõpetus
- Karamellikastme tegemiseks kuumuta suhkrut panni või poti põhjas kuniks see hakkab sulama ja muutub kuldpruuniks.
- Lisa või ja piim/koor, veidi soola ning keera kuumus ära ja sega kogu aeg, et karamell tuleks ühtlane.
- NB: Ära karamelli maitse, sest segu on ülikuum!
- Kuumuta õunajoogid ja vala kuumakindlatesse tassidesse, lisa vahukoor ja kaunista karamellikastmega.
- Serveeri kohe.
Kuum toddy
Kuumade jookide aeg on juba mitu kuud käimas ja olen siin päris mitmeid saanud ka katsetada. Aitavad need ju leevendada seda kehva ilma, mida sügis-talvine periood meile toob ja väga tihti on nende koostisosadeks ka tervist tugevdavaid komponente. Nüüd vahetult enne tähtsaid pühi otsustasin teile välja käia sellise klassikalise joogi mille nimeks kuum toddy. Kergelt napsune tassitäis mõnusaid maitseid ja aroome. Joogi segasin valmis koos kauplusega Apelsin.
Toddy on päris vana märjuke, brittide seas päris tuntud, millel ühte kindlat leiutajat ei ole. Nime võis see saada Indiast, kus sarnast tüüpi jooki tehti palmimahlade kääritamise teel saadud napsu kuumutamisel mille nimeks oligi ’toddy jook’. Arvatakse, et britid said sealt innustust ja tegid selle omanäoliseks. Iirlased näiteks nimetavad kuuma toddyt ka kuumaks viskiks. Joogi populariseerimisel mängis rolli üks briti arst, Robert Bentley Todd, kes seda erinevate haiguste kaitseks välja soovitas ja sellega seonduvalt leidsin joogi kohta ka vahva tsitaadi Victoria Moore-ilt, mis Toddy koostisosadest sõnas järgnevalt: „C-vitamiin toob tervise, mesi pehmendab ja alkohol tuimestab“.
Toddy kokkusegamine on lihtne – esmalt tuleb valmis teha karamellikaste, mille jaoks soovitan kasutada korralikku kastmepotti mille paks põhi ei kärsataks karamelli ära. Kvaliteetne roostevabateras sobib ka nõudepesumasinas kasutamiseks. Segasin kastet ühtlasel tulel pidevalt ning kasutasin selleks nii visplit kui ka väikest spaatlit, vaadake ise kumb teile paremini sobib. Ärge jumala eest kuuma karamellikastet maitsma hakake – see on ülikuum!
Lõpetuseks ei jäägi muud üle kui jook kuumakindlasse klaasi valada, lisada vahukoor ning karamellikaste ja serveerida. Väga mõnus jook, millega end pärast looduses käimist üles soojendada või lihtsalt teleri ees jõulufilmi vaadates nautida. Proovige kindlasti järele – leidke kauplusest Apelsin kõik kööki vajalik ning siis kokkama!