Vein

Suvi on lõpuks käes. Päikest ja soojust jagub nüüd ka meie põhjamaisesse kliimasse rohkem. Ühtlasi tekitab selline ilm isu ka meeli ergutavate maitsete järele. Õnneks on võimalik selliseid kiusatusi rahuldada suvise, kerge ja värske Nautimuse valikust pärit Sauvignon Blanc veiniga. Mainin kohe ära, et see vein saab selle suve lemmikuks!

Sauvignon Blanci nimi tuleneb prantsusekeelsest sõnast sauvage, mis eestikeelses tõlkes tähendab „metsik.“ Tõepoolest, metsikust on selles veinis küll, sest tegu on väga aromaatse veiniga, milles on tunda tõeliselt värsket ja erksat happesust. Veel võib ainuüksi lõhnast tuvastada  rohelisi rohttaimi ja põõsaid.

Vein

Prantsusmaal on Sauvignon Blanc viinamarjasorti kasvatatud vähemalt 500 aastat, nüüdseks on see levinud üle maailma. See viinamarjasort on maailmas kõrgelt hinnatud ning sel on mitu põhjust – Blanci viinamarjapuude lehed on suured ja need kasvavad kergesti. Seetõttu eksporditakse seda üle maailma suisa suurtes kogustes.

Olenemata tema kasvukohast, on kohtab selle veinisordi maitses karusmarja, greipi, laimi ja rohelisi rohttaimi. Soojemas kliimas kasvatatud viinamarjades on tunda ka küpset virsikut ja mett. Hindan seda, et too on ise niivõrd tugeva karakteriga ja seda teiste viinamarjasortidega ei segata.

Vein

Kas Sauvignon Blanc on kuiv või magus vein? Peamiselt peetakse teda kuivaks veiniks. Leidub ka magusapoolseid variante, kuigi need on pigem haruldased ja kuuluvad kõrgemasse hinnaklassi. Magus vein valmib valgetest viinamarjadest ja neil lastakse pikemat aega seista.

Muideks, kui muidu lähevad veinid ajaga seistes ikka paremaks, siis Sauvignon Blanci tuleks nautida siis, kui ta on veel noor!

Seekordne Sauvignon Blanc pärineb Valenciast – provintsist Hispaania päikseliselt idarannikult. Valencias on toodetud veini juba üle 1000 aasta ning üha enam on selle piirkonna nimi kaardistamas oma tähtsust veinimaailmas. Tegu on piirkonnaga, millele on omased väga hea hinna-kvaliteedi suhtega veinid.

Vein

Kui nüüd võtta fookusesse konkreetselt Bodegase valges vein, siis esmasel maitsmisel oli kohe tunda puuviljasust ja aromaatsust. Puuviljasus oli troopiline ning valdavalt tuli esile laim, aprikoos ja virsik.

Oluline on Blanci serveerida jahutatult, sest just siis tulevad esile selle värskendavad omadused. Toitu valides lähtu eelkõige kergetest pehmetest juustudest, risottost, sushist ja kalast tehtud eelroogadest. Mereannid on siinkohal samuti ideaalne kandidaat. Sobita vein erinevate roogadega ja rikasta oma suve uute põnevate maitsetega!

Vein

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here