röstbeef

Valmistamisaeg: 1 h

Küpsetamise aeg: 1 h

Kokku kuluv aeg: 2 h

Liha koostisained

4le

  • 750-800 g Liivimaa Lihaveise veisefileed
  • Määrimiseks oliiviõli, soola, pipart
  • Praadimisel natuke konjakit (Evelin Ilvese salanipp!)
  • 100 g suhkrut

Kastme koostisained

  • 33 g oliiviõli
  • 1 spl punase veini äädikat
  • 35 g värsket peterselli
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 väiksem tšillikaun
  • 0,5 tl oreganot
  • soola
  • musta pipart

Valmistamisõpetus

1. Tõsta liha külmikust välja umbes 30 minutit enne selle valmistamist.
2. Määri liha oliiviõliga ja soola ning pipraga.
3. Kuumuta pann keskmise kuumusele ja pruunista liha igast küljest.
4. Eelsoojenda ahi 200 kraadini ja aseta liha ahju keskele ning keera temperatuur 110-120 kraadini.
5. Kasuta võimalusel liha termomeetrit ja kui liha on temperatuur on tõusnud 63 kraadini, tõsta liha välja puhkama. Kui termomeertrit pole, siis küpseta umbes 30 minutit 500 grammi liha kohta.
6. Lase lihal puhata umbes 10+15 minutit.
7. Mässi hõbepaberisse kuniks juurvili ahjus küpseb.
8. Tõsta ahju temperatuur 220 kraadini.
8. Tükelda puhastatud kartul ja määri õli ja maitseainetega ning raputa peale sool.
9. Tõsta kartul ahju küpsema umbes 25 minutiks.
10. Chimichurri tegemiseks puhasta petersell ja tükelda.
11. Tükelda küüslauk ja tšilli.
12. Vala veiniäädikas küüslaugule ja lase veidi seista ning lisa õli, tükeldatud petersell, tšilli ja ülejäänud ürdid ning sega hästi läbi.

röstbeef

Röstbeef chimichurri kastmega

Liivimaa Lihaveise röstbeef Argentiina chimichurri kastmega oli 2022. aasta märtsis toimunud kokakooli pearoog. Retsepti õpetasid meile Eesti endine esileedi Evelin Ilves ja meie enda Retseptisahtli peakokk Margit Randla.

Röstbeef on algupäraselt pärit ingliskeelsest kultuuriruumist, kus seda süüakse enamasti pühapäeva lõuna- või õhtusöögiks. Inglismaal on tegemist rahvustoiduga, mille algupära ulatub aastasse 1731, kui kirjutati ballaad The Roast Beef of Old England“. Röstbeef on inglise kultuurile niivõrd omane, et altes 18. Sajandist hakkasid prantslased inglasi kutsuma nimega „les Rosbifs“.

röstbeef

Liha, millest meie röstbeef valmis, on pärit Liivimaa Lihaveiselt. Liivimaa Lihaveise liha pärineb rohumaadel vabalt ja stressivabalt kasvanud veistelt. Rohumaaveiseliha on väga tervislik ja suurepärane valguallikas. Kuna veised kasvavad vabalt ja stressivabalt, ei söödeta neile sisse ka antibiootikume, mida saavad farmides kasvavad loomad ehk Liivimaa Lihaveise liha on antibiootikumivaba.

Chimichurri kastet valmistatakse Argentiinas ja Uruguays kahte sorti: punast ja rohelist. Meie valmistasime koos Evelini ja Margitiga punast chimichurri kastet. Ühe teooria kohaselt sai chimichurri kaste oma nime baskide ühepajatoidu tximitxurri järgi, mida kirjeldatakse kui „segu mõningatest asjadest suvalises järjekorras“.

röstbeef

Miski ei täienda mahlast ja maitsvat röstbeefi paremini kui hea punane vein. Meie proovisime oma röstbeefi kõrvale Bostavan Dor Rara Neagra-Cabernet Sauvignoni punast veini. 51% Rara Neagra ja 49% Cabernet-Sauvignoni viinamarjadest valmistatud Dori vein on keskmise täidlusega ja marjase-vürtsika karakteriga ning sobib suurepäraselt liha- ja pastaroogade ning pizzade kõrvale. Bostavan Dor Rara Neagra-Cabernet Sauvignon on pärit Moldovast, Etulia piirkonnast.

röstbeef

Meie kokakoolis valmistatud röstbeef õnnestus suurepäraselt. Evelin Ilvese salanipp lisada lihale praadimisel natuke konjakit, andis lihale hoopis tummisema maitse ning liha õnnestus läbi küpsetada täpselt parajalt. Kuigi kardeti, et liha võib jääda liiga punaseks või veriseks, siis seda õnneks ei juhtunud ja kõigile maitses, sest hoidsime liha veel peale välja võtmist 20 minutit fooliumi all puhkamas, et üleliigsed vedelikud väljuksid. Chimichurri kaste andis lihale juurde mõnusat vürtsikust. Lisandina sõime juurde ahjus röstitud kartuleid.

röstbeef

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here