risotto

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 15 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

 

Koostisained

  • 1 pakk Härmavilja ühepajatoitu
  • 250 g risotto riisi
  • 1 L puljongit
  • 1 spl õli
  • 1 keskmine sibul
  • 2-3 küüslauguküünt
  • 250 g tomatipastat
  • 80-100 g riivitud parmesani
  • 120 ml punast või valget kuiva veini
  • vahemere ürdisegu

Valmistamisõpetus

  1. Puhasta sibul ja küüslauk ning haki peeneks.
  2. Kuumuta õli kõrgete äärtega pannil või potis.
  3. Lisa tükeldatud sibul ja küüslauk ning prae klaasjaks.
  4. Lisa risottoriis ja kuumuta läbi.
  5. Kui riis on muutunud klaasjaks, lisa vein. Sega, kuni vedelik on imbunud riisi ning seejärel sega osade kaupa sisse puljong ja jätka segamist kogu aeg, et tärklis hakkaks eralduma.
  6. Lisa tomatipasta, kuumuta ja sega kuni vedelik on imendunud.
  7. Lisa maitseained ja parmesan ning sega kuni risoto on kreemjas.
  8. Rösti aedvili pannil, lisa maitseained (sool, pipar).
  9. Serveeri tomatine risoto röstitud köögiviljaga.

risotto

Tomatine risotto

Otsustasime Retseptisahtli köögis taaskord valmistada ühe maitsva risotto. Seekord siis tomatise ja kõrvale panime röstitud juurvilju. Kasutasime oma risotto valmistamiseks traditsioonilist meetodit, mis seisneb riisile aeglaselt kuuma puljongi lisamises, seda pidevalt segades, kuni riis on keenud ja puljong on imendunud. Tulemuseks on kreemjas ja soolane roog, mida tavaliselt serveeritakse pearoa või lisandina.

risotto

Risotto on traditsiooniline itaalia riisitoit. Selle esialgne päritolupiirkond on Põhja-Itaalia, täpsemalt Lombardia regioon, kus asub ka Milano linn. Varaseim teadaolev risotto mainimine pärineb 14. sajandi lõpust Itaalia peakoka Maestro Martino kokaraamatust “Libro de Arte Coquinaria”. Roog sai siiski populaarseks alles 16. sajandil, kui riisikasvatus hakkas Põhja-Itaalias laialdasemalt levima. Risotto oli algselt talupojatoit, mida valmistati järele jäänud toiduainetest, näiteks lihast, köögiviljadest ja puljongist. Alles 19. sajandil muutus see rafineeritumaks roaks ja seda hakati serveerima restoranides. Risottol on palju erinevaid variante, kusjuures igal Itaalia piirkonnal on sellele roale ainulaadne retsept. Tänapäeval on risotto Itaalia köögi põhitoit ja seda nauditakse kogu maailmas. Viimastel aastatel on risotto muutunud populaarseks ka taimetoitlaste ja veganite seas, sest seda saab hõlpsasti kohandada taimse toitumisega. Liha ja puljongi asemel võib kasutada köögiviljapuljongit ja mitmesuguseid köögivilju, et valmistada sellest roast maitsvat taimetoidulist versiooni.

risotto

Maitsva risotto kõrvale valmistasime Härmavilja ühepajatoidust röstitud juurvilju. Härmavilja külmutatud juurvilju on kokkamisel väga mugav kasutada, sest neid ei pea hakkima ega koorima. Härmavilja ühepajatoit on lihtne kombinatsioon erinevatest kodustest köögiviljadest, sisaldades eelküpsetatud kartulit, porgandit, rohelisi ube, porrulauku, lillkapsast, rohelisi herneid ja sibulat.

Kuigi valmistamine võib esialgu tunduda veidi keerukas, siis tegelikult pole risotto valmistamiseks palju teadmisi vaja. „Asi on tunnetuses,“ ütleks itaallased ja teeksid oma klassikalist randmeliigutust. Kuigi tomat pole risotto traditsiooniline koostisosa, siis maitseb see tomatipastaga oivaliselt.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here