Valmistamisaeg: 1 h
Küpsetamise aeg: 12 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 25 min
Saia koostisained
- 3-4 tl jahvatatud kardemoni (soovi korral võib ka rohkem)
- 350 ml täispiima
- 200 g toasooja või kuubikuid
- 500 g kõrge valgusisaldusega jahu
- 150 g suhkrut
- 7 g kuivpärmi
- 0,5 tl jahvatatud kaneeli
- 1 tl soola
- 2 S suuruses muna
Kreemi koostisained
- 2 spl toorjuustu
- 2 spl mooniseemneid
- 2 sidruni riivitud koor
- 1 spl sidrunimahla
- 100 g suhkrut
- 2 tl jahu
Valmistamisõpetus
- Soojenda piim käesoojaks, lisa suhkur ja pärm. Sega ja jäta ootama.
- Sega jahu sisse kardemon, kaneel ja sool.
- Tee jahu sisse käega väike õõnsus, vala sinna piima-pärmisegu ja sega.
- Lisa järk järgult võikuubikud ja lõpuks lahtiklopitud muna.
- Puista lauale veidi jahu ja sõtku tainast, kuni see tuleb käte küljest lahti.
- Kata toidukilega või puhta käterätikuga ja aseta sooja kohta 30 minutiks kerkima.
- Vajuta tainast õhk välja ja lase veel 15 minutit kerkida.
- Tee valmis kreem.
- Rulli lahti tainas umbes 0,5 cm paksuseks ja määri peale kreem.
- Keera võimalikult tihkelt rulli ja lõika umbes 2 cm paksused rattad.
- Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ja aseta rullid plaadile. Kata käterätikuga ja lase veel 15 minutit kerkida.
- Määri rullid lahtiklopitud munaga ning küpseta eelsoojendatud 180 kraadises pöördõhuga ahjus umbes 10-12 minutit (hele-kuldpruuniks).
Kardemonisaiad
Sügiseselt vihmaste ilmade puhul valmisid Retseptisahtli köögis kardemonisaiad mooni ja sidrunitäidisega. Ideaalne sügisene magustoit, mida nautida rahuliku jazzmuusika saatel, juua kõrvale tass kuuma teed ning vaadata soojas toas, kuidas õues sajab sügisvihma ja puudel lehed langevad.
Kardemonisaiad ja moonisaiad on Kesk- ja Ida-Euroopa maiustused, mida traditsiooniliselt valmistati jõuludeks või lihavõteteks. Tänapäeval on kardemonisai ja moonisai ka eestlastele väga südamelähedaseks saanud ning nii kardemoni- kui moonisaiu võib leida pea igast pagarikojast.
Nii endale kui külalistele rõõmu ja silmailu pakkumiseks tasub alati tähelepanu pöörata ka serveeringule. Meie serveerisime oma kardemonisaiad kodu- ja köögitarvete poest Apelsin leitud taldrikutele. Apelsinist leiab suure valiku erinevaid ja ilusaid taldrikuid. Kõik tooted on leitavad Apelsini mugavast e-poest ning füüsilistest poodidest Tallinnas (Rocca al Mare keskus, Ülemiste keskus, Kristiine keskus), Tartus (Lõunakeskus) ja Rakveres (Vaala keskus).
Meie kardemonisaiad mooni ja sidrunitäidisega tulid lausa uskumatult head. Kardemon ja moon annavad magusale saiale juurde mõrkjamat ja tummisemat alatooni, sidrun pakub tasakaalustavat ning maitsemeeli veidi erutavat hapukust. Iga küpsetamishuviline lihtsalt peab sel sügisel leidma veidi vaba aega ja valmistama ühed kardemonisaiad mooni ja sidrunitäidisega, mis viivad keele alla.