Lihavõtted on kohe-kohe käes ning selle puhul panime teie jaoks kokku lihavõttemenüü. Kes meie blogil igapäevaselt silma peal hoiab, märkab, et sel kevadel oleme võtnud eesmärgiks kõik võimalikud ja võimatud lihavõttepühadega seonduvad köögitoimetused ära teha ja suure lihavõttemenüü kokku panna.
Mõni võib seda küll lapsemeelseks pidada, aga meie arvates on lihavõtete aja kõige olulisemad toimetused seotud ikka munadega – nii nende värvimise, üksteisega koksimise kui ka maitsvate täidetud munade söömisega. Just sellepärast otsustasime ise meisterdada Eggo Lihavõttemunadest täidetud munad.
Redisehiired
Koostisained
- 3 Eggo muna
- Redis
- Pipraterad
- Roheline sibul
Täidis
- 3 munakollast
- 25 g majoneesi
- 1 tl veiniäädikat
- 1 tl dijoni sinepit
- Sool
- Pipar
Valmistamisõpetus
- Keeda Eggo munad kõvaks.
- Lõika munad pooleks ja võta munakollased välja.
- Valmista muna täidis segades kokku 3 munakollast, 25 g majoneesi, 1 tl veiniäädikat, 1 tl dijoni sinepit, soola ja pipart.
- Täida muna pooled täidisega ja aseta täidis alla poole alusele.
- Tee munale piprateradest silmad, redisest kõrvad ja rohelisest sibulast saba.
Porgandikana
Koostisained
- 4 Eggo muna
- Porgand
- Pipraterad
Valmistamisõpetus
- Keeda Eggo munad kõvaks.
- Pese ja koori porgand ning lõika porgandist kukehari.
- Lõika munale sälk ja aseta porgandist kukehari sälgu sisse.
- Tee piprateradest silmad.
Efektselt punased täitetud munad
Koostisained
- 3 Eggo muna
- Murulauk
- Till
- Punapeedipulber või punane toiduvärv
Täidis
- 3 munakollast
- 25 g majoneesi
- 1 tl veiniäädikat
- 1 tl dijoni sinepit
- Sool
- Pipar
Valmistamisõpetus
- Keeda Eggo 3 muna kõvaks.
- Koori munad ära ning aseta kooritud munad punapeedipulbriga segatud vette seisma.
- Kui munad on võtnud ilusa punase värvuse, siis võta need veest välja ja kuivata.
- Lõika munad pooleks ja võta munakollane välja.
- Valmista muna täidis segades kokku 3 munakollast, 25 g majoneesi, 1 tl veiniäädikat, 1 tl dijoni sinepit, soola ja pipart.
- Tõsta täidis koogipritsi ja pritsi täidis munale ning kaunista tilli, murulaugu ja pipraga.
Pasha värskete puuviljadega
Lihavõttemenüü üks kindel osaline on pasha. Meie katsetasime Margiti veidi mugandatud retsepti järgi, kuidas see traditsiooniline õigeusu kultuuriruumist pärit magustoit valmib.
Kuna traditsiooni kohaselt lõpeb sel nädalavahetusel eesolevate ülestõusmispühadega pikk paastuaeg, siis on pasha ka vastavalt rammus ja korralik magustoit. Pasha tegemiseks võib kasutada ka oma loomingulisust ning võtta vormi jaoks appi näiteks tükk marlit ja sõel või lausa lillepott – peaasi, et anum oleks selline, kust nõrguks vedelik välja.
Meie aga tahtsime ikka kõike kohe algusest peale õigesti teha ja leidsime suurepärased pashavormid kodutarvete poest Apelsin. Tegu on tõepoolest ehedate puidust vormidega, kuhu on traditsiooniliselt graveeritud õigeusu rist ning vene tähed XB, mis sümboliseerivad venekeelset sõnaühendit “Hristos voskrese!” (‘Kristus on üles tõusnud!’).
Koostisained
- 100 g toasooja võid
- 1 dl suhkrut
- 1 muna
- 100 g kohupiima
- 2 dl vahukoort
- Poole sidruni mahl
- 1 spl apelsini marmelaadi või moosi
- 1 tl vaniljepastat või 2 tl vanillisuhkrut
- 1 dl mandlilaaste või purustatud mandleid
- Soovikorral võib lisada kuivatatud puuvillja tükke või rosinaid
Valmistamisõpetus
- Vahusta vahukoor kuni moodustuvad vahutipud.
- Võta teine nõu ja vahusta toasoe või ja suhkur kuni või on muutunud kergeks vahuks.
- Seejärel sega võivahuga muna, apelsini marmelaad, kohupiima ning sega ühtlaseks ja lisa ülejäänud komponendid (vanilje, sidrunimahl, pähklid ja kuivatatud puuviljad).
- Kõige viimasena sega juurde vahukoor.
- Tõsta segu vormi ja pane külmkappi vähemalt 12 h nõrguma.
Linnupesa-teemalised muffinid
Lihavõttemenüü üks retseptidest on linnupesa-teemalised šokolaadimuffinid. Muffinid ise valmisid küllaltki lihtsalt. Ägedad värvilised täpilised ja lillelised muffinipaberid saime kodutarvete poest Apelsin. Apelsin on nutika kokkaja lemmikpood, sest seal on kõik kokkamiseks vajalik alati olemas. Muffinitaigna püüdsime täna teha võimalikult kiirelt ja kasutasime Vilma kokkade retsepti, mis on meie poolt korduvalt ka varem katsetatud ning end täiesti suurepäraselt tõestanud. Muffinitaigna valmistamiseks kasutasime Vilma šokolaadimuffinipulbrit.
Koostisained
- Vilma šokolaadimuffinipulber
- 200 ml vett
- 100 ml õli
- Kalevi Šokolaadi-karamellidražeed
- Kalevi Piparmündimaitseliste piimašokolaadidražee
Kreem
- 140 g toasooja võid
- 250 g tuhksuhkrut
- 2 spl Vilma kakaopulbrit
- 1 tl vanillisuhkrut või veerand tl vaniljepastat
- Piim
Valmistamisõpetus
- Lisa Vilma šokolaadimuffinipulbrile 200 ml vett ja 100 ml õli ning sega taigen ühtlaseks massiks. Soovikorral võib taignasse lisada marju või šokolaaditükke.
- Seejärel täita muffinivormid kolmveerandi ulatuses taignaga ning küpsetada 180-200 kraadi juures 22-25 minutit.
- Võikreemi tegemiseks sega kokku 140 g toasooja võid, 250 g tuhksuhkrut, 2 spl Vilma kakaopulbrit ja 1 tl vanillisuhkrut või veerand tl vaniljepastat ning vahusta kuni või on kohev.
- Kui võikreem tuleb liiga paks siis lisa natukene piima.
- Võta muffinid ahjust välja ja lase neil jahtuda.
- Tõsta võikreem tordipritsi ja kaunista muffinid võikreemiga.
- Võikreemile tõsta kaunistuseks Kalevi Piparmündimaitseliste piimašokolaadidražeesid ja Kalevi Šokolaadi-karamellidražeesid, et tekiks linnupesake.
Võileivatort
Lihavõttemenüü võileivatordi tegemisel on tähtis valida õige põhikoostisosa ehk kõige parem leib. Teame vast kõik neid kordi, kui võileivatort näeb küll kihvt välja, aga paraku on välja kukkunud niivõrd läila maitsega, et üle kahe ampsu süüa ei kannata. Meie valisime oma võileivatordi põhiosaks Eesti Leivatööstuse uue leiva Must Ronk. Tegu on traditsiooniliselt kääritatud juuretisega valmistatud musta vormileivaga, mis oma struktuurilt on tihe, ühtlase poorsusega ja pehme ning on ka nisujahuvaba. Just tugev ja mõnus maitse tasakaalustabki selle leiva puhul rammusat majoneesi ja juustu põhjal tehtud segu, mis leivakihtide vahele läheb.
Koostisained
- 1,5 pakki Eesti Leivatööstuse leiba Must Ronk
- 1 pakk sinki
- 100 g riivjuustu
- 2-3 kõvaks keedetud muna
- 100 g hapukoort
- 100 g majoneesi
- 2 marineeritud kurki
- Katteks kaks karpi murulaugu toorjuustu
- Kirsstomateid
- Redised
- Murulauk
- Basiilik
- Lashtikäiv 22 cm koogivorm
Valmistamisõpetus
- Haki 3 muna ja singilõigud peeneks.
- Tükelda 2 marineeritud kurki nii peeneks kui saad ja sega 100 g hapukoort, 100 g majoneesi ning 100 g riivjuustu.
- Lisa pipart ja soovi korral soola.
- Vooderda lahtikäiv 22 cm koogivorm Eesti Leivatööstuse leivaga Must Ronk ja määri segu vahele.
- Meie tegime kolm kihti.
- Kata vorm kilega ja tõsta vähemalt 6 tunniks külmkappi (kui võimalik hoia üle öö külmkapis).
- Kui tort on tõmmanud, siis määri murulaugu toorjuust katteks ja kaunista redise, kirsstomatite ning basiilikuga.
- Ääred võib kaunistada murulauguga.