Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 15 min
Burgeri koostisained
- Kikase Väike kotlet
- Punane sibul
- Salatileht
- 2 kartulit
- Ketšup
- Sool
- 1 spl pruuni suhkrut
- tl õunaäädikat
- Oliivõli
Pärmitaigna koostisained
- 1 pakk kuivpärmi
- 2 tl soola
- 3-4 spl suhkrut
- 900 g jahu
- 1 kl leiget vett
- 250 g hapukoort
- 70 g võid
Pärmitaigna valmistamisõpetus
- Sega kuivained (jäta umbes veerand jahust hilisemaks, seda võid lisada jao kaupa, vastavalt vajadusele).
- Lisa vesi, hapukoor ja sulatatud või.
- Sõtku tainast nii kaua, kuni see käe küljest lahti tuleb.
- Aseta rätik kausi peale ja jäta kauss tainapallikesega umbes tunniks ajaks soojemasse kohta kerkima. Sõtku maha ja lase veel pool tundi kerkida (tuuletõmbuses ja jahedas pärm ei kerki hästi).
- Nüüd on tainas valmis saama kukliks! Enne taina vormimist / rullimist puista tööpinnale õhuke kiht jahu – nii ei jää tainas sinna kinni (ka tainarulli võid jahuse käega üle tõmmata).
Burgeri valmistamisõpetus
- Kui burgeri kukkel on valmis, siis lõika kartul parajateks tükkideks ja maitsesta soolaga.
- Prae pannil kartulid oliivõliga kuni kartulid on ilusti kuldpruunid.
- Prae pannil Kikase Väike kotlet ja karamelliseeri punane sibul soola, 1 spl pruuni suhkru, tl õunaäädika ja oliivõliga.
- Lõika kukkel pooleks ja aseta kukli vahele ketšupit, salatileht, kotlet ja karamelliseeritud sibulad.
- Serveeri burger koos friikartulitega.
Burger karamelliseeritud sibula ja isetehtud friikartulitega
Vahel tekib tunne, et tahaks väljas söömise asemel valmistada midagi ise. Avastasime, et meil puudub blogist korraliku toitva burgeri retsep ning sellepärast otsustasimegi valmistada ühe mõnusa burgeri koos käsitöö friikartulitega. Hea burgeri valmistamiseks ei olegi vaja palju komponente lisada, piisab paarist heast koostisosast ja ongi maitsev burger valmis.
Tavalisele burgerisaiale eelistasime kasutada Margiti tehtud värskeid kukleid, mida ei ole tegelikult üldse raske valmistada ning videoõpetuse leiab meie pärmitaigna valmistamise postitusest. Burgeris otsustasime kasutada salatilehti, mida enamasti kõikides burgerites ka kasutatakse ja karamelliseeritud sibulaid. Burgeri kõige tähtsam osa on muidugi kotlet ning seekord oli külmkapis olemas Kikase Väikesed kotletid, mida tihti peres ostetakse, sest need maitsevad lihtsalt väga hästi. Selleks, et burgerile natukene põnevust lisada otsustasime hakkida punase sibula ja selle pannil karamelliseerida. Seni kuni Margit kotleti praadis, praadisin pannil friikartuleid, mida serveerisime hiljem burgeri kõrvale.
Nagu ikka, meeldib meile serveerida oma toitu uhkelt. Mõtlesime, mis nõusid kasutada, et sinna peale valmis saanud burger asetada koos friikartulitega. Kuna eelnevalt olin näinud, kuidas kokasaates burgereid serveeritakse, siis selleks võtsin kapist Gastrolinki tumedast puidust käepidemega lõikelaua, kuhu lisaks burgerile ja friikartulitele panin keskele kastmena väikese kausikesega ketsupi koos tilliga. Samuti katsetasime nagu saateski, panna noa burgerisse, et see paremini koos püsiks.
Enne söömist tuli teha kohustuslik pilt, et jäädvustada, kui hästi burger õnnestus. Kõht täis söödud, tegin endale ja Margitile veel ühe, sest kui midagi head süüa, siis tahaks veel võtta mitu portsu. Nüüd tuleb oodata, kuna tekib jälle isu, et saaks taaskord kokata ja midagi uut maitsvat juurde mõelda!