Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 45 min
Koostisained
- 170 g maapähklivõid
- 170 g vedelat mett
- 500-600 g hommikuhelbeid
Valmistamisõpetus
-
Sega vedel mesi ja maapähklivõi ühtlaseks massiks.
- Vajadusel soojenda mett, et oleks segada kergem.
- Seejärel lisa mee ja maapähklivõi sisse hommikuhelbeid.
- Sega koostisosad omavahel korralikult läbi ja täida muffinivorm umbes supilusika suuruste annustega.
- Aseta külmikusse umbes 30 minutiks tahenema.
Maapähklivõi ja mee hommikuhelveste ampsud
Nagu öeldakse, siis hommikusöök on kõige tähtsam toidukord päevas. Eks seda ütlust on viimasel ajal ka mitu korda ümber lükatud, kuid üks on kindel – hommikusöök võib olla väga maitsev ja pakkuda naudingut ka päevasel ja õhtusel ajal. Minu seekordne maiuspala ongi saanud inspiratsiooni just hommikustest einetest. Olen kokku toonud hommikusöökide paremiku – maapähklivõi ja hommikuhelbed, millest ajendatuna sai retsepti nimeks hommikuhelveste ampsud.
Maapähklivõi on üks universaalselt, igas mõttes positiivselt tunnustatud võie, mille populaarsus aina kasvab. Kindlasti meenub kõigile maapähklivõiga röstsai ja seda ka hea põhjusega – krõmpsuvale soojale saiale sobib see ju imehästi. Tegelikult on maapähklivõil veel palju kasutusvõimalusi. Näiteks kasutasid kunagi asteegid seda hambavalu vastu. Jättes aga võimalikud meditsiinilised toimed kõrvale, on kahtlemata maapähklivõil täiesti omanäolised maitseomadused, mistõttu hommikuhelveste ampsud suuresti just sellel põhinevad.
Teiseks oluliseks koostisosaks on hommikuhelbed ja siinkohal mõtlen ma pigem Kellog’s stiilis helbeid. Seda just seetõttu, et need ei ole ülemäära magusad ja retseptis on neil pigem toetav roll. Eriti hea ja ka tervislikum on kasutada täisterast hommikuhelbeid. Hommikuhelveste ampsud saavad oma magusamad maitsenüansid meest.
Hommikuhelveste ampsud valmivad tõeliselt lihtsalt. Vaja vaid segada vedel mesi ja maapähklivõi ühtlaseks massiks ning seejärel moodustada supilusika suurused annused. Kuhu aga need annused vormida? Selleks kasutasin Apelsinist pärit ideaalse suurusega Golden class muffinivormi. Sellel muffinivormil on 12 pesa ehk siis täiesti piisavalt, et hommikuhelveste ampsud sinna võrdselt ära mahutada.
Koogivormide puhul tuleks tähelepanu pöörata nende materjalile ja koostisosadele. Odavamad vormid sisaldavad tihti sünteetilisi kemikaale, mis kiirel kuumenemisel võivad eritada mürgiseid aineid. Apelsini muffinivormiga sellist probleemi pole, sest vorm on PFOA-vaba ehk ei sisaldada kahjulikke kemikaale. Samuti on Golden class vorm toodetud eriti tugevast ja vastupidavast terasest ning ükskõik, mida selles küpsetada kavatsed, ei kleepu vormi külge. Vormis tahenevad hommikuhelveste ampsud üsna kiiresti. Anna neile kuskil 30 minutit ja valmis nad nautimiseks ongi.
Hommikuhelveste ampsud võivad olla nii hommikusöök, lõunane snäkk kui ka õhtune magustoit. Nagu selgub, on nende tegemine enneolematult lihtne ja suure tõenäosusega leidub Sul pisut maapähklivõid, mett ja hommikuhelbeid ka kodus. Kui ei, siis kähku poodi ja küpsetama!