“Kodu on seal, kus su süda on. Süda on seal, kus küpsised on. Loogiliselt mõeldes – kodu on seal, kus on küpsised.” – Cookie Monster. Sel korral degusteeris Retseptisahtel Van Kooki ehtsa võiga tehtud iirise-karamelli ja šokolaadiküpsiseid.
Van Kooki iirise-karamelli küpsised
Kui sinus pole suuremat algusest lõpuni küpsetajat ja naudid pigem maitsvat tulemust, kui aeganõudvat kokkamisprotsessi, siis mul on sulle häid näpunäiteid! Van Kooki iirise-karamelli küpsiseid on imelihtsad valmistada ja tulemus seejuures on veel imelisem. Neid on tõesti jube lihtne teha. Van Kook on sinu eest taina juba valmis teinud – nii jääb üle vaid tainast parajad 1cm paksused tükid lõigata ja need õige temperatuuri juures umbes 10-14 minutiks ahju pista. Lõpptulemuseks saad kiirelt valminud, ent ehtsa võiga suussulavad ja kergelt krõbedad ahjusoojad küpsised, mis ei jää sugugi alla vastselt pagarikojas valminud küpsistele.
Klassikalist kaeraküpsist meenutav snäkk pole eriline ainult iirise ja karamelli koosluse pärast, vaid ka oma taina poolest. Taina teeb eriliseks kaerajahu, mille tunneb väga kergelt juba tekstuuri poolest ära. Siiski ei tasu end erimoelisest konsistentsist ära ehmatada, sest ahjust välja võttes on küpsised väga mõnusad ja lõhnavad magusalt.
Ehtne või on kindlasti üks oluline komponent, mis aitab küpsistes esile tuua hõrgu maitse ja loob sarnasust kodustele vanaema enda tehtud küpsistele. Kui äsja ahjust väljunud küpsised kodus lauale unustada, võib minu sõprade näitel kindel olla, et need saavad kiiremini söödud kui Bolt oma maailmarekordi jooksis.
Kui tavaline karamelliküpsis tundub veidi tavaline, siis soovitan niknäki täiendada sulatatud valge šokolaadi ganache’ga koos kuivatatud vaarikatükkide ja pistaatsiapähklitega. Või veel magusamaks ampsuks valmista ganache asemel karamellikastet iirise ja soolaga. Karamellikastme tegemiseks on erinevaid viise. Üks variant on kasutada meie retseptisahtli varasemat retsepti. Ent on ka lihtsamaid võimalusi: sulata iirisekommid, lisa veidi rõõska koort, et kohe ära ei hanguks, seejärel sega ja ongi valmis! Ideaalsed on kaeraküpsised tee kõrvale!
Van Kooki šokolaaditükkidega küpsised
Kes ei armastaks šokolaaditükkidega ja ehtsa võiga küpsiseid? Van Kooki šokolaaditükkidega küpsised on kõige lähedasem variant legendaarsele “Chocolate chip cookie’le”. Van Kooki versiooni küpsiste kuningast samuti imelihtne küpsetada ja seda eriti koos lastega!
Sarnaselt karamelliküpsistele tuleb lõigata tainast 1cm paksused tükid ja panna umbes kümneks minutiks 180 kraadises ahjus pöördõhuga valmima. Võrreldes karamelliküpsistega on šokolaadiküpsised konsistentsilt pehmemad ning mõnusalt siledad. Šokolaaditükid hakkavad ahjusoojana koheselt sulama – seega võin julgelt kinnitada, et need küpsised sõna otseses mõttes sulavad suus!
Siis kui mina veel noor olin, tegi vanaema mulle šokolaaditükkidega küpsiseid ja pakkus külma piima kõrvale. Lasin ka oma sõpradel Van Kooki küpsiseid koos piimaga proovida. Ma ei liialda, kui ütlen, et reaktsioon oli täpselt see, mida ma ootasin. Kui muidu oli ruumis elav arutelu küpsiste maitse üle, siis nüüd jäid kõik vait. Iga viimnegi suu oli küpsist täis ja sõnade jaoks ei olnud lihtsalt mahti. Saan vaid arvata, mida nad ette kujutasid.
Maitsemeele üle ei vaielda, kuid tundsin, et pean lisama veel midagi head. Otsustasin šokolaadiküpsiseid täiendada veel sulatatud šokolaadi ja pistaatsiapähklitega. Oma krõmpsumise poolest meenutavad need Kalevi Maiuspala pralineekompvekke.
Van Kooki küpsistainad on erilised mitmel moel: nad on tehtud ehtsa võiga, tainas ei ole liiga magus ja mis kõige tähtsam – neid küpsiseid on imelihtne valmistada ja väga hea kõikjale kaasa võtta. Kõigest maksimaalselt 15 minutit ahjus ja mõnus snäkk filmiõhtuks või külakostiks on valmis. Kavatsen juba sel nädalavahetusel koos sõbrannaga neid küpsiseid tee kõrvale teha.