Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 50 min
Koostisained
6-le
- 400 g viilutatud saia
- 125 g toasooja võid
- 500 ml täispiima
- 4 M suuruses muna
- vaniljesuhkrut või ekstrakti
- 55 g valget suhkrut
- 125 g marjasegu
- 20 g mandlilaaste
- Kaunistuseks tuhksuhkrut
- Soovi korral sidrunit või apelsini
Valmistamisõpetus
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
- Vormi suurus 22×11 cm see on umbes 1,5 L.
- Sega kokku piim, muna, suhkur ja vanilje.
- Soovi korral võib sisse riivida ka sidruni- või apelsinikoort.
- Määri võiga vorm ja määri või saiaviiludele.
- Aseta võiga määritud saiaviilud vormi ja vala piima-muna segu peale ja lase seista umbes 10 minutit.
- Puista marjad ja mandlilaastud vormile ja tõsta vorm ahju.
- Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit või kuni saiavorm on pealt kuldpruun.
- Serveerimisel võib saiavormile peale kallata ka piima.
Saiavorm marjadega
Lihtne, isuäratav ning maitseb koos külma piimaga nagu tükike taevast – saiavorm on oma headuses tuntud Ameerikast Indiani. Olen viimasel ajal palju uurinud toitude kohta, mis on alguse saanud vajadusest toitu mitte raisata ning sellesse lahtrisse kuulub ka saiavorm. Käisin läbi kauplusest Apelsin ning varustasin end vajalikuga ning siin allpool on minu töö isuäratav tulemus.
Saiavorm või sellelaadsed road on tohutult vanad – analoogseid toite on teinud vanad roomlased, egiptlased ning isegi indialastel oli sellest küpsetisest oma versioon. Tänapäevasena nägi saiavorm algust umbes 11. sajandil ning just vaesema klassi magustoiduna. Selle esimesed üllitised ning ka tänapäevane versioon olid viisiks toidu raiskamist vähendada – värskuse kaotanud sai ning leib leidis uue kasutuse. Just sel põhjusel hakkaski toit levima eelkõige vaesemate seas.
Levikule aitas kaasa ka võimalus retsepti endanäoliseks muuta või sisu täiendada millega iganes – marjade asemel kasutati pähkleid, rosinaid ning lisati likööre, brändit või muud teravat.
Mitte midagi rasket selle roa puhul ei ole – ise otsustad, kui keeruliseks tahad asja teha. Mis puudutab kokatarvikuid, ka neid pole palju tarvis ning kõik on kerge vaevaga kauplusest Apelsin leitav. Valmistasin saiaviilud ette, abiks oli mu truu lilla spaatel ning panin nad ahjuvormi paika – mina tegin saiaviilud, aga võib vabalt kasutada ka kuubikuid, pulgakesi või miks mitte murtud saiatükke. Kõik oleneb teie nägemusest.
Segasin kokku ka piimasegu mis küpsetisele maitse andis. Siin soovitan kasutada kaussi, millel on mõõtskaala peal, sest olenevalt saiast ning sellest mida sinna vormi veel lisad võivad kogused erineda ja saad omale kerge vaevaga tulevikuks retsepti märkmeid teha.
Täpselt nii keeruline, kui sa ise seda tahad ning isuäratav viis kasutada saia millegi väga maitsva küpsetamiseks. Lisa marju, pähkleid või moosi ning mängi julgelt retseptiga ringi. Kauplusest Apelsin võid leida ka terve hulga erinevaid ahjuvorme, millega oma saiavorm kokku küpsetada. Jõudu kokkamisel!