Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Koostisained
-
1 kg sinimerekarpe
- 3-4 spl oliiviõli
- 2-3 küüslauguküünt
- 1 värske tšilli või 0,5 tl tšilli helbeid
- 8-10 ploomtomatit
- 200 ml valget veini
- 1 suurem laim
- Peotäis hakitud peterselli
- Soola
- Pipart
Valmistamisõpetus
- Vala potti 3-4 spl oliiviõli ning lisa hakitud küüslauk ja hakitud tšilli.
- Lisa väiksemaks lõigatud ploomtomatid ning sega.
- Maitsesta soola ja pipraga ning lase madalal kuumusel veidi keeda.
- Enne keetmist viska minema avanenud sinimerekarbid (need on pahaks läinud ja neid süües võib saada toidumürgituse). Karbid peavad olema enne keetmist kinnised, siis need on värsked.
- Vala potti 200 ml valget veini ja 1 kg sinimerekarpe ning sega.
- Lisa peotäis hakitud peterselli ja sega.
- Keeda seni kuni karbid on avanenud.
- Pigista sisse laim.
- NB: Peale keetmist viska ära karbid, mis ei avanenud! Neid ei tohi süüa. Süüa tohib ainult peale keetmist avanenud karpe.
Sinimerekarbid valge veini kastmes
Nimi „Bluetooth“ valiti 10. sajandil elanud Taani viikingite kuninga Harald Blåtandi (‘Sinihammas’) järgi, kes oli tuntud kui väga hea rääkija. Tänapäeval teavad kõik, mida tähendab bluetooth. Väga mugav ning mõnus juhtmevaba tehnika ühendamise viis. Kuid palju aega enne Sinihammast olid olemas sinimerekarbid, mis on väga maitsvad ning kergesti seeditavad molluskid. Me ei ütle kunagi ära maitsvatest toitudest ning otsustasimegi valmistada sinimerekarbid valge veini kastmes.
Kui meil tavaliselt läheb mereandide valmistamiseks, siis tõttame M.V. Wooli, täpsemalt Mati Kalapoodi. Neil on alati suurepärane valik kõiksugu mereande ning ka seekord leidsime kerge vaevaga üles täpselt sellised sinimerekarbid nagu meil vaja läks. Sinimerekarbid on ka suhteliselt taskukohase hinnaga, kui võrrelda teiste molluskitega. Lisaks sisaldavad need ohtralt kasulikku B12 vitamiini ning vitamiinid tulevad meile ju alati kasuks.
Sinimerekarpide kasuks räägib üks väga kindel tõsiasi – need näevad lihtsalt suurpärased välja. Kõigepealt on neil väga huvitav kuju, neid on põnev süüa ning kolmandaks, sinimerekarpe väga tihti ei saa ka. Kui kutsud külalised ning korraldad lõbusa veiniõhtu, siis sinimerekarbid on sellisel peol, kindlasti omal kohal. Eriti hästi sobib neid serveerida valge veini kõrvale. Lisaks inimestele meeldib sinimerekarpidega natuke nokitseda.
Meie sinimerekarbid tulid keskmiselt vürtsikad. Meie Retseptisahtli poistele meeldivad vürtsikad toidud. Kes soovib võib tšillit juurde lisada. Sinimerekarbid on selline roog, mida võib väga edukalt ka koos pastaga valmistada ning valmistada juurde kooresema kastme. Karbid söödi ära ruttu. Järgmine kord teame, et tuleb vähemalt kaks korda sama palju neid osta, sest praegu said kõik meie tiimist proovida, kuid ma arvan, et kõik oleks juurde soovinud.
Kui teil on tulemas mõnus nädalavahetus sõpradega, siis pakkuge neile just sinimerekarpe. Saate kindlasti juurde palju plusspunkte, sest see on üks äraütlemata maitsev ja armastatud roog.
väga hea retsept! Kiidan 5+! panin ainult rohkem rohelist, x2 veini ja tomatit, lisasin ka 50 gr võid
avanenud karbid viskan ära ja kinnised viskan ära ! Mida ma söön ?
Tere, selgitame uuesti üle. Enne keetmist tuleb ära visata avanenud karbid, sest need on pahaks läinud ja võite saada toidumürgituse. Peale keetmist tuleb ära visata karbid, mis ei avanenud. Peale keetmist tohib süüa ainult avanenud karpe!
Kas siis avanevad või kinnised karbid ära visata ??