tiramisu vaene rüütel

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 5 min

Kokku kuluv aeg: 15 min

Koostisained

  • 8 viilu röstsaia
  • 150 ml piima
  • 3 L suuruses muna
  • 1 tl suhkruta kakaopulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • 20 g suhkrut
  • 100 ml vahukoort
  • 100 g Mascarpone juustu
  • 1 spl Amaretto likööri
  • 1 tl laimi- või sidrunimahla
  • veidi laimi või sidrunikoort
  • vaniljesuhkrut
  • kaunistuseks tuhksuhkrut, mündilehti ja marju
  • 1 spl võid
  • õli

Valmistamisõpetus

  1. Klopsi kausis munad lahti ja sega sisse piim, 1 tl suhkrut, kaneel ja kakaopulber.
  2. Kuumuta pann keskmisele kuumusele, lisa õli ja veidi võid.
  3. Pann peab olema just nii kuum, et või ei läheks suitsema.
  4. Leota saiu piima-munasegus enne praepannile panemist.
  5. Prae kuni sai on mõlemalt poolt muutunud mõnusalt krõbedaks.
  6. Kreemi tegemiseks vahusta vahukoor ülejäänud suhkruga tugevaks vahuks ning sega Mascarpone juustuga.
  7. Lisa vanilje, sidruni- või laimimahl, sidruni- või laimikoor ja Amaretto liköör.
  8. Laota praesaiad taldrikule, puista peale tuhksuhkrut.
  9. Serveeri kreemi ja marjadega.
  10. Soovi korral kaunista piparmündilehega.

tiramisu vaene rüütel

Tiramisu vaene rüütel

Maiustada mulle meeldib ning seda kinnitab pikaajaline magustoidu retseptikogum Retseptisahtlis. Koogid ja tordid on jätkuvalt minu jaoks maiuspalade seas kõrgel kohal, mistõttu nad ikka ja jälle minu kokkamises esile tulevad. Hiljuti kohandasin natukene ümber üht tuntud klassikalist kooki ehk tiramisut ning traditsioonilisest variandist sai tiramisu vaene rüütel.

Tiramisu pärineb arvatavasti aastate 1960 ja 1970 vahemikust, kuid tema täpsem päritolu asukoht on teadmata. Itaaliapärast kohvi-magustoitu mainiti kirjalikult esimest korda alles 1983. aastal kreeka kokaraamatus. Seega võib väita, et tiramisu on pigem modernse aja leiutis. Tiramisu vaene rüütel seejuures veelgi modernsem. Mõned on ka arvamusel, et tiramisu pärineb 17. sajandi Sienast, ühest Itaalia linnast. Suure tõenäosusega on tiramisu kohandus teistest sarnastest maiuspaladest. Kindel on aga see, et itaalia keeles tähendab tira mi su sõna-sõnalt “tõmba mind üles,” Sõna viitab otseselt põhilistele koostisosadele ehk suhkrule ja espressokohvile ning mõjule, mida need inimorganismile avaldavad.

tiramisu vaene rüütel

Minu jaoks sümboliseerib tiramisu midagi romantilist. Seda võib-olla ka hea põhjusega, sest näiteks 1993. aasta filmis Sleepless in Seattle räägitakse tiramisust kui ühest müstilisest asjast, mida naised väga armastavad. Kas ka tiramisu vaene rüütel võib olla ühtaegu nii romantiline? Küllap vist, sest rüütlid olid ju teadagi suured romantikud!

tiramisu vaene rüütel

Vaese rüütli nimi pärineb tegelikult inimkonna ajaloost, kui kuningas Edward III lubas Inglismaale Windsori lossi territooriumile elama pensionieas vaesustunud rüütlid. Olenemata nende võimu ja rikkuse kadumisest, tahtsid nad siiski hoida au sees väärikatele rüütlitele omaseid kombeid – see tähendas, et lõunal süüakse ka magustoitu. Kuna neil puudusid piisavad vahendid, et midagi suursugust lubada, pidi muudmoodi hakkama saama. Nii leiti lahendus tavalisest saiast, mida immutati ja praeti munapiimas või koores.

tiramisu vaene rüütel

Tiramisu vaene rüütel tuleneb sellest, et itaaliapärase magustoidu põhjaks on seekord piima-munasegus leotatud saiad. Minul möödus maiustuse valmistamisprotsess väga lõbusalt, sest sellisel viisil saiade praadimine viib mind ikka tagasi lapsepõlve. Küll aga tegin kindlaks, et mul oleks korralik pann, et pärast intensiivset praadimist toidujäägid ilusti maha tuleks. Kusjuures Apelsinis on väga mitmekesine pannide valik. Samuti on oluline, et sul oleks töökindel vahukoore vahustaja, sest koor võiks minna tõeliselt vahtu.

tiramisu vaene rüütel

Tunnistan, et tiramisu vaene rüütel oli vahelduseks väga nauditav ja ületas isegi mõnes osas klassikalise itaalia kohvikoogi. Kui otsid vaheldust traditsioonidele ning soovid tunda ka nostalgiat, siis pead kindlasti tiramisu vaese rüütli retsepti enda hõrgutiste sekka lisama!

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here