Sügiseliselt maitsev ja värviline menüü
Sügis on kaunite värvide aeg. Samuti valmivad siis ka kõige maitsvamad aiasaadused. Seekordne menüü ongi kõigest sellest inspireeritud – sügise maitsetest ja värvidest.
Meie sügisest menüüd iseloomustavad kerged eined ja kerged ning konkreetsed maitsed. Ära oleme kasutanud kõiki sügisesi aiasaadusi: peeti, seeni ning õunu.
Kogu menüü on mõeldud neljale, kuigi koogist jätkub vähemalt kaheksale. Menüü tegemiseks varu vähemalt 2 tundi. Alustada tuleks koogi tegemisest, kuna see võtab kõige kauem aega. Seni, kuni kook ahjus on, saad valmis keeta kartulid, puhastada peedid ning kõik vajalikud ained ära hakkida. Kui kook on ahjust välja tulnud, pane ahju peedid ning seejärel alles kartulid.
Mis selle menüü juures on kõige mugavam – kogu toidukorvi saab kätte ühest poest! Meie saime kõik oma ostud tehtud Selverist.
Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 45 min
Eelroog – Küpsetatud peet kitsejuustu, balsamico ja meega
Erksate värvidega imemaitsev eelroog – tõeline kummardus sügisele.Veidi krõmpsuv, mahlane ning magus sügisene suupiste. Balsamico ja mesi toovad hästi esile peedi maitse ning veidi sulanud kitsepiimast valgehallitusjuust muudab kogu eelroa maitse palju põnevamaks.
Peedi puhastamisel soovitame kasutada kummikindaid või kui nendega on ebamugav, siis puhasta käsi pärast peedi puhastamist sidrunimahlaga. Nii võid kindel olla, et sõrmedele ei jää roosakat värvi.
Küpsetatud peedid kitsejuustu, balsamico ja meega:
Koostisained
- 4 keskmist peeti (u 600 g)
- 250 g valgehallitusjuustu kitsepiimast
- palsamiäädikat
- oliiviõli
- soola
- pipart
- ürdisegu
- mett
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
- Puhasta peedid ning lõika need umbes 1 cm jämedusteks ratasteks. Mida jämedamad rattad peedist lõikad, seda rohkem läheb aega nende küpsemiseks ning kui teed liiga õhukesed rattad, siis on oht, et need kõrbevad ära.
- Pane ahjuplaadile paber peale. Vala paberi peale veidi vett, muidu kõrbeb peet paberi külge kinni. Aseta plaadile peedist rattad, nirista peetide peale palsamiäädikat ja oliiviõli. Maitsesta soola, pipra ning ürdiseguga ja pane ahju umbes 20 minutiks või kuni peet on enam-vähem pehme.
- Lõika kitsejuustust samuti peenikesed rattad. Kui peedid on valmis, võta need ahjust välja ja aseta 1 juusturatas iga peediratta peale. Pane peedid uuesti koos juustuga ahju, kuni juust on kuldpruun või pealt kergelt sulanud.
- Serveeri mee ja palsamiäädika kreemiga.
Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 45 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Pearoog – Kana-kukeseene frikassee mannakrõbekoorikus ahjukartuliga
Koostisained
- u 880 g kartulit
- 2 keskmist sibulat
- 2 jämedat küünt küüslauku
- 500 g kanafileed
- 250 g kukeseeni
- 90 g võid
- 50-100 g mannat
- 200 ml valget veini (kuiv või poolkuiv)
- 150 ml kohvikoort
Valmistamisõpetus
- Keeda kartulid poolpehmeks. Jahuta.
- Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, määri paberi peale õli.
- Keskmise suurusega kartulid lõika pooleks, et need tuleks mõnusamad ja kõrbedamad. Kui kasutad väikeseid kartuleid, jäta need terveks.
- Väheke jahtunud kartulid sega ahjupannil sulatatud võiga (50g) kokku.
- Raputa võiste kartulite peale umbes 50-100 g mannat nii, et need oleks igalt poolt mannaga kaetud.
- Pane kartulid 200-250 kraadi juures eelsoojendatud ahju umbes 45 minutiks ja viimased 5 minutit lase kartulitel olla 250 kraadi juures grillrežiimil või kuniks kartulid on kuldse krõbeda koorikuga.
- Kuni kartulid on ahjus, tükelda sibul ja küüslauk. Pane pannile tilk õli ja siis või (30-40 g) ning rösti sibul ning küüslauk kergelt klaasjaks. Seejärel alanda kuumust.
- Pane sisse tükeldatud seen (pigem suuremad seene tükid) ja jäta hauduma.
- Tükelda kana väiksemateks kuubikuteks u 1,5 cm x 1,5 cm, nii et need oleks seentest veidi suuremad tükid. Lisa kanatükid pannile hauduma.
- Lisa juurde umbes 200 ml valget veini. Hauta nii kaua, kuni vähemalt pool veini kogusest on ära aurustunud.
- Kõige lõpus pane 150 ml kohvikoort ja lase hautis korraks keema ning võta taas kuumust vähemaks.
Märkmed
Kana-kukeseene frikassee on gluteenivaba ning kui tahad kogu toitu gluteenivabana, siis ära kartulitele mannat lisa.
Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 40 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Magustoit – Iiri õuna-purukook
Koostisained
- 170 g võid
- 150 g pehmet pruuni suhkrut
- 2 suurt muna
- 260 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- soola
- 1 tl kaneeli
- 50 g vanillisuhkrut
- 300 g kooritud ja viilutatud õunu (nt Granny Smith)
- 20 g õuna kiirputru (Veski Mati oma)
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Vahusta või (110 g) ja pehme pruun suhkur suures kausis heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja sega, kuni kõik ained on segunenud.
- Sega vahule juurde nisujahu (210 g), näpuotsatäis soola ja kaneeli. Lisa juurde õunaviilud ja vala taigen 20 cm küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi. Kuna taigen on üsna paks, kasuta selleks spaatlit. Vaata, et taigent jätkuks ka vormi äärtele.
- Seejärel valmista purukate. Kasuta selleks kas väikest köögikombaini või näpi ise kõik ained kokku. Sega omavahel 50 g vanillisuhkrut, 50 g nisujahu, 50 g võid ja 20 g õuna kiirputru.
- Puista purukate koogi peale.
- Küpseta ahjus 40-45 minutit või kuni kook on seest küpsenud.
Märkmed
Et saada tervislikum kook, võib teha purukate spelta ja tavalise nisujahuga pooleks.