Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 50 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 10 min
Koostisained
- 1 pakk valmis muretaigent või valmista ise lihtne hapukoore muretaigen
- 100 g võid
- 150 g pruuni suhkrut
- 1 apelsin
- 1/2 tl soola
- 3 L suuruses muna
- 260 g pekaanipähkleid
Valmistamisõpetus
- Riivi apelsinikoor ja aseta kõrvale.
- Sulata või ja pruun suhkur, lisa poole apelsini mahl.
- Aseta sulatatud või ja suhkru segu jahtuma.
- Klopi kausis munad, sool ja apelsinikoor.
- Sega jahtunud või ja suhkru segu munaseguga.
- Laota pekaanipähklid vormi tainale ja vala seguga üle.
- Tõsta kook ahju ja küpseta 170-kraadiga 50–60 minutit.
Pekaanikook
Lappasin mina hiljuti läbi oma fotoalbumeid ning… etskae, mis mulle silma jäi – aastatetagune pilt reisist Ameerikamaa lõunaosariikidesse, kus istun väikese kohviku õueterassil, käes minu elu esimene pekaanikook. Mis te arvate, kas ma võtsin selle koogi kohe oma järgmiste plaanide hulka või jah? Abiks kauplus Apelsin, saigi mul valmis üks koroonaaegne pekaanikook, mis on ühtlasi ka üks kõige lihtsamaid (ja maitsvamaid!) küpsetisi, mida viimasel ajal teinud olen.
Pekaanikook on täiesti usakate endi leiutis ja pärineb 19. sajandi algusest, teadjamate hinnangul Louisiana osariigist. Et olla truu enda esimesele kogemusele, tellisin kauplus Apelsini e-poest omale selle sakilise servaga koogivormi, millel on eemaldatav põhi. Kui teil pole plaanis kooki vormist serveerida, siis on eemaldatava põhjaga vorm teie ainuke valik.
Kooki katva segu segamisel kasutasin oma Brabantia köögitarvikuid ja seda vinget kaussi, mida ma teile vist igas retseptis kiidan. Kui ma parasjagu selles tainast vms ei sega, siis hoiab see minu puuvilju – kausis käib see hall sõel, milles kõik viljad pärast pesemist kuivaks nõrguvad.
Kuigi traditsiooniliselt pole pekaanikook apelsinikoort sisaldanud, siis mina enda omasse panin. Ja ohtralt. Abiks see ainuke riiv, mida ühes majapidamises vaja läheb, sai sidrunikoort segu sisse ikka täitsa mõnusalt.
Kui tainas valmis (või valmis muretainas pakist välja võetud), siis ei muud midagi, kui see vormi panna, peale pekaanipähkleid ja lõpuks seguga üle valada. Kellele meeldib retsepte endanäolisemaks muuta – laske käia ja vahetage pekaanipähklid mõne muu loodusanni vastu välja, sest siia sobivad nii marjad kui ka puuviljad.
Pisut küpsetamist ning olete valmis saanud ühe tohutult maitsva koogi, mida võib pakkuda külalistele kohvi kõrvale või võtta kaasa külakostiks, kui meid ükskord jälle kodudest välja lubatakse. Senikaua võid seda ise nautida. Kõik kööki vajaliku saate tellida kaupluse Apelsin e-poest, seega poole uute küpsetiste tegemisel teile ka ühtegi päris takistust. Kokkama!
Kui suurt koogivormi on siin retseptis kasutatud?
Tere, meie kasutasime 22-23cm vormi, millel käib põhi alt lahti. Võib kasutada ka 24cm küljelt avatavat vormi.