graavilõhe

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 15 min

Kokku kuluv aeg: 1h 20 min

Tänapäeval on inimeste elutempo meeletult kiire. Sööki valitakse selle järgi, mida saab kiiresti teha ja on lihtne valmistada. Aastas on ainult mõned üksikud päevad, mil saame aja maha võtta ja nautida perega koos olemist. Veebruarikuus on selle jaoks ainult üks päev – Eesti Vabariigi aastapäev. Paljude perede jaoks on traditsiooniks hommikul lipuheiskamisele minek ning seejärel täidetud munade ja kiluvõileibade söömine hommikukohvi kõrvale. Kui aga kilu ei ole sulle meelepärane, siis on heaks alternatiiviks lõhe. Kavatsen ka oma perega 24. veebruaril peolauale traditsioonilise kiluvõiku ja muna kõrvale lisada M.V.Wooli graavilõhe, valmistades sellest lõherulle, täidetud lõhe-toorjuustu korvikesi ning graavilõhe-leiva ampse majoneesiga.

Graavilõherullid

graavilõhe

Koostisained

Valmistamisõpetus

  1. Lõika kurgist pikemad ribad umbes 3-5 mm paksused.
  2. Pane alusele toidukile ja laota graavilõhe selle peale nii, et auke ei jääks.
  3. Seejärel määri mädarõika toorjuustuga, pane kurgiribad keskele ja keera lõhe rulli.
  4. Puista pinnale seesamiseemneid.
  5. Seejärel keera tihkelt toidukilesse ja pane külma tahenema.

Lõherull on tõelise sushisõbra kõige lähedasem variant rahvuslikule suupistele. Kergelt soolakas graavilõhe, millele pehmet nüanssi annab mädarõika toorjuust, aitab unustada argipäeva mured. Imelihtsalt valmiv lõherull sobib lisaks vabariigi aastapäevale ka muu sündmuse peolauale. Lihtsalt rulli kokku, pane külma ja ongi valmis!

Lõhe-toorjuustu korvikesed

graavilõhe

Koostisained

  • 1 karp toorjuustu maitserohelisega
  • 500 g pärmi-lehtainast või valmis salatikorvikesi
  • murulauku või tilli
  • 1 S suuruses muna määrimiseks
  • seesamiseemneid

Valmistamisõpetus

  1. Lõika pärmi-lehtainast ruudukujulised tükid.
  2. Määri munaga ja aseta peale keskelt tühjaks lõigatud ruut, soovi korral aseta ka kolmas kiht keskelt tühjaks lõigatud tainast, et saada veidi sügavam korvike.
  3. Kihid püsivad hästi koos kui neid munaga määrida.
  4. Peale võib raputada seesamiseemneid.
  5. Aseta eelsoojendatud 180 kraadisesse ahju umbes 15 minutiks või kuniks kuldpruun.
  6. Täida korvikesed toorjuustuga ja kaunista graavilõhega ning murulaugu või tilliga.

graavilõhe

Lõhe-toorjuustu korvikesi on sama lihtne valmistada kui lõherulle, kuid nendega läheb veidikene kauem aega. Neid võib lugeda ka heaks müüdimurdjaks. See tähendab, et inimesele, kellele ei meeldi toores kala, võib julgelt pakkuda neid korvikesi. Meie stilist Maiken, kes üldse ei armasta toorest kala, proovis ka neid. Tema üllatuseks meenutasid korvikesed lahtisi pirukaid ja olid äärmiselt maitsvad.

Graavilõhe leivaampsud majoneesiga

graavilõhe

Koostisained

Majoneesikastme koostisained

  • 2 munakollast
  • 1 tl meesinepit
  • 1/2 tl sidruni mahla
  • 1/4 tl soola
  • 500 ml õli
  • soovi korral tšillihelbeid või värsket peeneks hakitud tšillit

Valmistamisõpetus

  1. Selleks, et leivast ilusad ümmargused ja ühesuurused ampsud saada, kasuta väiksemat klaasi või espressotassi.
  2. Määri toorjuust leivale ja keera graavilõheribadest roosid ning aseta leivale.
  3. Kaunista tillliga ja nõruta peale majoneesikastet.

Nii tähtsal päeval nagu seda on Eesti Vabariigi aastapäev võiks peolaud olla tavapärasemast uhkemalt kaetud. Peolaua lahutamatuks osaks on erinevad suupisted. Sel aastal kavatsen vabariigi aastapäeva peolauale panna graavilõhe-leiva ampsud majoneesikastmega. Graavilõhe ehk õrnsoolalõhe leivaampse saab väga kergelt ja kiiresti valmistada. Tänu sellele jääb aega üle ka muudeks pidupäevaga seotud toimetusteks.

graavilõhe

Praegu on keerulised ajad ja peab võimalikult palju vältima kontakte teiste inimestega. Isiklikult eelistan tavaliselt käia turul ning sealt osta kõige värskemaid tooraineid. Sel aastal otsustasin enda ohutuse huvides abi otsida interneti avarustest. Otsingute tulemusena leidsin M.V.Wooli e-poe, kus hea ja kvaliteetne graavilõhe on nende kõige uuem toode. Kui sa ise ei tea kohalikku kalameest, siis soovitan kõik kalatooted osta just nende käest.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here