pashapirukas retsept

Valmistamisaeg: 1 h 30 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 2 h

Pasha on lihavõtte klassika, rammus magusroog, mille valmistamine nõuab aega ja ettevõtmist. Meie otsustasime pashast inspireerituna valmistada midagi hoopis kiiremat ja lihtsamat lihavõtte magustoiduks.

Meie retseptis kohtuvad pasha maitsed ning piruka põhi – tulemuse ristisime pashapirukaks. Põhjaks oli tavaline pärmitainas, mille peale kallasime kohupiimasegu ning pashale omased koostisosad – kuivatatud puuviljad, mandlid, martsipan jm. Kui traditsiooniline pasha peaks soovitatavalt nõrguma vähemalt üleöö, siis meie pashapirukas valmis ühe hommikupoolikuga (jah, pärmitainas vajab pisut aega kerkimiseks) ning oli ahjus vaid pool tundi.

Kasutasime pashamaitselist kohupiiima, aga tegelikult võib kasutada ka tavalist vaniljemaitselist kohupiima. Vastavalt eelistustele võib lisada kohupiimasegusse siiski meelepäraseid lisandeid – rosinad ja aprikoosid on klassika. Magusust andis meie koogile martsipanimass. Krõbedad mandlilaastud lisasid pashapirukale viimase lihvi.

Küpsev pashapirukas täitis kodu niivõrd vastupandamatu lõhnaga, et veel  enne ahjust võtmist olid kõik suured ja väikesed magusasõbrad kööki meelitatud! Kui tavaliselt öeldakse, et kohupiimakoogid on kõige maitsvamad alles järgmisel päeval, siis seekord me ei saanudki teada, kuidas kook jahtunult maitses – see lihtsalt kadus nii kiiresti laualt.

Ühesõnaga – igati mõnus amps hommikukohvi kõrvale või kevadepühadel magustoiduks!

Koostisained

  • Pärmitainast

Koostisained

  • 600 g Pasha kohupiima (ehk siis poolteist topsi; sobib ka vaniljemaitseline)
  • 100 g Hapukoort
  • 2 Muna
  • 125 g Martsipanimassi
  • Soovi korral kuivatatud puuvilju – aprikoosid, rosinad vm
  • Mandlilaaste
  • Kaneeli
  • Kaunistuseks puuvilju-marju

Valmistamisõpetus

  1. Laota kerkinud pärmitainas ahjuplaadile.
  2. Haki kuivatatud puuviljad ja martsipan.
  3. Klopi muna kergelt lahti. Lisa ülejäänud täidise koostisosad. Sega.
  4. Kalla segu tainale. Vajadusel vormi taina servad natuke kõrgemaks või voldi kergelt täidise peale, et see laiali ei valguks (küpsedes muutub segu märksa tahkemaks).
  5. Enne ahju panekut raputa pirukale mandlilaaste ja kaneeli. Küpseta 180*C juures u 30 minutit.
  6. Kui pirukas valmis, võid lisada kaunistuseks värskeid marju-puuvilju (meil oli käepärast maasikaid ja granaatõunu). Kevadpühad olgu ikka värvilised!

Märkmed

Kui mõte pärmitaina valmistamisest võtab kulmu kortsu, ära muretse! Siit leiad õpetliku video ja lihtsa retsepti pärmitaina tegemiseks: https://retseptisahtel.ee/klassikaline-parmitainas/#more-1432

pashapirukas

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here