Aperol Spritz

Valmistamisaeg: 1 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 1 min

Koostisained

  • Üle poole klaasi jääd
  • 60 ml Aperoli
  • 90 ml Proseccot
  • Mullivesi pikenduseks
  • 1 apelsiniviil

Twistiga versioonis asenda mullivesi Fentimans roosilimonaadiga.

Valmistamisõpetus

  1. Aseta jää klaasi nii, et üle poole klaasi oleks jääga täidetud.
  2. Lisa 60 ml Aperoli ning 90 ml Proseccot.
  3. Pikenda mulliveega ja lisa apelsiniviil.

Aperol spritz

Aperol Spritz

Aperol Spritz, algselt tegelikult lihtsalt Spritz pärineb 19. sajandist, Itaalia piirkonnast nimega Veneto. Tol ajal valitsesid piirkonda Habsburgid, kes sagedasti kohalikes trahterites veini jõid. Veneto piirkonna veinid olid aga Habsburgide jaoks uudsed ja nende veinide alkoholisisaldus oli ka suurem, kui see, millega nad senini olid harjunud. Kohalikud veinide võõrustajad hakkasid veine Habsburgide soovil lahjendama ning pihustasid sinna vett. Pihustama on saksa keeles spritzen ning sealt pärineb osaliselt ka kokteili nimetus.

Algselt segati veinile gaseerimata magedat vett, kuid see asendati üsna peatselt gaseeritud mineraalveega, täpsemalt Seltzi nimelise mulliveega. Seltz on Saksamaa Seltersi linnast pärit ning kuna tegu on tõeliselt süsihappegaasirikka mineraalveega, sai kihisevat Spritzi valmistada ka tavalist veini kasutades. Ajapikku on vein koostisosana asendunud aperitiivide ja likööridega, neist tuntuim on Aperol ja sellest tulenevaks kokteiliks on saanud Aperol Spritz.

Aperol Spritz

Aperol on Itaaliast pärinev aperatiiv, mis on üsna sarnane Camparile. Nüüdseks tegelikult kuulubki ta Campari ettevõtte alla. Aperol loodi 1919. aastal, kuid populaarseks sai see Teise Maailmasõja lõpul. Oma mõrkja maitse saab see hiina kibedast apelsinist. Samuti on olulised koostisosad Aperolis emajuur, rabarber ning kiinapuu.

Klassikalist Aperol Spritz kokteili valmistatakse täna eri paikades erinevat moodi. Kindlat retsepti pole paika pandud, kuid ühisosadeks on üldiselt Prosecco ja gaseeritud vesi, mis peavad moodustama joogist vähemalt 40% ja 30% ning seejärel lisatakse näiteks Aperoli või Camparit. Jääkuubikud ja sidruni- või apelsiniviil on kokteilis igati teretulnud. Vahel ka oliivid.

Aperol Spritz

Pean tunnistama, et klassikaline Aperol Spritz on tee minu südamesse kindlasti leidnud. Aperol Spritz on niivõrd omamoodi, kuid igati meeldiva maitsega. See omapära toob mind ikka ja jälle tema juurde tagasi. Viimane kord tuli mul aga mõte teha klassikalisesse retsepti väike twist. Mulle meenus üks mõnusalt kihisev limonaad – Fentimansi roosilimonaad. Selle limonaadi perfektselt tasakaalus magusad ja hapud maitsenüansid sobisid nagu valatult mullivee asemele. Roosi hõngu oli nüüd rohkelt tunda!

Aperol Spritz

Aperol Spritz on värskendav igal ajal – sumedal suveõhtul, romantilisel õhtusöögil või toredal sõpradega koosviibimisel. Kui oled klassikalise retseptiga juba tuttav, siis proovi kindlasti ka twistiga retsepti ehk asenda mullivesi Fentimansi roosilimonaadiga. Mõlematpidi saad tõelise naudingu!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here