Pasha Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 12 h 30 min

Koostisained

  • 100 g toasooja võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 100 g kohupiima
  • 2 dl vahukoort
  • Poole sidruni mahl
  • 1 spl apelsini marmelaadi või moosi
  • 1 tl vaniljepastat või 2 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl mandlilaaste või purustatud mandleid
  • Soovikorral võib lisada kuivatatud puuvillja tükke või rosinaid

Valmistamisõpetus

  1. Vahusta vahukoor kuni moodustuvad vahutipud.
  2. Võta teine nõu ja vahusta toasoe või ja suhkur kuni või on muutunud kergeks vahuks.
  3. Seejärel sega võivahuga muna, apelsini marmelaad, kohupiima ning sega ühtlaseks ja lisa ülejäänud komponendid (vanilje, sidrunimahl, pähklid ja kuivatatud puuviljad).
  4. Kõige viimasena sega juurde vahukoor.
  5. Tõsta segu vormi ja pane külmkappi vähemalt 12 h nõrguma.

 Pasha Retseptisahtel

Pasha värskete puuviljadega

Kes meie blogil igapäevaselt silma peal hoiab, märkab, et sel kevadel oleme võtnud eesmärgiks kõik võimalikud ja võimatud lihavõttepühadega seonduvad köögitoimetused ära teha. Täna võtsime ette pasha ja katsetasime Margiti veidi mugandatud retsepti järgi, kuidas see traditsiooniline õigeusu kultuuriruumist pärit magustoit valmib.

Kuna traditsiooni kohaselt lõpeb sel nädalavahetusel eesolevate ülestõusmispühadega pikk paastuaeg, siis on pasha ka vastavalt rammus ja korralik magustoit. Pasha tegemiseks võib kasutada ka oma loomingulisust ning võtta vormi jaoks appi näiteks tükk marlit ja sõel või lausa lillepott – peaasi, et anum oleks selline, kust nõrguks vedelik välja.

Meie aga tahtsime ikka kõike kohe algusest peale õigesti teha ja leidsime suurepärased pashavormid kodutarvete poest Apelsin. Tegu on tõepoolest ehedate puidust vormidega, kuhu on traditsiooniliselt graveeritud õigeusu rist ning vene tähed XB, mis sümboliseerivad venekeelset sõnaühendit “Hristos voskrese!” (‘Kristus on üles tõusnud!’). Kui pärast nõrgumist ja külmkapis seismist vorm ettevaatlikult pashalt eemaldada, jäävad tähed kenasti magustoidul näha. Kõik see lisab magustoidule küllaga ehedust, mida ühegi sõela või lillepotiga ikka parima tahtmise juures ka saavutada ei saaks.

Järgi retsepti ja sega esmalt valmis pasha põhiline segu. Kohupiima osas soovitame kasutada spetsiaalset pasha kohupiimasegu, mida erinevad piimatoodete tootjad ka Eestis müüvad. Pühademagustoidu sisse käib traditsiooniliselt seejärel “kõik hea ja parem.” Võimalusi variatsioonideks on siin mitmeid. Meie kasutasime mandlilaaste, kuivatatud puuvilju, apelsinimarmelaadi ning rosinaid.

Soovitame magustoit pärast vormi valamist asetada ööks külmkappi nii, et pashast nõrguks vedelik selle aja käigus välja.

Kõige parem on pasha serveerida värskete efektsete puuviljadega vastavalt enda eelistustele. Meie asetasime magustoidu külgedele apelsinirattad ning puistasime peale mandilaastud.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here