Peedid Hasselbacki moodi

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 60 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 10 min

Koostisained

  • 6-8 väiksemat või keskmist peeti
  • 2-3 spl oliiviõli
  • 100 g kreeka jogurtit
  • soola
  • pipart
  • tilli või muid ürte

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  2. Puhasta ja tükelda peedid nii, et päris lõpuni lahti ei lõika (vaata täpsemalt pildilt).
  3. Vala õli ühtlaselt üle peetide ning maitsesta soola ja pipraga.
  4. Küpseta 50-60 minutit.
  5. Sega maitsestamata kreeka jogurtisse soola ja pipart ning tükeldatud till.
  6. Serveeri peet ja kaste omaette toidukäiguna või näiteks lõhe kõrvale lisandina.

Peedid Hasselbacki moodi

Peedid Hasselbacki moodi

Peedid Hasselbacki moodi on igati geniaalne ja leidlik viis, kuidas ahjus peeti küpsetada. Kui muidu omistatakse Hasselbacki küpsetusviisi kartulitele, siis sama hästi saab seda ära kasutada ka ahjupeedi küpsetamise juures. Vaatame aga detailsemalt, kuidas me tänane ponnistus välja kukkus.

Nimi Hasselback tuleneb rootsikeelsest sõnast Hasselbacken. Nimelt valmistati ja serveeriti just ühes Stockholmis asuvas restoranis esimest korda kartulit nn lõõtsa kujulisena, millest kujunes välja tõeliselt peen ent leidlik viis, kuidas toorainet serveerida. Hasselbacki stiil on selle poolest eriline, et nii kartul kui peet jäävad väljast krõbedad, ent seest õrna ja pehmena.

Hasselbacki moodi lõõtsakuju saab hakkida mitut moodi – vältimaks võimalust, kuskohal nuga läbib peedi ja hakib selle täielikult pooleks, tasub kasutada puidust vardaid, mis aitavad noal aegsasti pidama jääda. Vajalikud köögitarvikud õnnestunud kokkamiseks leiad ei kuskilt mujalt kui Apelsinist.

Peedid Hasselbacki moodi

Peedist on saanud viimaste aastate jooksul tipprestoranides üks levinumaid köögivilju, ja seda põhjusega. Peet on väga kasulik, õigesti valmistades hõrk ning maitseküllane. Lisaks komplementeerib peeti väga hästi tüümian, kitsejuust ning peedist saab valmistada ka maitseküllaseid ravioole ning risotot. Peedid Hasselbacki moodi samuti sobivad väga hästi eraldiseisva roana või lisandina näiteks kala, linnu- või loomaliha kõrvale.

Peedid Hasselbacki moodi

Küpsetamisel tuleb jälgida, et peedid läheksid korralikult pehmeks. Kergelt krõmpsuks jätmine Hasselbacki peetide puhul ei ole just liialt soovitatav. Sõltuvalt muidugi peedi suurusest, peab peet ahjuks väiksemate puhul olema kuskil 50-60 minutit ning suuremate puhul ligi 90 min. Peedi juurde sobib väga hästi rooga kokku siduma mõnus külm kaste. Nii tegime ka meie, et roog jääks mõnus mahlane. Peedid Hasselbacki moodi kukkusid välja väga maitsvatena. Roa šikk välimus ning peedi üleüldine populaarsuse kasv viimasel ajal teeb temast oivalise roa, mida pakkuda ka mõnel pidulikumal kodukootud õhtusöögil oma paremale poolele või sõpradele-sõbrannadele. Tervislikkus, kasulikkus ja uudsus kolm ühes, mis teeb sellest roa kindlasti keskmisest erilisema roa.

Peedid Hasselbacki moodi

Peedid Hasselbacki moodi on kindlasti roog, mis leiab sooja vastuvõtu kõikide pereliikmete seas, kindlasti ka lastel, kelle suhtumine köögiviljadesse on jahedam. Külma kastme ja peedi maitsete kooslus viib keele all kõigil. Seega soovitame kindlasti järele proovida peedid kas eelroana või liha juurde. Head kokkamist!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here