Foccacia

Valmistamisaeg: 1 h

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 20 min

Koostisained

  • 500 g jämedamalt jahvatatud jahu
  • 250 g kõrgema sordi jahu ja 250 g durum jahu
  • 7 g kuivpärmi
  • 1/2 spl pruuni suhkrut
  • 300 ml käesooja vett
  • 40 ml oliivõli
  • 1 tl soola
  • Kirsstomateid
  • Küüslauguküüsi
  • Exstra Virgin oliivõli (peale valamiseks)
  • Rosmariini
  • Tüümiani

Valmistamisõpetus

  1. Sega kuivained kokku ja lisa käesoe vesi (37C) ning oliiviõli.
  2. Sõtku kuni tainas muutub niiskeks ja tuleb käe küljest lahti.
  3. NB: vajadusel lisa jahu, kui tainas on liiga märg.
  4. Jäta tainas umbes 30 minutiks kerkima.
  5. Seejärel suru kerkinud tainas alla ja lase veel 15-20 minutit kerkida.
  6. Valmista vorm ette ja jaga tainas kaheks.
  7. Tõsta tainas vormi sisse ja kata rätikuga ja lase seista kuni ahi soojeneb.
  8. Keera ahi 200 kraadi peale pöördõhuga.
  9. Kui ahi on valmis suru näpuga tainasse augud ja lisa aukudesse lisandid (ehk kirsstomatid ja küüslauguküüned).
  10. Lisa tainale rosmariini ja tüümiani ning vala tainas exstra virgin oliivõliga üle.
  11. Tõsta tainas ahju 200 kraadi juures (pöördõhk) umbes 20 minutiks.
  12. Serveeri Foccasia soojalt või külmalt.

Foccacia

Otse Itaaliast

Oh seda Itaaliat, küll on sealtmaalt alles tulnud head kraami. Mitte ainult pole nad kinkinud meile seda portreed ühest kulmudeta tüdrukust ja Eros Ramazotti fantastilist häält vaid ka nende toit on lihtsalt suurepärane ja võib olla just see ongi nende kultuuripärandi aluseks.

Foccacia

Itaalia toidulaua üheks lahutamatuks osaks on nende lameleib focaccia, mis oma tekstuurilt sarnaneb väga pitsasaiaga. Focaccia -t võib süüa täitsa mitmel moel – sellest võib teha ülimaitsvaid võileibu, pakkuda puhtalt muu toidu kõrvale või hoopis snäkina. Samuti võib seda lisanditega huvitavamaks teha – kata seente ja juustuga või sega tainasse porganditükke. Meie tegime lausa kaks erinevat – küüslaugu-rosmariini ning tomati-tüümiani focacciad.

Foccacia

Vormis parajaks

Selleks, et meie focaccia tuleks ühtlase kujuga ning sama hästi ka läbi küpseks, leidsime kauplus Apelsini lõputust valikust ühe ägeda reguleeritava koogivormi, millega saime teha kaks erinevat focaccia-t. Nimelt on sellel komplektis vormijaotaja, millega saab vormi kaheks jagada. Lisaks saab seda vormi nii pikkust- kui ka laiustpidi reguleerida – mõelda vaid kui ägedaid mosaiik-kooke  võiks selle abil teha.

Foccacia

Meie läksime seda teed, et jagasime vormi kesekelt täpselt pooleks ning tegime oma küpsetised sama suurusega, aga sisu oli neil pisut erinev. Ühe foccacia tegime küüslaugu ja rosmariiniga – panime taina vormi, tegime sõrmega sinna küüslauguküünte jaoks augud ning täitsime need küüslauguga ja lisasime maitseks pisut tüümiani. Teisel said augud täidetud mahlaste kirsstomatitega, mida täiustasime natukese rosmariiniga.

Foccacia

Piisab vaid sellest, et tainas koos vormiga natukeseks ahju pista ning oletegi saanud ühe isuäratava focaccia. Itaaliapärane lameleib õhtusöögi kõrvale või sellest tehtud võileivad seltsiks hommikusele apelsinimahlale. Proovi sinagi!

Foccacia

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here