Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 10 min
Koostisained
- Tursk
- Roheline õun
- Viin
- Sool
- Pipar
- Oliivõli
Valmistamisõpetus
- Puhasta tursk.
- Haki tursk ja roheline õun nii, et tekiksid väiksed kuubikud.
- Lisa natukene õli, viina, soola ja pipart.
- Kasuta ümmargust vormi ning pane vorm taldrikule ja tõsta tursa ja õuna segu sinna sisse. Nii tekib taldrikule ilus ring.
- Kaunista rohelisega.
Tursa tartar roheliste õuntega
Avaldame esimese kokakoolis õpitud retsepti, milleks on tursa tartar. Otsustasime kokakoolis osalejatele õpetada retsepti, mis näeb välja nagu kalli restorani roog, aga mida on ise kodus väga kerge valmistada ja sellega oma külalisi üllatada.
Tursk on väga maitsev kala ja Margiti sõnul võiks sellest rohkem roogasid teha kui sellest praegu näiteks restoranides tehakse. Seega valiski Margit meie tartari jaoks välja just tursa. Turks on pärit M.V.Wooli Mati Kalapoest, kust saime seda külmutatud kujul. Millegipärast külmutatud kalast kardetakse toite valmistada, sest arvatakse, et kalale jääb külge kõrvalmaitse, kuid sellest saab väga hästi tartari teha. Kala tuleb tõsta sulama mõni päev varem (tõstetakse sügavkülmast sulama tavalisse külmikusse, et sulamisprotsess toimuks aeglaselt). Nii ei tule kalale juurde kõrvalmaitset.
Tartari valmistamine on väga lihtne. Turks tuleb ära puhastada ja hakkida väiksed kuubikud. Meie roa teiseks komponendiks on roheline õun, mis tuleb ka väikesteks kuubikuteks hakkida. Need tuleb omavahel kausis segada ning lisada meie järgmine komponent, milleks on viin. Viina ei tule lisada palju, vaid mõõdukalt maitse andmiseks. Viina lisamisel on ka teine põhjus, milleks on see, et viin küpsetab kala. Sellepärast tuleks tursa tartari serveerida ka kohe.
Tursa tartari serveerisime Gastrolinki stiilsel ja praegu väga popil mustal taldrikul. Nendel taldrikutel serveeritakse toite ka paljudes kallites ja populaarsetes restoranides. Neil on e-poes müügil ka väga lahedad kahvlid ja noad.
Vaata ka meie teisi kala retsepte!