teriyaki

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 15 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

 

Koostisained

4-le

  • 2 x 300g karpi  M.V. Wool Teriyaki kastmes lõhe
  • 150g jääsalatit
  • 150g edamame ube
  • 1 keskmine avokaado
  • 100g kirsstomatit
  • 100g rediseid
  • 1 -2 tl seesamiõli 
  • 2 spl ekstra neitsi oliiviõli
  • 1 tl riivitud ingverit
  • laimi mahla vastavalt maitsele 
  • Soola ja pipart

Valmistamisõpetus

  1. Küpseta kala vastavalt karbil olevale soovitusele, kas ahjus või grillil.
  2. Puhasta kõik salati komponendid ja tükelda.
  3. Edamame oad vala korraks keevasse vette ja nõruta sõelal veest kuivaks.
  4. Puhasta ja riivi ingver.
  5. Sega kokku õlid ja laimimahl, maitsesta soola ja pipraga.
  6. Vala kaste tükeldatud salati komponentidele ja sega ettevaatlikult läbi.

teriyaki

Teriyaki lõhe poke salatiga

Sumedad suveõhtud tähendavad ainult üht – grilliõhtu hea seltskonna ja veel parema toiduga. Grill ja avatud leek on üks kõige paremaid ning vanemaid küpsetamise viise, see on lõbus ja võiks öelda, et isegi lõõgastav. Lisades sellele võrrandile veel suviselt lustaka meeleolu ning tulemus ongi üks imeline õhtusöök. Seetõttu kolis Retseptisahtli Kokakool oma köögi õue ja pani grillile tule alla, kuid liha asemel otsustasime küpsetada hoopis teriyaki kastmes lõhe.

teriyaki

Varajased põliselanikud, kelle vetes ujus lõhe, avastasid küllaltki ruttu, et tegemist on delikatess toiduga. Tänu sellele pisiasjale tekkisid esimesed kaluri kogukonnad, mis panid aluse juba kaluri küladele ja nii mõnigi neist sirgus ka omaette linnaks. Lõhe sai eriti populaarseks Skandinaavia riikides, nagu Norra, Rootsi ja Soome, kus tavaline viis lõhe küpsetamiseks oli, kas suitsutamine või küpsetamine ahjus. Aja jooksul võtsid ka teised kultuurid lõhe kasutusele, näiteks Jaapan, kus valmistatakse lõhest sushit ja sashimit. Antud juhul jäetakse kala hoopis tooreks. Tänapäeval on lõhe populaarne valik paljudes köökides üle kogu maailma, küpsetamine ahjus, grillimine, suitsutamine ja praadimine on kõigest mõned näited, mida selle imelise toorainega teha saab. Võib julgelt väita, et lõhe on kalade kuningas, teda saab kasutada alates gurmeeroogadest ja mereandide salatitest kuni lõhesteikideni ja sushi rullideni välja. Selle pehme ja õline tekstuur ning rikkalik maitse teevad lõhest mitmekülgse koostisosa.

teriyaki

M.V. Wool on pereettevõte, mis asutati aastal 1988. Esimene toode, mida müüma hakati oli marineeritud angerjas, kusjuures Mati valmistas seda oma köögis ja ämma retsepti järgi. M.V. Wool on kasvanud üheks suurimaks ja säravamaks kala ettevõtteks Eestis, nende käive ulatub 23,7 miljoni euroni ning ettevõte pakub tööd 150 töötajale. Tooteid on neil seinast seina, aga meie kasutasime Teriyaki kastmes lõhe, mis on tõeline hõrgutis. Lõhe tekstuur ja maitse lähevad imeliselt kokku teriyaki suitsuse mekiga. Üksteist võimendades loovad harmoonilise kooskõla, mis lööb juba esimest ampsust pahviks.

teriyaki

Lõhe on hea vaheldus lihale, see on kerge, tervislik ja küpseb kaks korda kiiremini. Mis teeb antud roast imelise õhtusöögi, kas kogu perele või juba suuremale seltskonnale. Grillil küpsetamine ei ole selle roa puhul kohustuslik, aga see on rangelt soovituslik, sest grillil jääb lõhe eriti mahlane ja hõrk. Grillige teriyaki kastmes lõhe ja nautige mõnusat suve!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here