Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Taigna koostisained
- 3 muna
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 200 g hapukoort
- 1 tl soola
- 2 spl majoneesi
- 210 g jahu
Täidise koostisained
- 1 M.V.Wooli lõhe või forelli filee (500+ grammi)
- 1 suur sibul, hakitud
- 3 peeneks hakitud küüslauguküünt
- Peotäis peeneks hakitud rohelist sibulat ja tilli
- 200 g hapukoort
- Valget pipart, soola, suhkrut, pisut viina (saab ka ilma)
- Õli praadimiseks
Valmistamisõpetus
- Sega kokku jahu, sool, küpsetuspulber.
- Sega eraldi kausis kokku muna, hapukoor, majonees.
- Sega vedelikud ja kuivained taignaks kokku (tainas tuleb pigem vedelapoolne).
- Kui soovid teha lahtist plaadipirukat, kalla tainas eelkuumutatud sügavale ahjuplaadile.
- Küpseta 10 minutit 200 kraadi juures.
- Kui soovid Ukraina vanaemade moodi pirukat, siis jäta 1/3 taignast alles, et valmis pirukas pärast taignaga katta.
- Viiluta sibul ja haki küüslauk.
- Sega sibulaviilud kalafilee tükkidega.
- Lisa hakitud küüslauk.
- Kalla pirukas hapukoorega üle.
- Raputa hapukoorele pisut soola peale.
- Pane pirukas uuesti ahju ja küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit.
- Kui teed kaetud pirukat, siis hoia pirukat ahjus vähem, umbes 10 minutit.
- Kalla peale eelnevalt alles jäetud 1/3 taignast ja pane pirukas uuesti ahju.
- Küpseta 15-20 minutit, võib tõsta kuumust 200 kraadi juurde ja grillimisrežiimi sisse lülitada.
- Kuldseks küpsenud pirukas võiks enne serveerimist 10-15 minutit rahuneda.
Ukraina vanaemade kalapirukas
Tegemist on Eesti endise esileedi Evelin Ilvese retseptiga, mille tegemist ta meile isiklikult 2022. märtsis toimunud kokakoolis õpetas. Kokakoolis valmistasime kalapiruka eelroaks, aga seda võib vabalt valmistada ka kergemat sorti lõunasöögiks. Praegusel ajal on Ukraina vanaemade kalapirukas sentimentaalselt laetud toit, mida valmistades ja süües oleme mõtetes ukrainlastele toeks.
Pirukad (ukr. k. пиріг põrih) on erinevates Ida-Euroopa köökides väga levinud kodutoidud. Slaavi toidukultuuris peetakse soolaseid pirukaid suisa ühtedeks tähtsaimateks roogadeks, mida enamasti serveeritakse selge supi või puljongi kõrvale. Tegemist on traditsioonilise kodutoiduga, mida vanaemad Ukrainas peredele valmistavad. Meie valmistasime oma piruka Evelini näpunäidete järgi M.V.Wooli lõhefileest. Samas võib pirukas kasutada ka M.V.Wooli uut toodet – Mati Kala külmsuitsulõhe.
Evelin lisas omalt poolt pirukale ka lisakomponendi, mida Ukraina vanaemad tema sõnul kalapirukas ilmselt ei kasuta – hapukoore. See lisab pirukasse küll rammusust, aga muudab ta samal ajal ka oluliselt kreemisemaks ja mahlasemaks. Just niimoodi Eveliniga koos kokakoolis valmistatud kalapirukas maitseski – mahlaselt ja kreemiselt.
Maitsva kalapiruka kõrvale jõime Bostavan Dor Feteasca Alba-Chardonnay kuiva valget veini, mis on pärit Moldovast Etulia piirkonnast. Dor Feteasca Alba-Chardonnay on valmistatud 50% Feteasca Alba ja 50% Chardonnay viinamarjasortidest ning on puuviljaselt pehme maitsega. Dor Feteasca Alba-Chardonnay on kalaroogade kõrvale suurpärane valik
Ukraina vanaemade kalapirukas sobib suurepäraselt igasse hooaega. Talvel on ta koos puljongi või supiga hea soe kõhutäis, suvel kerge ja kiire lõunasöök aiapeol.