Vabariigi aastapäev on meile kõigile oluline tähtpäev, kus isamaalised tunded saadavad meid peolaual ja telerite ees. Traditsiooniliselt on ka välja kujunenud meile kõigile tuttavad ja palavalt armastatud road, mida me 24. veebruaril aastast aastasse suurima hea meelega sööme ja naudime. Pidustused on juba aga käega katsutavad ning seetõttu on viimane aeg pidupäeva söökide osas tänavune valik teha. Vaadakem aga lähemalt, mida soovitab tänavu Retseptisahtli peakokk Margit peolauale panna.
Munavõi – Eesti köögi klassika
Koostisained:
- 4 keedetud muna
- 100 -120 g toasooja võid
- tilli, soola, pipart
Valmistamisõpetus:
- Keeda mune 8-9 minutit, jahuta ning koori.
- Sega purustatud munad, või ja maitseained.
Klassikalise munavõi populaarsus eestlaste peolaual on asendamatu! Lihtsalt ja kiirelt valmivat munavõid saab määrida niisama leivakatteks kui ka tavalise viilutatud muna asemel kiluvõileivale. Suurepärase lisanüansi munavõile annab till, mis lisab määrdele värskust ja sügavust.
NB! Parima munavõi saab värskelt keedetud jahtunud munadest – siis on tulemus kreemjam.
Ehe kartulisalat
Koostisained:
Kartuli-munasalat 4-le
- 500 g keedetud kartulit
- 100 g keedetud porgandit
- 80–100 g marineeritud kurki
- 6 keedetud muna + 2 kaunistuseks
- 100 g hapukoort
- 200 g majoneesi
- värsket või kuivatatud tilli
- soola
- pipart
Valmistamisõpetus:
- Keeda L suuruses mune 8-9 minutit, jahuta ning koori.
- Tükelda kartulid, porgandid ning marineeritud kurk ja sega need omavahel kokku.
- Lisa hapukoor ja majonees. Kui tundub kuiv, siis võib lisada veidi marineeritud kurgi vedelikku.
- Lisa tükeldatud munad, maitsesta ja jäta külmikusse umbes 30 minutiks seisma.
Õigele peolauale paneb pitseri maitsev ja ehe kartulisalat. Kartulisalat on Eesti köögikultuuri teine vaieldamatu klassika, mis reeglina on esindatud igal võimalikul pere ja sõprade keskis tähistataval pidupäeval. Küll on aga kartulisalati valmistamiseks lugematul hulgal eri retsepte ning nagu me teame, peituvad roa õnnestumiseks nüansid alati pisidetailides. Tänavusteks pidustusteks oleme valinud kartuli-munasalati, mis on alati kindla peale minek. Munad pärinevad kvaliteetsete EGGO munade valikust.
Avatud Taani võileib
Avatud Taani võileib nr 1
Koostisained:
- 1 pakk puhastatud vürtsikilu u 100 g
- 2-3 keedumuna
- värsket salatit
- 1 karp sülti
- 2 pakki koorikleiba
- toorjuustu
Valmistamisõpetus:
- Määri leivale toorjuustu ja pane peale salatileht.
- Aseta salatilehele kartulisalatit, viilutatud keedumuna, sülditükk ja mini marineeritud kurk.
Avatud Taani võileib nr 2
- Määri leivale toorjuustu ja aseta salatileht.
- Pane salatilehele munavõid ja kilu (salatilehe võib ka ära jätta).
Avatud Taani võileib nr 3
- Määri leivale toorjuustu ja lao leivale oma äranägemise järgi segu.
Ei saa ilma kiluta – kilu käib vabariigi aastapäevaga kokku nagu aamen kirikus. Selleta lihtsalt ei saa. Aga et millegi uudse ja põnevaga üllatada, oleme tänavu lähenenud loovamalt ning leidnud inspiratsiooni Taanist. Tavalise kiluvõileiva vürtsitamiseks proovisime tänavu retsepti avatud Taani võileival kolmes eri variatsioonis.
Retsept klassikalisi maitseid lõhkuma ei hakanud, vaid lisas juurde maitsesügavust ja põnevust. Parimate maitsete saavutamiseks kasutasime Leiburi Rukkipala, Rannarootsi sealihasülti, Eggo mune ja Farmi laktoosivaba köögitoorjuustu.
Kõige rikkalikumaks versiooniks osutus esimene võileiva variant, kus määrisime leivale toorjuustu, lisasime salatilehe, värskelt valminud kartulisalati, viilutatud keedumuna, tükikese sülti ja väikese marineeritud kurgi. Retseptisahtli sõpradele tundus see esialgselt pealtnäha sigrimigri ning ülekülluslik, ent üllatuslikul kombel leidsid kõik degusteerijad, et need maitsed töötasid omavahel ning kiitsid julge valiku heaks. Teine versioon oli natuke tagasihoidlikum rõhudes kindlatele väljakujunenud maitsetele – leib, toorjuust, salatileht omal valikul, vastvalminud munavõi ja kilu, mis pakkusid meile juba eelnevalt kindlalt välja kujunenud maitseid. Kolmas versioon on lihtsamast lihtsam – pane peale kõik see, mis sulle meeldib ja naudi!
Vabariigi aastapäeva stiilis tort
Koostisosad
VALGE KIHT:
- Balbiino vanillimaitseline koorejäätis
MUST KIHT:
- 90 g toasooja võid
- 100 g tumedat šokolaadi
- 150 g jahu
- 180 g suhkrut
- 20 g kakaod
- 1/2 tl söögisoodat
- näpuotsaga soola
- 1 M suuruses muna
- 100 g hapupiima, keefiri või maitsestamata jogurtit
- 100 ml keevat vett
SININE KIHT:
- 150 ml vahukoort
- 100 g toorjuustu
- 1 spl suhkrut
- 1-2 tl vanillisuhkrut
- 1-2 spl laimimahla
- Sinine toiduvärv
Valmistamisõpetus:
- Võta valge kihi jaoks jäätis sulama.
- Kileta lahtikäiv koogivorm ja aseta jäätis ühtlaselt vormi põhja nii umbes 2-3 cm
- Pane koogivorm tunniks ajaks sügavkülma tagasi.
- Eelsoojenda ahi 180°C.
- Sega kokku musta kihi kuivained.
- Sulata veevannil šokolaad.
- Sega kokku hapupiim, muna, sulatatud šokolaad ja seejärel lisa kohe kuum vesi.
- Sega vedelikud kuivainetega. Vajadusel kasuta mikserit, et segu ei jääks tükiline.
- Määri 21-22 cm läbimõõduga vorm võiga ja vala segu vormi.
- Küpseta kooki ahjus 20-25 minutit. Kontrolli tikuga, kas koogi põhi on valmis.
- Lase koogil jahtuda.
- Sinise kihi jaoks vahusta vahukoor suhkruga.
- Lisa toasoe toorjuust, vaniljesuhkur, laimimahl ning sinine toiduvärv.
- Vahusta ettevaatlikult vahukoore- ja toorjuustusegu ühtlaseks massiks.
- Nüüd aseta tühi koogialus, millele tordi hiljem serveerid, sügavkülma (muidu hakkab jäätisekiht kohe sulama).
- Võta sügavkülmast välja jäätise põhjaga koogivorm.
- Pane kohe jäätise peale must koogikiht ja aseta see tagasi sügavkülma.
- Nüüd pane ülejäänud kreem pritsikotti valmis, et saaks tordi ääri kaunistama asuda.
- Võta sügavkülmast välja nii koogialus kui ka kook.
- Eemalda jäätisekihilt kile ja aseta ettevaatlikult koogialusele.
- Kaunista tort sinise kihiga ja serveeri kohe! Vajadusel võid veel kooki säilitada sügavkülmas max 30 minutit.
Kuna igale õigele söömingule paneb pitseri maitsev ja uhke magustoit, oleme tänavu otsustanud millegi teistsuguse, kuid väga maitsva ja kosutava kasuks. Parajalt rammus ja isuäratav jäätisetort võib tunduda külma veebruarisse kui ära eksinud seeneline, ent üks rikkalik jäätisetort ei jäta külmaks ka kõige suuremaid magusa gurmaane. Kuidas oleks parem viis panna vabariigi sünnipäeva rikkalikule söömingule pitser, kui mitte sinimustvalge tordiga?
Jäätisetordi õnnestumiseks on vaja maitsvat ja universaalset jäätist ning toorjuustu. Me kasutasime selleks Balbiino vanillimaitselist koorejäätist ja Farmi uut laktoosivaba kergemat köögitoorjuustu. Jäätisetordi puhul on väga tervitatav, et pärast valmimist ja viimase lihvi andmist saab lusika koheselt sisse pista ja nautima hakata. Küll aga soovitame natuke siiski oodata ja enne serveerimist tordil külmikus taheneda, et maitsed seguneksid ning tort hoiaks oma vormi.