Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 10 min
Koostisained
- Riisipaberit
- Keedetud vett
- 1 porgand
- Umbes pool keskmist kurki
- 1 väiksem või pool paprikat
- 100 g lumekrabi või kooritud keedetud krevette
- 100 g röstitud kanafileed
- 50 g klaasnuudleid
- koriandrit
- peterselli
- murulauku
Maapähkli dipi koostisained
- 100 ml kookoskoort
- 2-3 spl maapähklivõid
- 1 tl sojakastet
- 1 tl õuna või riisiäädikat (sobib ka sidruni- või laimimahl)
- 1-2 tl pruuni suhkrut või mett
Magushapu tšillidipi koostisained
- 1-2 hakitud tšillikauna
- 1 spl riisiäädikat (sobib ka sidruni- või laimimahl)
- 1 spl keedetud vett
- 2 hakitud küüslauguküünt
- 2 spl mett või suhkrut
- 1-2 tl sojakastet
Soja koriandridipi koostisained
- 1 spl sojakastet
- 1 spl Extra Virgin oliiviõli
- 1 spl sidruni- või laimimahla (sobib ka riisiäädikas)
- pipart ja tšillihelbeid
- 1 tl mett või tumedat suhkrut
- peotäis hakitud koriandrit
Valmistamisõpetus
-
Sega kokku dipikastmed, et maitsed saaksid samal ajal seguneda, kui valmistad suverulle.
- Puhasta ja haki köögiviljad peeneks, umbes 6-7 cm pikkusteks ribadeks.
- Sarnaselt rebi viiludeks ka lumekrabi.
- Pane riisinuudlid keevasse vette ja keera kuumus maha.
- Lase nuudlitel paar minutit paisuda ning seejärel nõruta need.
- Vala käesoe keedetud vesi suuremasse kaussi nii, et see kataks riisipaberi.
- Aseta riisipaber vette ja lase sellel mõni hetk seal olla.
- Pane riisipaber alusele, lisa meelepärane täidis ning keera rulli (nii nagu wrappi rullitakse).
- NB! Üksteise peale laotud rullid võivad üksteise külge kleepuda.
- Pane valmis rullid alusele ja serveeri kohe.
Suverullid
Nii nagu vahetuvad aastaajad, vahetuvad ka meie maitsed. See, mis isutab talvel, ei isuta suvel – ja vastupidi. Nii on ikka hea uue aastaaja hakul tuua menüüsse midagi uut. Midagi, mis läheks saabuva aastaajaga hästi kokku. Usun, et olen selleks puhuks leidnud imelise kandidaadi ja selleks on suverullid. Jagan ka teiega seda tõeliselt värsket ja tervislikku retsepti.
Suverullid on arvatavasti pärit Vietnamist, nagu ka kevadrullid. Suverullide all peetakse silmas eelkõige riisipaberisse mähitud värskeid köögivilju, salatit ja siis kas näiteks kala-, kana- või loomaliha. Viimane ei ole aga kindel kriteerium – suverullid on väga nauditavad ka ilma lihata.
Siit tuleneb kevadrullide ja suverullide erinevus – kevadrulle valmistatakse jahust tehtud tainas ja serveeritakse soojalt. Suverullid mähitakse õhukese riisipaberi sisse ja serveeritakse külmalt.
Selles mõttes lähevad need igati kokku suviste soovide ja isudega. Peaasi, et kastad riisipaberi enne kasutamist korraks vette, kuid mitte liiga kauaks – vastasel juhul muutub riisipaber liiga hapraks.
Ergutamaks veelgi enam suverullide omanäolisi maitseid, olen välja töötanud ka kolm erinevat aasiapärast dipikastet. Esmalt maapähkli dipp. Maapähkleid pannakse ka vahel kevadrullide sisse, et need oleks toitvamad. Kuna meie kevadrullides on aga kana ja krevetid, siis tegin pigem maapähklitest lihtsalt kastme. Maapähkli dipp on tänu kookoskoorele mõnusalt kreemjas ja täidlane.
Teiseks dipikastmeks sai magushapu tšillidipp. See põhineb muidugi tšillil, küüslaugul ja sojal. Magususe aitab välja tuua mesi või suhkur. Magushapu maitse on alati kindla peale minek ja sobitub kõiksugu aasiapäraste toitudega.
Koriandrist sain ma inspiratsiooni kolmandaks dipikastmeks – soja koriandridipp. See põhineb sojakastmel ja põhirõhk on mõistagi koriandril. Lihtne valmistada, parajalt soolane ja teeb suverullid veelgi nauditavamaks.
Suverullid saavad minu jaoks üsna tõenäoliselt olema selle suve hitt. Kavatsen neid serveerida palavatel suvepäevadel perele ja sõpradele. Proovi Sinagi järele!