Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 4 h 20 min
Koostisained
- 200 g võid
- 1 pakk šokolaadi iiriseid
- 1 pakk Kiss Kiss iiriseid
- 1 pakk maisipulki
Valmistamisõpetus
- Haruta iirised paberist välja.
- Sulata või ja iirised.
- Sega sisse maisipulgad.
- Keera iirisesed maisipulgad küpsetuspaberisse ja hoia külmkapis 4 tundi või üle öö.
Kass Arturi kook
„Laupäeval isaga teha võib kõike…!” just nõnda Kukerpillitades kasvas üles terve põlvkond laps-kokkasid, kellede ainuke hõrgutis oli ’kirju kiisu’ ehk teisisõnu Kass Arturi kook.
Pakk võid, kolmveerand pakki maisipulkasid ning 300g iirisekomme oli selle retsept telesaates „Laupäeval koos isaga”, Onu Raivo ei pidanud selle üleskirjutamist üldsegi vajalikuks: ”..see on niivõrd lihtne!”. Kuigi minu retsept on pisut teistsugune, siis käib selle tegemine täpselt samamoodi, kui pea 40(!) aastat tagasi – võta üks pott, üks lusikas ja sega see kraam madalal tulel kokku. Köögiriistadega tuleb taaskord meile appi kauplus Apelsin.
Kass Arturi kook sai alguse ei kusagil mujal, kui kunagises lastesaates „Laupäeval Koos Isaga” (kokkamiseks läheb 22.20, pole tänu väärt), mida juhtis legendaarne Onu Raivo. Kord tehti selles saates maiust nimega ’kirju kiisu’, mis rahvasuus sai tuntuks kui „Kass Arturi kook”. Lastele on selle tegemine alati põnevust pakkunud – küll saab potiga kuumal tulel möllata, küll saab sulanud iirisekomme maisipulkadega läbi segada ja lõpptulemus on üks oma käe järgi vormitud maius, millest isu täis saamiseks on vaja üksjagu palju pingutada.
Need kes seda kooki oma lapsepõlvest mäletavad, teavad milline (iseenesest tore) mäkerdamine selle tegemine on. Oma elu on paslik lihtsamaks teha teraspotiga, mida on kerge puhastada ning kui läheb karamelli ja maisipulkade segamiseks, on see toredat värvi silikoonist lusikas kuldaväärt – mitte ainult ei ole seda mõnusam käes hoida vaid pärast kasutamist ja puhtakslimpsimist on teist samuti võimalik kerge vaevaga ära pesta. Ja noh, kui otsustate lapseliku elevuse kõrvale jätta ja lasete kokapulti mõne oma järeltulijatest, eks neil ole ka selle värvilise lusikaga vahvam.
Julgelt võid ise ka retsepti muudatusi tuua – miks mitte asendada maisipulgad kamapallide või neljavilja-krõbuskitega. Samuti võid proovida oma kooki kirjulisemaks (varsti saab sellest päris sõna) muuta nõnda, et sulatad erineva tooniga iirised eraldi ning teed nendega kaetud maisipulkadest ühe tõeliselt ’kirju kassi’. Kass Arturi kook – aegumatu maius, nüüd kokkama!