Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 50 min
Koostisained
- 1 pakk muretaigent
- 2 keskmist banaani
- 200 ml vahukoort
- 1 tl suhkrut
- 0,5 tl vaniljesuhkrut
- Tumedat šokolaadi kaunistamiseks
Karamellikaste ehk toffee kaste koostisained
- 100 g pehmet pruuni suhkrut
- 125 g kohvikoort
- 50 g külma kuubikuteks hakitud võid
- Näpuotsaga soola
Valmistamisõpetus
- Määri koogivorm võiga ja kata koogivorm muretaignaga ning tee taignasse kahvliga väiksed augud.
- Tõsta muretaigen külmkappi 10-15 minutiks, et taignapõhi tuleks küpsetades krõbedam (taigent mudides muutub see soojaks ning küpsetades ei taha krõbedaks muutuda).
- Tõsta muretaigen 180 kraadi juures ahju 15 minutiks või kuni taigen on kuldpruun.
- Karamellikastme tegemiseks vala 100 g pehmet pruuni suhkrut potti ning lase suhkrul soojeneda.
- Lisa näpuotsaga soola ja 125 g kohvikoort pidevalt segades ja tõsta kuumust ning kuumuta kuni keemiseni.
- Kui hakkas keema siis lase temperatuur alla ja sega 5 minutit, et kaste pakseneks.
- Kui temperatuur on alanenud lisa 50 g võid ja sega kuni kaste on ühtlane ning tõsta pliidilt maha.
- Pane potile kaas peale ja lase kastmel maha jahtuda.
- Lõika 2 keskmist banaani kuni 1 cm paksusteks ratasteks.
- Laota banaani rattad jahtunud muretaigna peale.
- Vala väikse joana karamellikastet banaanide peale (sellest kogusest võib kastet järgi jääda, liiga palju ei tasu panna, et soo voolab).
- Vahusta 200 ml vahukoort 1 tl suhkru ja 0,5 tl vaniljesuhkruga kohevaks.
- Tõsta vahukoor lusikaga banaanide ja kastme peale, et vahukoor jääks kohevalt.
- Riivi jämeda riiviga tume šokolaad koogile kaunistamiseks peale.
Banoffee kook
Suvi on soe ja mõnus ning tegu on parima ajaga, kus lihtsalt puhata ja nautida. Nautida ilma, päikest, loodust ja head sööki ning jooki. Ka koogid ning tordid on suvesündmuste lahutamatuks osaks. Kuid väga kaua ei tahakski köögis toimetada. Lahenduseks on valmistada Banoffee kook, mis nõuab vähe vaeva ning valmib väga kiiresti. Nii jääb aega rohkem üle, et suve ning sõprade seltskonda nautida.
Banoffee koogi valmistamine on lihtne. Kõigepealt teed valmis põhja, siis keskmise osa ehk sisu ning viimaseks kihiks on vahukoor. Kõik saavad hakkama. Kuid üks kõige tähtsamaid asju, mis olema peab on lahtikäiva põhjaga koogivorm. Kui selline vorm on teil kodus olemas, siis väga hästi. Kuid kellel ei ole, siis seadke sammud Apelsini poodi, sest just sealt me enda koogivormi soetasimegi. Kui põhi käib lahti, siis on hiljem väga lihtne banoffee kooki vormist kätte saada. Teisiti tegelikult seda kooki ei olegi võimalik sellisel kujul valmistada, sest muidu võib kook täiesti untsu minna. Kui keegi teab mõnda muud head nippi, siis võib meile teada anda.
Kui Banoffee kook on valmis, siis tegu on tõesti maitsva magustoiduga. Iga kiht täiustab teist. Kreemjas, kuid õhuline vahukoor sobib ideaalselt pehme ning magusa sisuga. Puistasime koogi peale ka veel natuke šokolaadipuru, et lõpptulemus ikka veel ilusam välja näeks. Banoffee kooki on ideaalne suvel nautida just koos külma jääkohviga. Kohvi mõrkjas maik on alati hästi tortide ja kookidega kokku sobinud. Jääkohvi tegemine on lihtne. Lisa tassi palju jääd ning vala peale kohv ja piim, sega natuke ja ongi valmis. Nii mõnusalt magusa koogi kõrvale kohvi juues, polnud suhkrut vaja joogile lisadagi.
Nüüd kõik Banoffee kooki valmistama, sest selle valmistamine on lihtne ja kiire ning magus suvine nauding on garanteeritud.