purukook

Valmistamisaeg: 25 min

Küpsetamise aeg: 25 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

 

Koostisained

  • 8 keskmist ploomi
  • 300 ml glögi
  • 50g marmelaadisuhkrut
  • 170g jahu
  • 100g suhkrut
  • 100g või kuubikuid
  • soovi korral  1 spl täistera kaerahelbeid
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl soola

Valmistamisõpetus

  1. Pese ja puhasta ploomid kividest.
  2. Pane glögi keema ja lisa ploomid, keeda 5 minutit ja lisa tarretisesuhkur ning keeda veel 5 minutit.
  3. Lase jahtuda.
  4. Sega kokku kõik muretaigna komponendid. 
  5. Pane vormi põhja glögi-ploomi marmelaad.
  6. Puista peale muretaigen ja pane 180 kraadisesse eelsoojendatud ahju küpsema umbes 20-25 minutiks või kuni kuldpruun.
  7. Lase koogil jahtuda ja serveeri vanilje- või kaneelijäätisega.

purukook

Glögi-ploomi purukook

Esimene lumi on langenud ning Mariah Carey on naasemas suveunelt. Sedapuhku otsustas teha Retseptisahtli peakokk Margit algust jõuluste maitsetega. Päris pea ees jääauku ei hüppa ning seekord valmis parajalt kaneeline ning mõnusalt hapukas hõrgutis glögi-ploomi purukook.

purukook

Purukook on pärit Euroopast, õukonna kokad valmistasid seda juba keskajal. Esimesed tõendid purukookide valmistamisest pärinevad 16. sajandist. Purukoogi populaarsus levis kiiresti üle Euroopa. Erinevad riigid ja piirkonnad hakkasid arendama oma variante, kasutades kohalikke maitseid ja koostisosi. Põhjamaades sai purukoogist omamoodi rahvustoit, seda valmistati peamiselt jõuludel ning muudel talvistel pühadel. Kook koosnes lihtsatest koostisosadest, nagu või, jahu, suhkur ja vahel ka puuviljad või marjad. Purukook sillutas oma teekonna ka Ameerikasse, tänu Euroopa immigrantidele. Retseptid kohandati vastavalt kohalikele maitsetele ja võimalustele. Tänapäeval on purukook säilitanud oma populaarsuse, seda on lihtne valmistada ning see maitseb kõigil.

purukook

Oma glögi-ploomi purukoogis kasutasime Cityalko That`s Neiss Glühwein glögi, mis tõstab selle roa hoopis teisele tasemele. Glögi ja ploomide segu töötab hoopis teistmoodi, kumbki ei mängi teisest üle, vaid mõlemad on täpselt tasakaalus. See on midagi, mida peaks vähemalt korra elus proovima!

purukook

Purukook on üks nendest klassikalistest küpsetistest, mis on säilitanud oma populaarsuse läbi aegade. Selle lihtsus ja võimalus kasutada erinevaid puuvilju ja maitseid teeb sellest armastatud roa paljude kodudes. Olgu selleks mõni peolaud või tavaline õhtusöök, purukook lisab mõnusale istumisele perfektse punkti.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here