Jõulud käes ja peagi on aastaring täis saanud. Võib öelda, et aasta ei ole olnud kerge, kuna meie kõigi elu on justkui olnud aheldatud kettidega, mis piirab tegutsemisvabadust. Ent nagu teada, siis ei ole halba ilma heata. Seepärast võib seda aastat pidada ka enesesse-vaatamise-aastaks, justkui väikeseks restardiks, mis õpetas meid puhkama ja hindama aja olemasolu. Kes veel möödunud aastasse tagasi pole vaadanud, siis tehke seda nüüd ning võtke seltsi ka puuviljane valge vein. Nii kaua, kui mõtteid kogute, ma räägin sellest veidi.
Millega tegu? Kõnealune vein on Merseguera „Sericis“ Cepas Viejas, mille tootja on Bodegas Murviedro. Kui 1893 asutati Bodegas Schenk, ei osanud ilmselt selle looja Arnold Schenk uneski näha, et 127 aastat hiljem on selle filiaalid peale Šveitsi veel Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias ning Suurbritannis, kattes sisuliselt tervet Euroopat. Siinkohal tuleb esile tõsta ka traditsioone ja jätkusuutlikkust, sest firma on jätkuvalt ühe perekonna käes.
„Sericis“ on tehtud 100% Merseguerast, mis kasvab Vahemere ranniku ääres. See hele viinamarjasort on äärmiselt saagikas ning seda kasutatakse peamiselt seguveinide valmistamisel. Kes mõtleb, et mis see „seguvein“ on, siis tegemist on veiniga, mille valmistamisel on kasutatud erinevaid marju. Sordiveini tehakse Merseguerast vähe.
Nagu näha, siis pealkirjas on vihje puuviljadele ja jõuludele (jah, nii see on). Külmadel talvekuudel tuleb ikka puuvilju tarbida, et vitamiine saada, kuid kel puuvilju kodus kausi sees ei leidu, võib need avastada hoopis veiniklaasist. „Sericis“ on valge vein, mille puuviljane ja tsitruseline aroom lendub ninna. Nii võib tunda küpseid õunu ja heledaid luuvilju, tsitruseid, nagu greipi, ning isegi valget pipart. Aroomilõpp on taaskord tsitruseline, seda vähemalt mu lõhnareflektorid tunnetasid.
Aga miks jõulud? See roheka alatooniga valge vein ei jäta ka keelel mänglemist ning ütleks, et see sobib päris hästi jõulukuusse, sest mina tundsin sealt mandleid ja isegi vaha, mis on jõuludele ju vägagi omased. Veel hüppasid sekka tsitruselised puuviljad ja ürdid. Nii jäi järelmaitsessegi tsitruse alatoon domineerima ühes ühtlase puuviljasusega. Seega – kes glögist väsinud, võib mekkida veini nimega „Sericis“.
See valge vein on kääritatud CO2 matseratsiooni meetodil roostevabast terasest vaatides. Matseratsioon on veinitegemise viis, kus viinamarju leotatakse koos kestadega. Kui veini alkoholisisaldus on 2–3%, villitakse see tammevaatidesse, kus ta kääritatakse lõpuni. Peale käärimist hoitakse veini 2–3 kuud vaadis pärmisademel. Kui tahta veini hoida veinikeldris, siis seda teha 2–3 aastat.
Kuna kohe on käes jõulusöömaperiood, siis tasub mõelda, mida see aasta lauale panna. Kui sööte linnuliha, näiteks ahjukana, või otsustate koorikloomade või hoopis kala kasuks, siis sobib „Sericis“ kindlasti. Pehme juustamps sobib samuti selle puuviljasse valge veini kõrvale. Valikut seega on igale eelistusele. Et aga vein paremini maitseks, mekkige seda Bordeaux-tüüpi klaasist jahutatult 9–11 kraadi juures.
Kas olete juba jõudnud aastale tagasi mõelda? Tehke seda igatahes rahulikult ja nautige veini! Soovin kõigile mõnusat jõuluaega ja maitseelamust!
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Sinu tervist!