Valmistamisaeg: 2 h
Küpsetamise aeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 2-4 h
Koostisained
- 500 g virsikuid
- 150 ml Dürnberg Blanc de Noir Zweigelt roosat veini
- 400 g burrata juustu (võib ka mozzarella di buffala)
- 2 tl pruuni suhkrut või vahtrasiirupit
- 2-3 spl extra virgin oliiviõli
- 2 tl värsket sidrunimahla
- värsket tüümiani
- värsket münti
- soola
Valmistamisõpetus
-
- Pese ja viiluta virsikud umbes 1-1,5 cm paksusteks lõikudeks.
- Aseta neljakandilise nõu põhja, raputa peale suhkur ja vala peale vein.
- Kata toidukilega ja pane külmikusse 2-4 tunniks marineeruma.
- Sega kokku sidrunimahl ja extra virgin oliiviõli ning maitsesta soolaga.
- Küpseta grillpannil virsikud kergelt triibuliseks ja jäta veidi krõmpsuks, et virsikute kuju säiliks.
- Aseta serveerimisnõu keskele rebitud või terved burrata pallid, säti vahele grillitud virsikulõigud ja raputa peale ürdid ning vala peale kaste.
- Serveeri värske või grillitud haputaina saiaga.
Roosa veiniga marineeritud virsikud burrata ja rukolaga
Täna tutvustan sulle ühte eriliselt särtsakat ning samal ajal ka lihtsalt valmivat eelrooga, mis sobib peolauale nagu valatult. Marineeritud virsikud roosa veini, burrata juustu ja rukolaga, serveeritult haputaigna saia peal kõlab peenelt ja välismaiselt, kuid kõik koostisosad on lihtsasti Eesti toidupoodides leitavad ning nii mõnigi neist on Sul tõenäoliselt juba kodus olemas.
Virsik on vili, millel on pikk ja rikas ajalugu, ulatudes tagasi tuhandeid aastaid. Arvatakse, et virsikud pärinevad Hiinast, kus neid kultiveeriti juba umbes 6000 aastat tagasi. Hiinas oli virsik mitte ainult populaarne puuvili, vaid ka sümbol, mis esindas surematust ja pikaealisust. Hiinast levisid virsikud Euroopasse ning 16. sajandiks ka Ameerikasse, kus neist sai kiiresti populaarne viljaaiataim. Tänapäeval kasvatatakse virsikuid kogu maailmas, eriti aga soojema kliimaga piirkondades, kus nad on kõrgelt hinnatud oma magusa ja mahlase maitse tõttu.
Puuviljade marineerimine on ajast-aega olnud viis, kuidas särtsakad maitsed säilitada ning suveviljade parimaid omadusi aastaringselt nautida. Marineeritud virsikud on maitsenauding, kus segunevad omavahel virsiku looduslik magusus ning happeline marinaad. Protsess algab virsikute ettevalmistamisest, kus küpsed viljad kooritakse ja tükeldatakse.
Levinuim viis on vilju marineerida veiniäädika, suhkru ja erinevate vürtside sees. Lisaks on alati võimalus ka puuvilju alkoholis marineerida, nii saab vilju hästi erinevate magustoitudega kombineerida. Näiteks sobivad alkoholis marineeritud virsikud suurepäraselt jäätise, kookide ja juustu kõrvale ning miks mitte ka niisama nautimiseks.
Marineerime oma virsikuid Dürnberg Blanc de Noir Zweigelt roosat veini, mis lisab viljadele mõõdukat tummisust ja loob erilise maitsekombinatsooni burrataga.
Proovi ka grillitud virsikuid ja jääteed virsikulikööriga.