vahuvein

Sel aastal tulevad jõulupühad ja aastavahetus rahulikumas rütmis, kuid ennast võib ikka mööduva aasta eest premeerida! Mis on parem, kui klaasike kihisevat lähedaste seltsis? Retseptisahtel kutsus sõbrad appi ja selgitab välja, milline on pühadeaja parim vahuvein.

vahuvein

Esimesena pakkusime Retseptisahtli katsealustele Mulin Spritz särtsakat puuviljavahuveini, mille näol on tegemist erksavärvilise pisut mõrkja ja tsitruselise vahuveinijoogiga. Maitses domineerib tugevalt apelsinine värskus ja kerge bitteri vürtsikus, mis lisab mullijoogile mõnusalt omapära. Ilmselt kõigile ei pruugi teatav mõrudus meeldida. Nii oli ka meie seas vastakaid arvamusi, ent üldjoontes keegi seda häirivaks ei pidanud ja vastukaaluks liigmagustatud jookidele peeti seda pigem positiivseks omaduseks.
Mulin Spritz on hästi kerge ja mõnusalt kihisev. Kindlasti suur naiste lemmik ja armastatud seltskondades, kes ei hooli hirmkangest või kõrge alkoholisisaldusega jookidest. Sobib serveerida pokaalis koos ohtra jää ja magushapu apelsiniviiluga!

vahuvein

Itaaliast pärit viinamarjane Blossa Sparkling baasvein on samuti väga mõnus kerge ja tsitruseline jook. Pakub mitmekülgset maitserännakut justkui kahes dimensioonis – viibid  mõnusalt palavas ja värskendavas suves, teisalt ümbritseb sind karge jõulune talveaeg. Samaaegselt troopilise ja jõuluse hõõgveini kooslusele annavad vürtsi glögilikud ürdid (kardemon, kaneel, nelk ja aniis). Aroomis on tajuda puuviljasust ja ilusat tsitruse värskust. Meie soovitame serveerida Blossa Sparklingut sidrunile eelistatult pigem laimi ja jääga – traditsiooniliste jõulumaiustuste, magustoitude ning kokteilisuupistete kõrvale. Miks mitte ka näiteks jõuluõhtul tervitusjoogina! Jook on parim 6°C juures.

vahuvein

Hispaania päritolu Clos Amador on sarnaselt eelmistele tsitruselise ja kerge iseloomuga vahuvein. Eriti võluvaks teeb Clos Amadori selle pikk järelmaitse, milles võib ära tunda puuviljase koosluse virsiku, õuna, nektariini ning tsitruseliste viljade näol. Pisut kuivemat sorti veinis kohtab veel kergelt saiaröstist alatooni. Lõhnalt meenutab Clos Amador magusat puuvilja ja suviste lillede segu.
Viinamarjase põhjaga veini on valmistatud äärmiselt hoolikalt järgides orgaanilise põllumajanduse printsiipe – vein kääritatakse roostevabast terasest vaatides, teine fermentatsioon pudelis pärmisettel kestab minimaalselt 18 kuud.
Meie serveerisime veini mõnusate soolakasmagusate snäkkidega, ent tegelikult sobib ta ideaalselt ka kala- ja karploomaroogadega, samuti taimetoidu ja juustuvaagna kõrvale.
Ideaalne on jook jahutatult 6-8°C juures ja väiksemas Bordeaux tüüpi veiniklaasis.

vahuvein

Viimaseks maiuspalaks jätsime Saaremaal tegutseva Öun käsitööjookide tootja poolt valmistatud naturaalse Rabarber-Kuusk alkoholivaba vahujoogi, mis on 2020 Parim Mahejook. Rabarber-Kuusk vahujook, on tervislikum valik oma madala suhkrusisalduse poolest ning ühtlasi ei ole selles säilitus-, lõhna- ega maitseaineid.
Öun ise ütleb: “Tõeline tähtpäev on särtsakas nagu rabarber ja väärikas nagu taamal õõtsuv majesteetlik kuusemets.” Nii see peegeldub ka joogi maitses! Vahujoogis saavad kokku rabarberine hapukas kergus ning õunamahlane magusus, mahe kuusemekk seda kõike täiustamas. Omaltpoolt lisasime vahujoogile natukene jääd ja paar oksa rosmariini, mis tõi rabarberi maitse veel paremini esile. Soovitame eriti neile, kes otsivad erilisi maitseid ja naturaalseid tooraineid joogist, mis ühtlasi poleks liiga magus!

Tegelikult on ikka väga raske üheselt öelda, milline neist on parim. Siit valikust leiavad endale meelepärase vahuveini nii need, kes eelistavad hapukamaid või mahedamaid maitseid, kui ka need, kes on pigem magusasõbrad. Igas joogis on tuntav kerge jõuluhõng. Lähtu enda maitse-eelistusest ja proovi juba täna järele!

 Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here