Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 50 min
Koostisained
6-le
- 1 pakk Härmavilja praekartuleid sibulaga
- 1 pakk Härmavilja miniporgandeid
- 1 pakk Härmavilja lillkapsast
- 1 pakk Härmavilja herneid
- 1 kg sea välisfileed
- 1 spl Dijoni sinepit
- 200 ml kohvikoort
- 1 spl mett
- 2-3 tl soola
- pipart
Valmistamisõpetus
- Sega kokku sinep, mesi, sool ja pipar ning määri see ühtlaselt lihale.
- Eelkuumuta ahi 140-150 kraadini.
- Aseta liha ahjuvormi keskele, vala põhja veidi vett ning kata vorm kaanega või 2 kihi fooliumiga nii, et läikiv pool jääks väljapoole. Küpseta liha tund aega.
- Tõsta vorm välja ja vala liha külgedele juurviljad (välja arvatud herned), raputa peale veidi soola ja pipart ning pane ahju tagasi. Keera kuumus 200 kraadini.
- Küpseta 15-20 minutit kuni liha ja juurviljad hakkavad pruunistuma.
- Tõsta vorm veelkord välja, lisa herned ja pane ahju tagasi veel 10 minutiks.
- Kui herned on sulanud ja kuumenenud, on praad valmis.
- Tõsta ahjuvorm välja ja aseta liha lõikelauale.
- Vala kohvikoor juurviljadele ning sega kergelt.
- Viiluta liha ja serveeri!
Seapraad köögiviljadega
Ajatu klassika, mille maitset teavad kõik une pealt. Seapraad – klassikaline eesti rahvustoit, mida süüakse suurel sünnipäeval, jõululauas või pulmades. See on toitev ja maitsev roog, annab rammu ning jõudu aiatöödeks koduaias ja lisab pidulikkust tähtpäevadel. Seapraad on alati kindla peale minek, sest ühendab endas erinevaid põlvkondi – nii mõnelgi meist seostuvad seapraega pidupäevad vanavanemate juures.
Selle eest, seapraad ei mõjuks nii raskelt ja põhitoidu kõrval oleks värskust ning mahlasust, on hoolitsenud Härmavili. Härmavilja külmutatud köögiviljad on suurepärane valik lihakama toidu kõrvale, mõjuvad värskelt, maitsvalt ning muudavad toidu mitmekesisemaks. Härmavilja praekartulid sibulaga on hea maitsekombo, millele lisavad tooni vitamiinide ja toitainete rohked köögiviljad.
Seapraad on üks eestlaste kõige levinumaid piduroogi ning seda üsna praktilistel põhjustel. Eestis on alati käinud taluloomade pidamine ning siga oli eesti talurahva seas väga levinud loom. Siga peab siinsele kliimale väga hästi vastu, teda on lihtne toita ning seetõttu oli ta taluperede seas väga levinud. Seapraele lisab väärtuse ka tõsiasi, et kõik piduroa komponendid on Eesti kliimas ja looduses aretatavad. Kuigi nii kartul ja lillkapsas on meie põllumajandusse sissetoodud, on nad ikkagi eestlaste toidulauale koos porgandite ja hernestega juurdunud, defineerides meie trotslikku meelt ja visat hinge.
Kui teie peres on tekkinud oma kindel seaprae garneering, mis aasta-aastalt teie pere laual alati klassikalisel kujul serveeritakse, siis kutsun üles teidki katsetama rooga veidi uutmoodi ning lisada juurde näiteks Härmavilja köögivilju. Mõnusat nautimist!