babka

Valmistamisaeg: 1 h 30 min

Küpsetamise aeg: 25 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 55 min

Taina koostisained

  • 900 g jahu
  • 80-100 g suhkrut
  • 1 pakk kuivpärmi
  • 1 tl apelsinikoort
  • 4 L suuruses muna
  • 200 ml toasooja täispiima (3,8%)
  • 1 tl vanillisuhkrut või ekstrakti
  • 230 g sulatatud võid
  • 1-2 tl soola

Täidise koostisained

  • 350 g maapähklivõid (sobib nii krõmpsuv või pehme)
  • 3-4 tl kaneeli
  • Soovi korral 1-2 spl tumedat suhkrut
  • Võib lisada ka šokolaadi tükke või 2-3 tl kakaod

Valmistamisõpetus

  1. Sega kuivaineid ja maitseained sulavõi ja piimaga.
  2. Sõtku kuni tainas tuleb käe küljest lahti ja on muutunud uuesti kergelt niiskeks.
  3. Lase tainal kerkida 30 minutit ja vajuta tainas alla.
  4. Lase veel 30 minutit kerkida ja rulli tainas lahti nii õhukeseks kui soovid.
  5. Pane peale täidis ja keera tainas kokku.
  6. Aseta tainas vormi ja lase rätiku all kerkida umbes 20 minutit või kuni ahi soojeneb 180 kraadini.
  7. Küpseta umbes 25 minutit 180 kraadi juures või kuni babka on kuldpruun.

babka

Pähklivõi- ja kaneeli babka

Mul on teile täna üks ülesanne – proovige hästi ruttu korrutada sõna „babka”. Ja nüüd proovige seda teha endal suu magusat täis, süüdlaseks hõrgutav pähklivõi-babka. Oi ma tõttan endast ette, tuleb ju teine kõigepealt valmis teha. Üks mõnusalt pehme pähklivõi-babka, kaneeliga, mille tegemiseks vähemalt mina kasutasin seda koogivormi kauplusest Apelsin.

babka

Babka on jällegi üks nendest küpsetistest, mis oleks justkui koguaeg olemas olnud, juba koopainimeste koopa-vanaemade koopa-ahjud küpsetasid koopa-pühapäevadel just koopa-babkasid. Tegelikult ulatuvad selle juured 15. sajandi Euroopasse. Peetakse seda eelkõike Ida-Euroopa juutide kätetööks, kes said inspiratsiooni ühest Itaalia küpsetisest ’panettone’. Nimelt võttis Poola kunn Sigismund I omale Itaaliast kaasaks ühe kena naisterahva, kes kandis nime Bona Sforza. Väske kuninganna soovis kodumaised toite ka uues kuningriigis süüa ning haaras endaga kaasa oma koduse koka, kes talle neid samuseid ’panettonesid’ valmis küpsetas. Kohalikud juudid tegid selle põhjal midagi täiesti teistsugust – babka. Populaarsed olid šokolaadi-babkad, sest paljud Itaalias ja Hispaanias elanud juutidest šokolaadimeistrid põgenesid tollal käimas olnud Hispaania inkvisitsiooni eest Poolasse ja Ukrainasse ning sidusid seal kaks head asja omavahel kokku.

babka

Minu retsept näeb šokolaadi asemel ette hoopis pähklivõid, aga kõik muu on täpselt nii nagu traditsiooniliselt. Või noh, peaaegu, sest ega tol ajal polnud saadaval nii häid ahjuvorme nagu praegu. Leidsin jälle kauplusest Apelsin ühe väärt lisandi oma kööki, mille mittenakkuv pind hoiab küpsetise korralikult vormis ja teeb hilisema puhastamise käkiteoks. Panin julgelt oma taina vormi ja sain kannatamatult selle valmimist oodata ning kui see juhtus, kirusin end, et suuremat vormi ei ostnud. Pagana hea küpsetis sai.

babka

Astuge ka teie kauplusest Apelsin läbi ja leidke omale üks väärt täiendus oma kööki ja kui olete ka oma imemaitsva pähklivõi-babka valmis saanud, võtke üks mõnus amps ning korrutage kiirelt „babka-babka-babka”. Lisapunktid selle eest kui ülesannet avalikus kohas täidate, kuid pidage meeles – sel juhul peate ka olema valmis valgete kitlitega meeste eest putku panema.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here