Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 15 min
Koostisained
- 400g lõhefileed
- 4 riisipaberi lehte
- 400-500ml toiduõli
- röstitud seesamiseemneid
Kaste
- 1- 2 tl soja kastet
- 0,5 tl seesamiõli
- 2 tl sidrunimahla
- 2 spl majoneesi
- 3 spl maitsestamata kreeka jogurtit
- värsket tšillit või tšilli helbeid
Valmistamisõpetus
- Vala õli vokkpannile või piisavalt suurde potti nii, et riisipaber mahuks üleni õlisse
- Proovi saia- või leivatükiga, kas õli on piisavalt kuum ja kasta riisipaber õlisse. Kohe kui riisipaber on paisunud, võta see õlist välja ja pane majapidamispaberile nõrguma.
- Puhasta lõhe ja lõika kuubikud,
- Sega kokku kaste ja vala lõhe kuubikutele. Lase veidi seista ja serveeri riisipaberil, kes ei soovi toorest kala, võib lõhel lasta paar minutit ka friteerimisõlis küpseda ja alles seejärel kastmega segada.
- Serveeri maitserohelisega. Näiteks värske koriander või roheline sibul.
Lõhe riisikrõpsul
Retseptisahtli köögis valmis üks tõeline hõrgutis – lõhe riisikrõpsul. Kas on võimalik, et midagi nii lihtsat võib maitsta nii hästi, retseptisahtli köögis on kõik võimalik. Lõhe riisikrõpsul üllatab ka kõige rangemat toidukriitikut ja kaunistab igat peolauda. Olgu selleks hommiku-, lõuna- või õhtusöök, lõhe riisikrõpsul sobib alati kergeks snäkiks. Lõhe värske maitse ja riisikrõpsu mõnus krõmps sobivad ideaalselt kokku, lisaks sellele näeb roog väga glamuurne välja, mille tõttu sobib imeliselt ka peolauale.
Riisikrõpsud on populaarne suupiste, mis pärineb Aasiast. Nende ajalugu ulatub tuhandete aastate taha, sest tõenäoliselt valmisid esimesed riisikrõpsud Hiinas 2000 aastat tagasi. Esialgu olid need pigem lihtsalt riisikoogid, mida valmistati riisijahust ja veest ning seejärel kuivatati päikese käes. Jaapanis muutusid riisikrõpsud kunstiks ning neid hakati valmistama spetsiaalsete tehnikate ja vahenditega. Jaapani riisikrõpse tuntake nime all “senbei” ning nende valmistamine muutus aja jooksul aina mitmekesisemaks, lisades erinevaid maitseaineid ja koostisosi. Riisikrõpsud jõudsid lääneriikidesse alles 20. sajandil, alates sellest ajast on riisikrõpsude valmistamine ja maitsestamine muutunud üha mitmekesisemaks. Tänapäeval on riisikrõpsud ülemaailmselt armastatud suupiste, mida leidub erinevate maitsete ja konsistentsidega.
Kõige mugavam on riisikrõpse valmistada vokkpannil, kuna sinna läheb vähem õli ja see kuumeneb kiiremini kui tavalisel pannil. Vokkpanni kõrgemad ääred teevad selle kasutamise mugavamaks, sest õli ei pritsi üle äärte ning pliit jääb peale praadimist küllaltki puhtaks. Parima valiku Vokk- ja muid panne leiab kodu- ja köögitarvete poest Apelsin.
Lõhe riisikrõpsul on hea ja tervislik valik snäkiks, kuna riisikrõpsus on praktiliselt null kalorit ning lõhe on läbinisti tervislik, siis see on hea valik ka sportlastele. Üllatage oma pere ja lähedasi selle üdini maitsva hõrgutisega.