Risoto

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 40 min

Koostisained

  • Nõo lihavürsti kanasteigid
  • 1 liiter puljongit
  • 1 suur sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 90 g parmesani juustu
  • 2 spl oliivõli
  • Võid
  • 400g risotoriisi
  • 200 ml kuiva valget veini
  • Sidrunimahla või sidrunikoort

Valmistamisõpetus

  1. Küpseta grillil või ahjus umbes 25 minutit Nõo lihavürsti kanasteigid.
  2. Soojenda puljong.
  3. Teises potis prae õlis sibulakuubikud ja kui sibul hakkab klaasjaks muutuma lisa küüslauk.
  4. Lisa sibulale ja küüslaugule risotoriis ja kuumuta aeg ajalt segades.
  5. Seejärel lisa vein ja sega.
  6. Lisa puljong umbes 100 ml kaupa ja sega kogu aeg.
  7. Uus 100 ml puljongit lisa siis kui riis on eelmise portsu vedelikku sisse imenud.
  8. Kõige lõpus sega sisse parmesan ja soovi korral natukene sidrunimahla ja sidrunikoort.
  9. NB: riis peab olema al dente!

Risoto

Risoto ja kanasteigid

Vaikselt hakkab peale suruma jälle see aeg, kus lisaks muude tööde ja toimetuste hulgast hakkab ühel või teisel moel oma aega nõudma ka kooliaasta. Kuidas kõige selle kiire-kiire keskel tervislikult ja täisväärtuslikult toituda, see saab olema üheks kaasnevaks mureks mida lahendada. Õnneks saame meie retseptisahtliga selles teile pisut abiks olla ning pakkuda teile ühe lihtsa ja tervisliku taldrikutäiena välja risoto ja Nõo lihavürsti kanasteigid.

Kana on oma headuses ja tervislikkuses juba pikalt teada ja tuntud – kõrge valgusisaldus ning valgele lihale omane tervislikkus teevad sellest ühe minu toidulaua lemmiku, olenemata sellest kas pakkumisel on koivad, rind või kanasteigid. Kuid mis värk selle risotoga on? Selle roa algus ulatub tegelikkuses juba kolme ja poole tuhande aasta tagusesse aega, kui tollal mööda teadaolevat ilma võimutsenud araablased otsustasid Itaalias riisi kasvatama hakata – soe, niiske ja palju lapikut maad aitavad selle kasvule hästi kaasa ning sest saati ongi riis üks Itaalia toidu põhielemente. Tänasel kujul nägi risoto algust umbes 16. sajandil ja seda väidetavalt ühe õeluskoti pahatahtlikust soovist ühe Itaalia jõukuri suurt pidu ära rikkuda, mille käigus ta segas riisiroa sekka hunniku vürtse. Toit läks vastupidiselt soovitule hoopis paremaks.

Risoto

Nagu räägitud on kanasteigid ja risoto ühtekokku väga lihtne roog teha. Mina võtsin kokkamisele appi ka oma järelkasvu, et ka tema saaks pisut rohkem köögipoolel kätt proovida. Esimese asjana läks riis potti keema ja jäi sinna oma aega ootama. Siis võtsime ette ka Nõo kanasteigid, millega õnneks pole suurt jändamist – hea maitse on neile Nõo meistrite poolt kaasa antud, meie asi oli jälgida, et ahi oleks õigel temperatuuril ning toit sinna liiga kauaks ei jääks. Kui riis valmis, andsin sellele ka maitset juurde ning tõstsin koos ahjusooja kanaga taldrikule. Kõikse lõpuks ka maitserohelist ja riivjuustu peale. Ülimalt lihtne roog. Siia võib julgelt lisada ka juurviljasegusid või muud mis teile maitse järele kipub olema. Kiire ja kerge kõhutäis on igatahes teile tulemas.

Risoto

Ja nii ongi – risoto koos Nõo maitsvate kanasteikidega, imelihtne roog mida võivad julgelt süüa need kes on parasjagu oma keha kindlasse vormi ajamas või need, kes kiiret elu elavad. Isegi lapsed saavad sellega hakkama. Proovi ka ise järele, katseta kõrvale ka teisi maitsvaid ahjuvalmis lihasid, tean et Nõo valikus on neid päris palju!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here