kohv

Meieni on jõudnud väga huvitav valik erinevaid kohvisid. Retseptisahtli kokk Margit ütleb julgelt enda kohta, et ta on üks suurimaid kohvisõpru üldse ning nagu te juba teate, meeldib talle eksperimenteerida. Kohvisõpru on meie Retseptisahtli pundis veel teisigi, seetõttu lööme kõik kampa „Avasta“ kohvisarja toodete degusteerimisel.

Esimesed usaldusväärsed tõendid kohvi joomisest pärinevad 15. sajandi keskpaigast Jeemenist. Juba sellel ajal röstiti kohviube ja pruuliti sarnaselt tänapäevasele valmistusviisile. 16. sajandiks jõudis kohvikultuur ka teistesse Lähis-Ida riikidesse, Põhja-Aafrikasse ning hiljem ka Euroopasse. Kaks enim kasvatatud kohvioa tüüpi on arabica ja robusta, millest esimene moodustab umbes 75% maailmas toodetavast kohvist.

„Avasta“ kohvioad on Eestisse toodud maailma erinevatest piirkondadest ning on käsitsi röstitud vaid tellimuse peale. Selline protsess tagab parima kvaliteedi ja värskuse. Kogu kohvisari viib maitserännakule 8 aromaatsesse sihtkohta – Brasiilia, Etioopia, Kolumbia, Mehhiko, Paapua Uus-Guinea, Tansaania, Costa Rica ja Guetemala. Erinevate piirkondade kohvioad nõuavad isemoodi lähenemist. „Avasta“ Eestis käsitööna röstitud kohviseeria toob kokku värsked oad ja eksootilised maitsenüansid, mida on võimalik avastada kõikide kohvimasinatega.

kohv

„Avasta“ Brasiilia on 100% araabikast valmistatud kohv, mille maitseomadustest tulevad esile sarapuupähkel, šokolaad ja ploom.

kohv

„Avasta“ Brasiilia puhul on veel tore see, et seda on võimalik osta ka kofeiinivabana, mis sobib näiteks neile, kes on tundlikumad kofeiini suhtes või armastavad nautida kohvi õhtusel ajal ilma kofeiinita.

kohv

„Avasta“ Kolumbia kohv pärineb Caldas/Manizales regioonist. Selle maitses harmoniseeruvad piimašokolaad ja pähkel. Kohvi järelmaitse on pehme ja pisut mandline. Margitile meeldib, et antud kohvi puhul on tunda nõrgalt tsitruselist happesust.

kohv

„Avasta“ Etioopia on Sidamo regioonist pärit marjane ja roosuhkruga kohv, mille järelmaitses on tunda jasmiini. Tähelepanelikud kohvisõbrad tunnevad kindlasti ära ka valge veini noodid. Muideks, Etioopias on huvitav traditsioon tarbida kohvi koos popkorniga – tasub proovida!

kohv

„Avasta“ Mehhiko kohv on aga kergelt pähklise maitsega, mille kõrval on tunneb ära ka šokolaadi. Kuna tooroad on kasvanud vulkaanilisel pinnal, on järelmaitse veidi vürtsikas. Sarnaselt Etioopia kohvile, leiab siitki valge veini noote…Muuseas Margit on varem Mehhikos käinud ja oskas öelda, et see kohv viis teda koheselt mõtetes puhkusereisile kaasa.

kohv

„Avasta“ Paapua Uus-Guinea on uustulija kohvikasvatajate seas, kuid see-eest sama hea või veelgi parem. Maitses tuleb esile ploom ja karamell ning järelmaitses šokolaad. Kohvi keskmine happesus on greipi meenutav. Meile meeldis see seetõttu, et maitsenüansid moodustasid koos üllatava koosluse, mis samas oli nii tuttavalt hea.

kohv

„Avasta“ Tansaania on Aafrikas kasvanud kohv, millel on vägagi kodune järelmaitse. Kuigi maitses tulevad esmalt esile mustikas ja must tee, siis järelmaitses on tunda tuttavat musta leiba, mida saadab šokolaad.

kohv

„Avasta“ Costa Rica kohv meeldib kindlasti troopiliste maitsete austajatele, sest selle elava happesusega kohvi maitsenüanssidest tulevad esile troopilised viljad ja aprikoos. Selle järelmaitse on tsitruseline ja roossuhkrune.

kohv

„Avasta“ Guatemala kohvi puhul on eriline selle rikkalik maitse, milles põimuvad elav happesus ja tummine täidlus. Maitsenüanssidest on koheselt tunda vürtsika ja magusa mänglevust ning järelmaitses pehmet karamelli.

Saimegi oma avastusretkega ühelepoole. Kuna Margit on meil palju mitmelpool maailmas ringi reisinud, on tal juba varasemalt välja kujunenud oma kindlad lemmikud, ent uusi avastusi leidis ta sellegipoolest ka siit – seekord toob ta välja Costa Rica ja Mehhiko kohvi, mis viisid ta mõnusasse troopikasse. Fotograaf Anna valis enda lemmikuks Kolumbia kohvi selles esile kerkinud piimašokolaadi ja pähkli maitse tõttu. Need kaks moodustasid tema sõnul eriti maheda koosluse. Stilist Maiken see-eest eelistab kofeiinivaba Brasiilia uba, kuna tema väga igapäevaselt kohvi ei tarbi ja otsest vajadust kofeiini järele ei tunne. Samas oli kohvi maitse poolest väga hea!

Kokkuvõtvalt võib öelda, et absoluutselt iga kohv on maitsmist väärt ja igal uuel maitsmisel kerkib esile uusi nüansse. Kui ka sina oled suur kohvisõber, võta ette avastusretk koos “Avasta” kohvidega!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here