Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 15 min
Koostisained
- 160 g valget šokolaadi
- 120 g võid
- 1 keskmise suuruse sidruni mahl
- 60 g vahukoort
- 30 g tuhksuhkrut
Valmistamisõpetus
-
- Sulata või madalal temperatuuril ja lisa sidrunimahl.
- Lisa vahukoor pidevalt segades.
- Lisa peeneks tükeldatud valge šokolaad ja sega pidevalt kuni segu on ühtlane ja siidjas.
- Tõsta segu jahtuma ja pane külmikusse umbes 30 minutiks või kuni segu on täielikult tahenenud.
- Kui segu on piisavalt tahke, pane tuhksuhkur supiltaldrikule ja tee tahenenud segust ühesuurused pallid ning veereta tuhksuhkrus.
- Pane trühvlid veel 30 minutiks külmikusse ja serveeri.
Valge šokolaadi sidrunitrühvlid
Trühvlid on alati olnud üks minu lemmikuid magustoite, mida oli lapsena eriti mugav suhu pista. Oleks ma vaid teadnud, et minu lemmiku tsitruselise, sidruni, saab selle imelise magustoiduga siduda, oleks see vist terve minu toidulaua vallutanud. Tsitruselistele trühvlitele saab anda valge šokolaadiga kerge magusa touch’i, mis täiendab sidruni hapukat maitsenooti ning loob tasakaalustatud, värskendava ja mitte liialt rammusa magustoidu. Valge šokolaadi sidrunitrühvlid on hea vaheldus klassikalistele trühvlitele, miksides omavahel särtsaka sidruni ja kreemja valge šokolaadi rikkaliku maitse. Lisaks pakuvad värske maiguga sidrunitrühvlid maitseelamust igas vanuses sööjale.
Trühvlid on oma nime saanud hinnaliste trühvliseente järgi, mis kasvavad maasügavustes. Šokolaaditrühvlite sündi seostatakse kahe kuulsa prantslasega, Georges Escoffieri ja Louis Dufour’ga. Nende köögikatsetused sillutasid teed maitsvale šokolaadimaiustusele, mida me tänapäeval teame ja armastame. Üks legend räägib, et šokolaaditrühvlid sündisid kogemata prantsuse koka Georges Auguste Escoffieri köögis. Ühel päeval valas tema õpipoiss kuuma koore suhkruga ja munadega segamise asemel kogemata hakitud šokolaadi kaussi. Escoffier, kes nägi tekkinud segadust, hüüdis pahaselt “ganache”, mis tähendab “tobukest”. Kuid sellest juhuslikust veast sündis midagi erakordset. Nimelt hakkas kreemjas segu tahenema ja Escoffier mõtles, et veeretab selle pähkli suuruseks palliks ja rullib kakaopulbris, luues sellega midagi, mis meenutas trühvli seent. Nii sündis nimi “trühvel”.
Trühvlite sünnilooga levib ka teine lugu, mis on seotud kuulsa prantsuse pagari Louis Dufour’iga. Mehel oli jõulumaiustuste ideedest puudu ja ta pidi olema loov. Ta valmistas ümmargused ganache-pallid, mis ta kastis sulašokolaadi ja rullis seejärel kakaopulbris. Louis Dufour’ sugulane Antoine Dufour võttis selle idee 1902. aastal kaasa, kui ta emigreerus Inglismaale, ja avas seal oma šokolaadipoe, kus ta kasutas trühvliretsepti.
Kuigi traditsioonilised šokolaaditrühvlid on valmistatud šokolaadist ja koorest, saab trühvlite tegemisel kasutada ka puuvilju ja marju. Kuivatatud marjad, nagu jõhvikad või vaarikad, lisavad trühvlitele magusust ja hapukust, samal ajal on meie sidrunitrühvlid tsitruseliselt värsked ja aromaatsed.
Sidrunitrühvlid serveerime Apelsinist leitud laiapõhjalisel taldrikul, mis mahutab ilusti magustoidu ning ei võta toidulaual liialt ruumi. Erinevates suurustes ja värvides toidunõusid pakub paljude kokkajate lemmikpood Apelsin – ostelda saab Tallinnas, Tartus ja Rakveres kohapeal või mugavalt e-poes.