Tofu avokaado salat

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 10 min

Koostisained

  • 100 g tofut
  • 100 g küpset avokaadot
  • 1 spl magusat tšillikastet
  • 1 spl sojakastet
  • murulauku või rohelist sibulat
  • musta pipart

Valmistamisõpetus

  1. Puhasta avokaado ja tükelda.
  2. Tükelda tofu.
  3. Aseta alusele vaheldumisi tofu ja avokaado.
  4. Vala peale soja, seejärel magus tšillikaste ning lisa veidi jahvatatud musta pipart.
  5. Enne serveerimist lisa tükeldatud roheline sibul või murulauk.

Tofu avokaado salat

Tofu-avokaado salat

Tofu-avokaado salat liigitub rahuliku südamega Jaapani köögi ühe silmapaistvamate roogade sekka. Kui muidu Jaapani köök paistab silma oma raskete ja eriliste tehnikate poolest, siis tofu-avokaado salat on kiiresti valmiv, lihtne ja hõrk vahepala.

Jaapani toit on üle maailma kuulus oma puhtuse, julgete šnittide ja taevalike maitsete poolest. Lisaks tervislikkusele on tõusva päikese maa toit kuulus ka oma kvaliteedi ja originaalsuse poolest. Tofu on teinud tugeva tõusu viimaste kümnendite jooksul veganite ja taimetoitlaste seas, olles palavalt armastatud oma õrna maitse ja rikkaliku valgusisalduse pärast. Kuigi ajalooliselt valmistati tofut esimest korda Hiinas, on tofust saanud Jaapani köögi üks sünonüümidest.

Tofu avokaado salat

Sõna tofu pärineb jaapani keele sõnast tōfu, mis on laen hiinakeelsest dòufu’st, mis tähendab oakohupiima või oajuuretist. Tofut valmistatakse kalgendatud sojapiimast, mis protsessi käigus pressitakse tahketeks plokkideks. Tofut esineb tekstuurilt mitmes eri vormis. Tofu võib olla siidjas, pehme nagu panna cotta, jäigem ja kõvem nagu Brie kuni tugeva juustu tekstuurini välja. Sõltuvalt sordist tofu maitse pisut erineb, aga üldjuhul särab tofu oma õrna ja delikaatse maitse poolest, mistõttu sobib ta nii soolaste kui magusate roogade jaoks. Tofut maitsestatakse või marineeritakse vastavalt roale ning oma käsnaliku ülesehituse ja tekstuuri tõttu imab tofu väga hästi maitseid endasse.

Tofu roogade valmistamise puhul on suur pluss see, et neid saab valmistada kiiresti, kerge vaevaga ning tulemus on maitseküllane ja eriline. Nii ka siinkohal – tofu prepareerimine võttis meil salati valmistamiseks vaid mõne minuti. Tofu maitsestamise juures on oluline kaste, mis rikastab tofu maitset ja konsistentsi, et tekiks tõeline umami. Lisaks üldsusele tuntud neljale maitsemeelele – magusale, hapule, mõrudale ja soolasele on inimene võimeline tunnetama veel viiendat maitset, mida nimetatakse umamiks. Kui jaapani keeles on 408 väljendit, kuidas inimesed tunnetavad toitu siis, siis eestikeelne vaste umamile oleks hõrgutav või rikkalik. Täpselt sellisena kukkus välja ka tänane tofu-avokaado salat. Tofu õrnus, avokaado rammusus ning kastmevalik koos rohelise sibula ja maitseainetega tekitas meis kõigis tõelise umami tunde.

Tofu avokaado salat

Vahelduseks meie kultuuriruumis leiduvatele roogadele pälvib tofu-avokaado salat

tõelise restorani-väärilise roa nimetuse. Avokaado valimiseks jälgige hoolikalt, et avokaado oleks küps ja pehme, mis tagab roale mõnusa rammususe ja täidlase olemuse.
Kõigil, kel suu juba hakkas vett jooksma, soovitame soojalt antud roog järele proovida. Tulisuse armastajatele soovitame ka natuke tšillihelbeid peale puistata värvi ja maitse lisamiseks.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here