Valmistamisaeg: 35 min
Küpsetamise aeg: 25 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Koogi koostisained
- 75 g toasooja võid
- 4 L suuruses muna
- 100 g suhkrut
- 100 g jahu
- 1 väiksem sidrun või laim
- 50 g apelsinimarmelaadi
- 25 g purustatud pistaatsiapähkleid
- näpuotsaga soola
Kreemikastme koostisained
- 100 g toorjuustu
- 150 ml vahukoort
- sidruni- või laimimahla
- 2 spl suhkrut
- 1-2 tl vaniljesuhkrut
Kaunistuseks raputa peale näiteks tükeldatud pistaatsiapähkleid.
Valmistamisõpetus
1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
2. Määri 1×20 cm või 3 väikest lahtikäivat vormi võiga.
3. Sulata või ja aseta kõrvale ootama.
4. Eralda munakollased valgetest.
5. Mikserda munakollased suhkruga kuni need muutuvad paksuks vahuks.
6. Sega munakollasega jahu, purustatud pistaatsiad, lisa sulavõi, sidrunikoor, apelsinimarmelaad ja sool.
7. Sega kõik läbi kuni tainas on ühtlane.
8. Vahusta munavalge tugevaks vahuks, sega vähehaaval ja rahulikult ülejäänud taina sisse.
9. Vala tainas vormidesse ja küpseta ühte suurt 25-30 minutit või kuni tikk on katsudes puhas. Väikeseid vorme küpseta 15-20 minutit või kuni tikuga katsudes on see puhas.
10. Kreemi tegemiseks vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga.
11. Pressi sidrunipressiga värske sidruni- või laimimahl.
12. Lisa toorjuust ja sidruni- või laimimahl ning mikserda aeglaselt läbi.
13. Kui koogid on jahtunud käesoojaks, eemalda vormist, pane alusele ning määri peale kreem.
14. Puista kaunistuseks pistaatsiapähkleid ja serveeri.
Pistaatsiakook
Pistaatsiakook on suurepärane maiuspala külaliste võõrustamiseks või hoopis külakostiks kaasa võtmiseks. Pistaatsiapähklid paljude lemmikud, mida soolaseks ampsuks näksata või kasutada hoopis erinevates toitudes, sealhulgas magustoitudes – näiteks pistaatsiakook võidab kindlasti kõigi südamed.
Kuigi koostisosade nimekiri ja valmistamisõpetus võivad tunduda pikad, siis suure tõenäosusega on sul pea pooled koostisosad juba kodus olemas. Kui oled meiega hoogsalt paljusid retsepte kaasa teinud, siis tõenäoliselt on ka kõik köögitarvikud olemas. Pistaatsiakoogi jaoks võib kasutada ühte suuremat koogivormi, kuid pisikeste vormidega jääb tulemus armsam ja samas ka personaalsem.
Lisaks on silikoonist spaatel segamiseks tavaliselt parem, sest sellega saab segamiskausist segu täielikult välja ja midagi ei lähe raisku.
Puuduolevate küpsetus- ja köögitarvikute puhul leiab parima hinna- ja kvaliteedisuhtega tooted ikka Apelsinist.
Kõikvõimas pistaatsia
Kuigi paljud oskavad väärtustada pistaatsia imehead maitset, teavad vähesed selle tegelikke kasutegureid. Näiteks on tõestatud, et pistaatsiapähklid vähendavad südamehaiguste riski ning sisaldavad kasulikke küllastumata rasvhappeid ja kaaliumit, millest mõlemal on antioksüdantsed ja põletikuvastased omadused. Lisaks aitab pistaatsia söömine hoida veresuhkrut, vererõhku ja kolesterooli kontrolli all, sest need sisaldavad kiudaineid ja mineraale. Kuigi pistaatsiaid kutsutakse pähkliteks, siis tegelikult kuuluvad need hoopis seemnete perekonda.
Huvitav fakt! Muideks pistaatsia oli palavalt armastatud juba 5. sajandil eKr ning see oli koos mandliga ainus pähkel, mida on mainitud Vanas Testamendis.
Kui imemaitsev pistaatsiakook on valminud, ära unusta seda serveerimisel pistaatsiapähklitega kaunistada, et saaks lisaks magusaisu kustutamisele ka võimalikult palju kasulikke aineid. Muretut küpsetamist ja head isu!