Valmistamisaeg: 1 h
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 7 h
Koostisained
- 1,5 pakki Eesti Leivatööstuse leiba Must Ronk
- 1 pakk sinki
- 100 g riivjuustu
- 2-3 kõvaks keedetud muna
- 100 g hapukoort
- 100 g majoneesi
- 2 marineeritud kurki
- Katteks kaks karpi murulaugu toorjuustu
- Kirsstomateid
- Redised
- Murulauk
- Basiilik
- Lashtikäiv 22 cm koogivorm
Valmistamisõpetus
- Haki 3 muna ja singilõigud peeneks.
- Tükelda 2 marineeritud kurki nii peeneks kui saad ja sega 100 g hapukoort, 100 g majoneesi ning 100 g riivjuustu.
- Lisa pipart ja soovi korral soola.
- Vooderda lahtikäiv 22 cm koogivorm Eesti Leivatööstuse leivaga Must Ronk ja määri segu vahele.
- Meie tegime kolm kihti.
- Kata vorm kilega ja tõsta vähemalt 6 tunniks külmkappi (kui võimalik hoia üle öö külmkapis).
- Kui tort on tõmmanud, siis määri murulaugu toorjuust katteks ja kaunista redise, kirsstomatite ning basiilikuga.
- Ääred võib kaunistada murulauguga.
Võileivatort
Täna jätkame pühademenüü ja lihavõttetoitudega. Kuna kirjute munade ja pashaga päris tervet pühadelauda ära ei kaunista ja perel ning sõpradel kõhtu täis ilmselt ei saa, siis saime Margiti nõusse valmistama ka lisaks kõigele eelnevale üks korralik võileivatort.
See “nõusse saamine” nüüd nii keeruline ka polnud. Asi on vaid selles, et kuigi me kõik teame ja mäletame igasugu vahvatest tähtpäevadest, et võileivatordid on esiteks väga efektsed pidulauakaunistused ja maitsevad seejuures ka suurepäraselt, siis nende valmistamisele kulub siiski omajagu aega. Nagu pildid ka tõestavad, siis selles, et see vaev end mitmekordselt ära tasub, ei pea ilmselt keegi kahtlema.
Võileivatordi tegemisel on tähtis valida õige põhikoostisosa ehk kõige parem leib. Teame vast kõik neid kordi, kui võileivatort näeb küll kihvt välja, aga paraku on välja kukkunud niivõrd läila maitsega, et üle kahe ampsu süüa ei kannata. Meie valisime oma võileivatordi põhiosaks Eesti Leivatööstuse uue leiva Must Ronk. Tegu on traditsiooniliselt kääritatud juuretisega valmistatud musta vormileivaga, mis oma struktuurilt on tihe, ühtlase poorsusega ja pehme ning on ka nisujahuvaba. Just tugev ja mõnus maitse tasakaalustabki selle leiva puhul rammusat majoneesi ja juustu põhjal tehtud segu, mis leivakihtide vahele läheb.
Enamik võileivatorte on tehtud kandilise kujuga, sest nii on võimalik vormileiva viile ka üksteise kõrvale lihtsamini laduda. Margiti ettepanekul otsustasime aga võtta leivatordi tegemisest ikka viimase ja teha see hoopis ümmarguse kujuga – ikkagi munadepühad! Selleks on tarvis leivad kõigepealt üksteise kõrvale laduda ja siis kihtide kaupa nad ühesuurusteks ringideks lõigata. Vahekihte ladusime meie täidise vahele kolm.
Täidise valmistasime keedetud munadest, majoneesist ja hapukoorest ning lisasime iga kihi vahele veel sinki ja juustu. Soovitame majoneesi ja juustu mõõdukalt lisada, et tort tuleks lõppkokkuvõttes võimalikult kerge, õhuline ja maitsev.
Võileivatordi kaunistasime äärest murulauguga ning pealt rediseviilude, kirsstomatit ja basiilikulehtedega. Soovitame võileivatort pidupäeva eelsel õhtul valmis meisterdada ja üheks ööks külmkappi tahenema seisma tõsta. Nii imenduvad lisatud maitsed ühtlaselt leiva sisse ning pere ja külalised saavad terviklikuma toiduelamuse osaliseks.