Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Koostisained
- 350 g seeni (kukeseeni ja šampinjone)
- 25 g võid
- 1 spl oliivõli
- 1 sibul või 50 g porrut
- 1 küüslauguküüs
- 1 muna
- 100 ml kohvikoort või vahukoort
- Pärmi-lehttaigent
- Natukene jahu taina rullimiseks
- Tüümiani või peterselli
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Sulata või ja oliiviõli pannil ning prae sibul või porru klaasjaks.
- Tükelda seened seenelõikuriga.
- Lisa seened ja küüslauk ning prae umbes 5 minutit.
- Seejärel lisa koor ja soovi korral ürte (tüümian või petersell) ning lase keema.
- Keera kuumus maha ja lase täidisel jahtuda.
- Rulli osa tainast lahti ja aseta vormi nii, et tainas ulatuks üle ääre.
- Tõsta jahtunud täidis taina peale ja kata teise osa lahti rullitud tainaga.
- Määri lahti klopitud munaga, et pirukas oleks ilusa läikega.
- Tee tainasse mõned sisselõiked, et aur välja pääseks.
- Küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit.
Seenepirukas
Kes teab neid kuulsaid ameerikapäraseid õunapirukaid, mis on täidisest punnis, väga maitsvad ning pealt kaetud kuldse koorikuga? Meie teame neid väga hästi. Pirukas, kus on palju sisu on kindlasti paljudele lemmik. Kuid kuidas maitseb soolane seenepirukas, milles on samuti rohkelt sisu? Mõtlesime selle välja uurida ning kõige parem viis selleks oli valmistada üks maitsev ning sisukas seenepirukas. Lisaks on praegu ka meil looduses ju seente korjamiseks väga sobiv aeg.
Seente lõikamine tükkideks pole raske töö, kuid ühepaksuste viilude tegemine võib osutuda natuke keerulisemaks, sest seened on küllaltki pehmed ning tihti ka erineva kuju ja suurusega. Kindel abimees sellises olukorras on seenelõikur.
Sellise lõikuriga õnnestub seente viilutamine kindlasti. Võrdluse võib tuua munalõikuriga, mis samuti teeb munade viilutamise palju lihtsamaks. Sellise seenelõikuri leiate Apelsini poest. Lisaks seenelõikurile saime veel kaks asja, mis küpsetamiseks vajalikud.
Näiteks ostsime poest veel klaasist küpsetusvormi ja taignamati. Taignamatil on mugav tainast ette valmistada ning tänu klaasist vormi ümmargusele kujule, küpseb seenepirukas ka kenasti ühtlaselt. Lisaks on võimalik küpsetusvormi ja taignamatti ka hiljem kasutada, näiteks magusate pirukate ja kookide valmistamiseks. Klaasist vormiga on väga mugav teha ka kooke, mida ei ole vaja küpsetada, vaid asetatakse pigem külmkappi valmima. Sellise klaasist vormi temperatuuritaluvus on lausa 40°C kuni +400°C.
Kuidas saada pirukale peale saada kuldset ja krõbedat koorikut? Seal aitas meid vana hea vanaema käest õpitud nipp, milleks on munaga piruka üle pintseldamine. Meie kasutasime selleks spetsiaalset munaglasuuri spreid, mis tegi kogu protsessi palju mugavamaks ja kiiremaks.
Seenepirukas tuli meil täpselt selline välja nagu me lootsime. Ilus, kuldne ning kaetud krõbeda maitsva koorikuga, mille sees ohtralt maitsvat sisu. Praegune kuldne sügis on ideaalne, et nautida kuldset ning maitsvat seenepirukat.