vana tallinn Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 20 min

Vana Tallinn ei vaja enam mingit tutvustust. Tegemist on tõelise klassikaga, mis on juba aastakümneid tuntust kogunud, Eestis ja kaugemalgi veel. Just seepärast tundus täiesti iseenesest mõistetav lisada pisut Vana Talllinnat meie rahvuslikule magustoidule.

Eton mess ehk Etoni segadus on Inglismaalt alguse saanud magusroog, mis on tänaseks tuntust kogunud terves maailmas. Traditsiooniliselt koosnes Etoni segadus kolmest koostisosast (besee, vahukoor ja maasikad), mis tuli tükeldada ja omavahel lihtsalt kokku segada. Kuna seda magusrooga on võrratult lihtne valmistada, võib igaüks vastavalt oma maitse-eelistustele komponente asendada või lisada. Tuleb vaid jälgida, et maitsed ja tekstuurid oleksid tasakaalus – besee annab krõbedust ja magusust, maasikad värskust ja mahlasust, ning vahukoor on justkui pehme kaste, mis seob magustoidu lõpuks õhuliseks tervikuks.

retseptisahtel_vanatallinna_segadus

Koostisained

  • 200 g vahukoort (vahustatuna)
  • Suur pits (u 40-50 g) Vana Tallinn Ice Cream likööri
  • 2-3 suurt (u 110 g) besee küpsist
  • Marju (talvel võib kasutada ka külmutatud marju – näiteks vaarikad sobivad hästi)
  • Granaatõuna seemneid
  • Kaunistuseks pipramündilehti ja tuhksuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Purusta käte vahel besee ning laota kandikule magustoidu alumiseks kihiks.
  2. Vahusta vahukoor ja sega sinna sisse 40-50 g Vana Tallinna Ice Cream likööri.
  3. Sinna peale tõsta lusikaga korralikult vahustatud vahukoort.
  4. Järgmiseks kihiks lao marjad.
  5. Veel 1 kiht vahukoort.
  6. Kõige peale puista granaatõunu seemneid ja veel mõned marjad.
  7. Kaunista värskete piparmündilehtedega ning tuhksuhkruga.

Märkmed

Nipp: Magustoidu koostisosad võib juba enne pidu eraldi kaussides ette valmistada (tükeldada-vahustada-koorida), kuid kokku tuleks nad segada/laduda vahetult enne serveerimist. Nii säilib magustoidule iseloomulik maitsete ja tekstuuride kooslus.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here