vastlakukli croissant

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

Koostisained

  • 1 kg pärmi-lehttainast
  • 1 S suuruses muna määrimiseks

Kreemi koostisained versioon 1

  • 250 ml vahukoort
  • 100 g martsipanimassi
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • kaunistamiseks tuhksuhkrut

Kreemi koostisained versioon 2

  • 250 ml vahukoort
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 50 g mandlijahu
  • 2-3 spl suhkrut
  • kaunistamiseks tuhksuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Lõika tainast kolmnurgad ja keera tihedalt kokku, pintselda munaga ja küpseta ahjus 170 kraadi juures umbes 15-20 minutit või kuni kuldpruun.
  2. Lase saiadel jahtuda.
  3. Vahusta vahukoor suhkruga ja lisa mandlijahu ettevaatlikult segades (versioon 2).
  4. Juhul kui kasutad martsipanimassi hoia seda toasoojas enne kasutamist (versioon 1).
  5. Lisa massile 1 v 2 spl kuuma vett, et mandlimass muutuks veidi vedelamaks ja oleks kergem vahukoorega segada (versioon 1).
  6. Kui kasutad mandlimassi, siis arvesta, et see on juba magus ja suhkrut juurde lisama ei pea (versioon 1).
  7. Vedeldatud mandlimass jahuta enne kui vahukoorega segad (versioon 2).
  8. Lõika croissandid lahti nii, et üks külg jääks kinniseks.
  9. Pane kreem pritsikotti ja täida croissandid kreemiga.
  10. Kaunistamiseks raputa peale tuhksuhkrut.

vastlakukli croissant

Vastlakukli croissant

Vastupidiselt üldlevinud arusaamale on crossaint tegelikult pärit Austriast ja mitte Prantsusmaalt. Traditsiooniline crossiant on tavaliselt poolkuu kujuline ning neid on valmistatud juba Renessanssi ajastust saadik. Euroopas süüakse tihti crossainte hommikusöögiks ning kahtlemata on crossaint ka minu valik hommikukohviku kõrvale. Kuid crossaint’e ei pea sööma ainult hommikul, vaid lisades sellele maitsvaid koostisosi, võib olla see just sobilik mõneks tähtpäevaks. Tulemas on vastlapäev ning selleks puhuks avastasin enda jaoks imelise retsepti, kuidas küpsetada spetsiaalne vastlakukli crossaint.

Vastlakukli crossaint saab alguse tainast. Tainas peab olema õige konsistentsiga ja samuti peab olema see hästi rullitud. Taina rullimiseks kasutasin Apelsini poest ostetud Secret de gourmet nimelist tainarulli. Nimelt läks minu eelmine tainarull katki ning otsustasin katsetada seekord metallist tainarulli. Crossaint’ide valmistamiseks sobib ka tavaline puust tainarull, kuid avastasin, et metallist rulliga on rullimise protsess lihtsam. Tainarull on käes kergem ning tainas ei jää rulli külge.

vastlakukli croissant

Kui ma viimati valmistasin vastlakukli crossaint’i, siis muna määrimiseks tainale kasutasin Apelsini poest soetatud pintslit. Varasemalt määrisin tainast muid köögis leiduvate tarvikutega, kuid õige pintsliga muutus see palju lihtsamaks. Et valmiks maitsev vastlakukli crossaint, peab selleks olema tainas hästi rullitud ja muna võrdselt pintsliga tainal määritud.

vastlakukli croissant

Pärast seda valmistasin vahukoore segu mandlimassiga, kusjuures ei lisand üldse suhkrut. Mandlimass annab juba ise piisava magususe ja pisut erilisema maitse, mis on igati sobilik, kui vastlapäeval on üheks suupisteks vastlakukli crossaint.

Kui üldiselt leidub crossaint meie hommikusöögi lauas või on pelgalt hõrk vahepala, siis vastlakukli crossaint on erilisema loomuga ja ühendab endas nii tavapärase kui ka tähtpäevase lähenemise. Muidugi olen ma suur vastlakuklite austaja ja alati võtan ka vastlapäeva vastu kuklitega, kuid vahelduse mõttes on vastlakukli crossaint imemaitsev, hõrk saiake, mida tähtpäeva puhul suupistena pakkuda.

vastlakukli croissant

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here