Prantsusmaa veinipäevad 7.11-17.11
November on käes ning jõulukuu detsembrini on tubli tükk maad veel aega. Kuid ei saa öelda, et november igav ning tühi kuu oleks. Ka selles kuus toimub nii mõndagi huvitavat, mis peaks just kõiki veinisõpru rõõmustama. Näiteks toimuvad Solarise ja Delice toidupoodides 7.11-17.11 Prantsusmaa veinipäevad, kus toimuvad veinitutvustused ja degusteerimised ning lisaks pakutakse ka Prantsuse veinide juurde sobivaid toite. Sel puhul on ka meie tähelepanu suunatud Prantsuse veinidele ning toitudele.
Kui rääkida veinidest, siis ei saa Prantsusmaast üle ega ümber. Kaitstud geograafilise päritolu ja garanteeritud kvaliteedisüsteemi abil lõid prantslased oma veinidele unikaalsed ja selged reeglid ning nõuded, mis on toonud nende veinidele tuntuse üle terve maailma. Prantsusmaa on täna viinamarjade kasvatamise poolest kolmandal kohal maailmas, omades 10% kogu maailma veinipõldudest. Teda edestavad vaid Hiina ja Hispaania. Küll aga on nad tootmismahtude poolest maailmas siiski esirinnas, vedades vägikaigast Itaaliaga. Ühel aastal on üks maailma suurim veinitootja, teisel teine.
Kallimad ja tuntumad Prantsusmaa veinid on olnud aluseks globaalse veininduse arengule. Kuid soodsama Tšiili või mõne muu riigi samast sordist nö. väiksema venna asemel julgustan siiski kõiki veinisõpru sirutama oma käe prantslaste valiku poole, et avastada veinimaailma oma juurte juurest, oma eheduses ja autentsuses.
Nagu eelnevalt öeldud, siis Delice veinipäevade fookuses on sel korral Prantsusmaa veinid ning nende suurepärane valik, mille seast on oma lemmikud välja valinud sommeljee Kristjan Markii.
Pinot Gris, Wolfberger, Alsace – lopsaks ja noobel vein
Pinot Gris on Alsace piirkonna üks nooblitest sortidest, mida täna enamus veinisõpru tarbib Itaaliast Pinot Grigio-na. Viimasega võrreldes on Alsace´s sellest viinamarjast tehtava veini stiil lopsakam ja täidlasem, kus domineerivad mesised aprikoosid, meevaha, lisaks ohtralt puuviljasust, mida täiendavad vihjed delikaatsetele vürtsidele ja sügismetsale. Väga hästi sobib antud vein nautimiseks koos rikkalike ja kooreste kastmete või seentega valmistatud toitudega.
Näiteks Delice toiduvalikust sobib Pinot Gris suurepäraselt kreemjate valgehallitusjuustudega nagu seda on Coeur de Lion Brie, millega koos soovitame kindlasti serveerida ka Les Folies Fromages juustumoosi.
Chablis ” Saint Jean”, Louis Max, Burgundia – parim nautida koos mereandidega
Chablis asub Burgundi piirkonna põhjapoolsematel nõlvadel ning see on üks kohti, kus Chardonnay viinamari lööb tõeliselt särama, pakkudes veinisõpradele unikaalsest asukohast lähtuvat mineraalsust, särtsakat hapet ja elegantsi. Vein, millest tunda küpseid õunu ja sidrunit, vihjet meele, kergelt soolakas ja elav hape järelmaitses.
Ideaalne vein hõrkude kalaroogade ja mereandide juurde. Näiteks sinimerekarbid või hiidkrevetisabad. Chablis sobib ka väga hästi kitsejuustudega nagu Cabrifin, Soignon Mini Camembert ja Buche de Chevre.
Pinot Noir, Louis Jadot, Burgundia –
Pinot Noir on Burgundia punaste veinide klassika ning just seal ja sellest viinamarjast valmivad ühed kallimad veinid maailmas. Kuid ka mõistliku hinnasildiga veinid pakuvad unikaalset elamust, kus veinis tulevad esile küpsed punased ja mustad kirsid, jõhvikad, seda täiendamas vihjed sügisele metsale ja delikaatsele suitsuvinele. Kergem punane vein, millel marjane parkaine, mahlaks marjane happesus ja pikalt kestev maitse, mis avaneb kiht-kihilt. Hea kaaslane roogadega tumedast linnulihast või seentega valmistatud roogade kõrvale. Juustudest soovitaks kergelt pähklise nüansiga sulatatud juustu Rambol.
Côtes du Rhône Rouge, Les Dauphins, Rhone
Rhone orust leiab suurepäraseid, nö igapäeva veine Côtes du Rhône nimetuse all. Antud vein on segu Grenache Noir, Syrah ja Mourvedre viinamarjadest. Aroomides tulevad esile ploomid, küpsed maasikad, vihjeid toomingale ja mustale piprale. Maitse kuiv, keskmise täidlusega, esmalt marjane, siis tuleb elav vürtsikus ja pehme parkaine. Hea kaaslane sügiseste hautiste ja ahjus küpsetatud liharoogadega. Näiteks on Delice veinipäevade raames väga hea hinnaga Karni antrekoot, millest saab valmistada antud veini kõrvale väga hõrgu roa.
Prantsusmaa veinid tasuvad avastamist
Need neli veini olid vaid väike valik Prantsuse veinipäevadel pakutavast. Kindlasti soovitame ise Delice toidupoodidesse kohale minna ning ise erinevaid veine uudistada ja võimalusel ka degusteerida. Prantsusmaa veinid on hinnalised ning pakuvad suurepäraseid maitseelamusi. Kes soovib veel informatsiooni teiste Prantsuse veinide ning ka nende juurde sobivate toitude kohta, siis võib kiigata siia. Veinipäevadel näeme!