Mangomisu

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 40 min

Koostisained

  • 500 g Mascarpone juustu
  • 100 ml vahukoort
  • 2 munakollast
  • 100-150 ml mangopüreed
  • 1 värske mango või mangokonserv
  • 2 tl laimimahla
  • 1 laimi koor
  • 80-100 g suhkrut
  • 80-100 ml kanget kohvi
  • Soovi korral 1-2 spl Amaretto likööri
  • 1 kauss läbimõõduga 22-23 cm

Biskviidi koostisained

  • 2 L suuruses muna
  • 2 spl suhkrut
  • 1 spl nisjujahu
  • 1 spl kartulijahu

Valmistamisõpetus

  1. Biskviidi tegemiseks vahusta munad ja suhkur tugevaks vahuks.
  2. Sõelu sisse nisjahu ja kartulijahu ning sega kokku ettevaatlikult.
  3. Vala segu lahtikäivasse koogivormi läbimõõduga 18-20 cm. Koogivormi võid õli või võiga ära määrida või võid kasutada küpsetuspaberit.
  4. Küpseta 180 kraadises ahjus 15-20 minutit või kuni taignasse torgates jääb tikk puhtaks.
  5. Kui põhi on jahtunud lõika see pooleks.
  6. Kreemi tegemiseks sega Mascarpone munakollaste, poole koguse suhkruga ja laimimahlaga.
  7. Vahusta vahukoor ülejäänud suhkruga ja lisa lusikahaaval Mascarpone segu.
  8. Soovi korral võid lisada ka Amaretto likööri.
  9. Valmista kohv, kasta küpsised kohvi sisse ning aseta ühtlase kihina kausi põhja.
  10. Kui kasutad biskviiti, pane biskviit kausi põhja ning niisuta seda kohvi ja supilusikaga.
  11. Seejärel vala küpsistele pool mangopüreest, lisa mangoviilud ning kata kreemiga.
  12. Korda tehtud ja laota veel üks samasugune kiht.
  13. Kata kauss toidukilega ja pane külma vähemalt 4 tunniks.
  14. Kõige parem on, kui kook saab tõmmata külmas üleöö.
  15. Enne serveerimist kaunista magustoit mangopüree, mangoviilude ning näiteks mustikatega.

Mangomisu

Mangomisu

Ilmselt oleme kõik maitsnud või vähemasti kuulnud itaaliapärasest küpsistel põhinevast kreemja juustuga koogist nimega tiramisu. Mis aga sünnib siis, kui kombineerida tiramisu näiteks suviselt troopilise mangoga? Pole raske arvata – mangomisu! Kerglane, värske ja puuviljane versioon klassikalisest tiramisust, mida omal käel on väga lihtne ja tore valmistada.

Mangomisu puhul kasutasin nii kokkamiseks kui ka serveerimiseks ühte kaussi. Antud juhul oli oluline, et see oleks umbes 20 cm läbimõõduga, praktiline ja esindusliku välimusega. Õnneks ei pea Apelsini valikus kunagi pettuma ja säärase kausi ma sealt ka leidsin.

mangomisu

Kausi täitsin algselt kohvisse kastetud küpsiste põhjaga, mis oli minu jaoks üks meelepäraseim osa kogu retseptist. Seda ikka sellepärast, et olen suur kohvisõber ja väga naudin, kui magustoitudes on tunda erinevaid kohvi nüansse. Peaasi, et kohv oleks kvaliteetne ja pigem kange – näiteks Espresso, sest siis tuleb see kindlasti ka hiljem maitsekoosluses esile.

mangomisu

Seejärel sai põhjale laotud mangopüree. Püreele järgnesid mõnusad mangoviilud, mille mina lõikasin värskest mango puuviljast. Võib ka kasutada konservi, kuid küps mango oma algses vormis on kordi mahlasem ja maitsvam ning seetõttu otsustasin selle kasuks. Küll aga ei pruugi mango Eesti poelettidel alati päris valmis olla, mis juhul tasub minna näiteks turule või proovidagi antud retsepti pigem küpsema mango hooajal.

mangomisu

Toonitaksin veel, et mangomisu kui ka tiramisu kreemi puhul on üldiselt kõige parem kasutada Mascarpone juustu. See on pisut happelisem ja toob seetõttu kreemi eri maitsed hästi välja. Kreemile võib lisada veel Amaretto likööri, mis tugevdab mangomisu mõrkjas-magusust.

Antud retseptiga on veel see hea, et ei pea otseselt midagi ahjus küpsetama. Kui erinevad koogikihid on omavahel korralikult kokku laotud, on vaja sellele vaid kile peale tõmmata ja lasta külmkapis seista. Kui sul jätkub kannatust, võiks ta seal seista vähemalt terve öö.

Serveerimisel on mangoviilud ja mangopüree perfektseteks kaunistusteks. Muidugi ei pea nendega piirduma ja vastavalt soovile võib lisada veel erinevaid lisandeid – näiteks ma kasutasin kultuurmustikaid. Kui tunned, et ka Sina igatsed eksootilisemaid maitseid klassikalises tiramisus, on mangomisu ideaalne valik!

mangomisu

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here